Policisté chytili pašeráky tabáku

Na návěs si naložili krabice s tabákem, který jim nepatřil. Měli ho pouze převézt přes hranice. To si později rozmysleli a chtěli si tabák nechat pro sebe.

Cílená propagace v Plzni

Netušili, že jim pašeráci do krabic k tabáku přidali ještě lokalizátor. Zadržela je zásahová jednotka. 

Plzeňští policisté přijali 11. července 2019 ve večerních hodinách telefonické oznámení, kdy oznamovatel uvedl, že viděl dva muže, kteří nakládali do kamionu hnědé krabice. Jedna krabice jim měla upadnout na zem a z této měly vypadnout nějaké zbraně a pistole. Dále uváděl trasu kamionu s tím, že jede po dálnici D5 ve směru od hraničního přechodu ze Spolkové republiky Německo směrem na Plzeň. Na dálnici ihned vyrazily hlídky policie včetně zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje a u sjezdu na Ejpovice kamion zastavily. Policisté na místě zadrželi řidiče kamionu, 40letého cizince, a jeho spolujezdce, o dva roky staršího muže, taktéž cizince.

Z provedeného prvotního ohledání kamionu a návěsu bylo patrné, že v nákladovém prostoru návěsu se nachází velké množství krabic s nezjištěným obsahem a bylo dáno důvodné podezření, že se v některých krabicích skutečně mohou nacházet zbraně, či jiné nelegálně držené, pašované věci, jak uvedl oznamovatel.

Následující den byla na základě příkazu soudkyně Okresního soudu Plzeň-město provedena prohlídka tahače a návěsu. V této souvislosti policie požádala o spolupráci kolegy z Generálního ředitelství cel a jejich psí pomocníky (specialisty na vyhledávání zbraní nebo tabáku).  Pes na zbraně nic neznačil, pes na tabák ano. K místu zajištěného kamionu byl vyslán velkokapacitní mobilní rentgen. Předmětný kamion byl skenován na místě zajištění a celník operátor vyhodnotil výsledek skenu – zbraně nebyly identifikovány, ale bylo identifikováno zboží, které nebylo deklarováno na převozních dokladech a to s podezřením, že by se mohlo jednat o tabák.

V návěsu bylo mimo jiné nalezeno přes 8 tisíc kusů balení pašovaného tabáku, přičemž únik na spotřební dani byl vyčíslen na téměř 1 milion korun.  Tabák měli muži dle prvotní domluvy s pašeráky propašovat do jiných zemí. Po cestě je ale napadlo, že by mohli tabák pašerákům odcizit, následně ho prodat a utržené peníze si rozdělit. Netušili, že jim pašeráci do krabic s tabákem přidali ještě lokalizátor.

Na tomto případu se podílelo několik policejních složek, kdy únik na spotřební dani bude vymáhán celní správou. Plzeňští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality obvinili oba výše uvedené cizince z přečinu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží a hrozí jim až pět let ve vězení.

foto: pčr

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 17.07.2019 07:09



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka