Plzeň upravila byty pro chráněné bydlení klientů ze Zbůchu

Město Plzeň upravilo své byty ve Škroupově ulici 9 tak, aby mohly sloužit jako chráněné bydlení handicapovaným.

Cílená propagace v Plzni

Poslouží klientům Centra pobytových a terénních sociálních služeb ve Zbůchu (CPTS Zbůch). Před přestavbou šlo o dva samostatné byty na stejném patře, které jsou nyní upraveny na jeden byt s pěti samostatnými neprůchozími pokoji, společenskou místností a kuchyní. Brzy se do nich nastěhuje pět žen, klientek CPTS Zbůch.  

„Město má svou koncepci sociálního a dostupného bydlení cílící na zajištění bydlení lidem, kteří je nemohou z různých důvodů za tržních podmínek získat. Její součástí je i posilování chráněného bydlení. Úprava a pronájem bytů pro potřeby klientů zařízení ve Zbůchu je jedním z počinů, jimiž město přispívá ke zkvalitnění života handicapovaných občanů,“ řekl primátor Plzně Martin Baxa.               

„Plzeň dlouhodobě spolupracuje s touto organizací a pronajímá jí byty pro potřeby chráněného bydlení. Zařízení ve Zbůchu má od města v pronájmu již delší čas dva byty na Klatovské třídě pro tuto službu i prostor pro kancelář a také má pronajatý zrekonstruovaný byt v Sedláčkově ulici,“ řekl radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf.

Byt ve Škroupově ulici získal po sloučení dispozici 6+1 a výměru 214,40 m2. Nachází se v něm pět samostatných neprůchozích pokojů přístupných ze společné chodby, společenská místnost pro aktivity skupiny, kuchyně, koupelna, WC samostatné pro ženy a muže, předsíň a komora. Celkové náklady na rekonstrukci činily přibližně 1,6 milionu korun.

„Nechali jsme kompletně opravit a vyměnit podlahy, opravit koupelnu, zrenovovat kuchyň včetně osazení nové kuchyňské linky a provést celkovou rekonstrukci toalet, vymalovat a další potřebné úpravy,“ uvedl vedoucí Bytového odboru Magistrátu města Plzně Zdeněk Švarc.  

Byt ve Škroupově ulici bude brzy zabydlen pěti ženami, do bytu v Sedláčkově ulici se nastěhují dva muži. „Chráněné bydlení v Plzni má pro naše klienty velký význam, a to hlavně z toho důvodu, že v Plzni mohou získat pracovní příležitosti, které ve Zbůchu nemají. V Plzni existují firmy, jež mají o práci našich klientů zájem, i když jich pořád ještě není dost,“ uvedla ředitelka centra Dagmar Terelmešová. Doplnila, že umístění bytů ve Škroupově a Sedláčkově ulici je pro organizaci výhodné, protože terénní sociální pracovník, který se o klienty chráněného bydlení stará, sídlí nedaleko v kanceláři na Klatovské třídě a bude tedy v dosahu svých klientů.

Centrum pobytových a terénních sociálních služeb Zbůch je státní příspěvkovou organizací zřizovanou Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky. Poskytuje komplexní sociální služby a podporu osobám v nepříznivé sociální situaci, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení, a kterým nelze zajistit potřebnou pomoc a podporu v přirozeném sociálním prostředí. Stará se o 120 klientů v rámci služby DOZP a 60 klientů na službě Chráněné bydlení. Nabízí ještě službu Sociální rehabilitace a Odlehčovací službu.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka