Pneumokok zabil loni v kraji čtyři lidi

Pneumokok stále hrozí. Loni onemocnělo v Plzeňském kraji invazivním pneumokokovým onemocněním 44 lidí a 4 z nich zemřeli.

Cílená propagace v Plzni

Velmi vážnému průběhu invazivní pneumokokové infekce (IPO) loni v Plzeňském kraji čelilo 44 lidí, 4 z nich podle prof. MUDr. Petra Pazdiory z Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje zemřeli. Pneumokok může vyvolat těžký zápal plic, meningitidu, otravu krve, někdy i s celoživotními následky a zhruba pětina případů onemocnění končí smrtí. Bakterie Streptococcus pneumoniae je velmi nebezpečná zejména pro děti do dvou let a seniory. Nebezpečí lze přitom snížit očkováním, které mají senioři nad 65 let zdarma.

Díky očkování je možné snížit riziko onemocněním těmito  život ohrožujícími infekcemi. Na tento fakt upozorňuje i Světová zdravotnická organizace (WHO), která do deseti „Hrozeb globálního zdraví 2019“ zahrnula „vakcinační váhavost“. „Očkování je jedním z nákladově nejúčinnějších způsobů, jak se vyhnout chorobám - v současnosti zabraňuje 2-3 milionům úmrtí ročně,“ uvádí zpráva WHO. Pneumonie měla podle WHO například v roce 2015 na svědomí celosvětově 16 procent úmrtí dětí do 5 let, konkrétně 920 tisíc z nich.

„Pneumonie neboli zápal plic je jedno z nejzávažnějších respiračních onemocnění, které v ČR ročně postihne více než 100 tisíc obyvatel, z nichž mnoho nemoci podlehne. Jedním z nejčastějších původců infekce je baktérie Streptococcus pneumoniae. Pro předcházení onemocnění je velice důležitá prevence, zejména pak očkování a to především u rizikových skupin,“ upozorňuje prof. MUDr. Miloš Pešek, plzeňský krajský koordinátor České pneumologické a ftizeologické společnosti.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 16.06.2019 17:02



0 (1)
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka