Plzeň se dala na městské včelaření, na střeše radnice má dva úly

Město Plzeň instalovalo na střechu své radnice na náměstí Republiky dva včelí úly, reaguje tak na fakt, že je populace včel v posledních letech čím dál více ohrožována.

Cílená propagace v Plzni

Pokud se projekt osvědčí, není vyloučeno, že město úly s včelami rozšíří i na jiné budovy svého magistrátu.

„Nejenom na venkově se dají chovat včely. Městské včelaření je v posledních letech oblíbeným prvkem,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa.

Městské prostředí je pro včely překvapivě vhodným, poněvadž skýtá rozmanitost kvetoucích stromů a keřů v parcích, která se v historické části Plzně nachází v sadovém okruhu centra. Vedle opylení vegetace včely produkují mnoho pro lidské zdraví prospěšných produktů, a to med, propolis či včelí kašičku. Přesto je populace včel v posledních letech ohrožena pesticidy, onemocněními včel a jinými riziky.

„Myšlenku instalovat dva včelí úly na střechu plzeňské radnice na náměstí Republiky jsme měli již delší dobu. Nicméně podmínkou tohoto kroku byla instalace vzduchotechniky v jednacím sále zastupitelstva a související možnost omezení větrání okny. Nápad „včelařit na radnici“ si vzal za svůj náš bývalý magistrátní kolega, včelař. Ten zajistil umístění včelstev a aktuálně se o včely rovněž stará,“ vysvětlil Petr Triner, ředitel Úřadu správních agend Magistrátu města Plzně. 

„Pokud budou pro včely vhodné podmínky, především v podobě počasí, může se radnice těšit na svůj první stočený med již v příštím roce. Výsledné produkty budou sloužit k prezentačním účelům radnice,“ doplnil primátor Martin Baxa.



Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 17.09.2019 17:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka