Sdružení občanů Exodus dělá nezastupitelnou práci, říká místostarosta

Sdružení občanů Exodus je organizace, která pracuje se zdravotně postiženými lidmi a poskytuje jim sociální služby.

Cílená propagace v Plzni

A to ve formě sociálně terapeutické dílny, odlehčovací služby, sociální rehabilitace a centra denních služeb.  Provozuje dvě chráněné dílny a to keramickou a digitalizační.

Sociálně terapeutická dílna, jejíž součástí je i krámek, se nachází v Tovární ulici v centru města.
„Smyslem a cílem existence této dílny je poskytnout ambulantní terapeutickou službu osobám, které mají sníženou pracovní a zdravotní schopnost z důvodu tělesného nebo kombinovaného handicapu a také psychiatrického onemocnění včetně osob na invalidním vozíku.  Snažíme se je připravovat na každodenní činnosti běžného života a zvyšovat jejich připravenost zapojit se ať už do chráněného nebo otevřeného trhu práce. Na jaře pomáháme s klienty také třeba s úklidem chodníků a cyklostezek ve Skvrňanech i jiných místech plzeňského třetího obvodu“, informuje Miroslav Svoboda, ředitel Sdružení občanů Exodus.

Sdružení občanů Exodus pracuje s lidmi se zdravotním postižením již od roku 1992 a poskytuje sociální služby klientům z celého Plzeňska. Dílna s krámkem v Tovární ulici (proti OC Plaza) je v provozu od roku 2017 v nově zrekonstruovaných prostorách v objektu, který patří městu. Jednou z pracovnic, které se starají o zdejší klienty, je i Barbora Kmochová, vedoucí Sociálně terapeutické dílny.

„Máme zde pro pracovní činnost k dispozici hlavní místnost spolu s vedlejší místností, určenou pro uskladnění materiálů, vybavenou kuchyni pro kurzy pečení a vaření, krámek s výrobky našeho sdružení a také s výrobky lidí se zdravotním postižením z chráněné dílny Chříč“, přibližuje Barbora Kmochová „Naši klienti pak mohou využít i dvůr, kde je instalována vozíčkářská rampa a kde si mohou pěstovat bylinky nebo odpočinout. Součástí prostor je samozřejmě šatna s uzamykatelnými skříněmi, toalety a sprchy, které jsou uzpůsobené pro osoby s handicapem“, dodává.

S činností a provozem této chráněné dílny se přišel seznámit i místostarosta plzeňského centrálního obvodu Stanislav Šec.

„Činnost Exodu znám dlouhá léta a velmi si jejich práce vážím. V krásných prostorách v Tovární ulici jsem byl poprvé a udělalo to na mě velký dojem. Bylo vidět, že výrobky jsou tvořeny nejen šikovnými ručičkami klientů, ale hlavně, že jsou vyráběny v dobré náladě a s láskou. Nákupem dárku z Exodu udělá člověk dobrý skutek a ještě radost někomu obdarovanému“, říká Stanislav Šec, místostarosta plzeňského centrálního obvodu.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka