Pro Paměť národa v Plzni běžely i kočárky

Na pěti místech se v sobotu 9. června 2018 uskutečnil Běh pro Paměť národa.

Cílená propagace v Plzni

Lidé se k němu připojili v Praze, Plzni, Olomouci, Hradci Králové, Třebíči a také „kdekoli“. Letos běželo 1660 lidí. Na startovném vybrali organizátoři přes půl milionu korun. Výtěžek charitativního běhu půjde na další dokumentaristickou práci – natáčení pamětníků 20. století pro portál Paměť národa. Teď je na něm uloženo na sedm tisíc příběhů (vyprávění válečných veteránů, odbojářů, přeživších holocaustu, politických vězňů, disidentů ale i třeba spolupracovníků StB nebo členů KSČ).

„V Plzni se na start pěti- a desetikilometrové trati postavilo devadesát běžců. Další čtyři desítky se pak vydaly na trať kilometrovou,“ říká ředitelka pobočky Paměti národa v Plzni Markéta Čekanová a dodává, že na trať vyběhlo i několik maminek s kočárky. „Jedna s ním vytrvale běžela celých pět kilometrů. A její manžel vyhrál závod na 10 km. Nejmladším účastníkům běhu nebyly ani 3 roky, ale přesto dokázali překonat trať na 1 km po svých. A přijel za námi i sedmdesátiletý pán z Liberce, který proběhl celou pětikilometrovou trasu,“ prozrazuje Markéta Čekanová. Nejstaršímu účastníkovi běhu v Plzni bylo podle registrační databáze 83 let. O pohodu a atmosféru se na Ranči Šídlovák postarali moderátoři a písničkáři Vilém Dubnička a Zdeněk Lahoda, doprovodným programem přispěl Sokol Doubravka.

Kromě zmíněných pěti měst se pro Paměť národa letos poprvé mohlo běžet také v kategorii „kdekoli“. Zaregistrovat se přes web, zaplatit startovné a vyběhnout ve stejný den a hodinu jako ostatní šlo na kterémkoli místě v ČR nebo po celém světě. Startovní číslo si připnuli lidé třeba ve Virginii v USA, Vrchlabí, Brně, Ostravě, Ondřejově, Řecku nebo v japonském Tokiu.

Běh i letos podpořili jeho patroni a patronky – herečky Aňa Geislerová, Lenka Krobotová a dokumentaristka Petra Nesvačilová (všechny běžely v pražské Oboře Hvězda), kajakář Vavřinec Hradilek (ten pro Paměť národa natočil video, propagující letošní běh), novinář Jindřich Šídlo, olympionička Eva Samková nebo atlet Petr Svoboda. Patronem plzeňského běhu byl triatlonista Jan Řehula a přímo na místě na Ranči Šídlovák běžce podpořili bývalí olympionici hokejista Bohuslav Ebermann a házenkář Vladimír Haber, kteří závody odstartovali a vítězům nakonec předali medaile a ceny, a házenkáři stříbrného extraligového Talentu M.A.T. Kuba Šindelář, Miky Tonar ml. a Honza Chmelík, kteří dětem nabídli doprovodný program v podobě hrátek s míčem.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka