Srdíčkový Havel zdobí centrum Plzně

V rámci oslav 30. výročí sametové revoluce obohatila Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) veřejný prostor v centru Plzně.

Cílená propagace v Plzni

 Dílem připomínajícím prvního polistopadového prezidenta Václava Havla – člověka, který se stal symbolem sametové revoluce a přechodu z totalitního režimu k demokratickému. Jeho portrét, který je ode dneška k vidění v Mlýnské strouze nedaleko plzeňského náměstí Republiky, vytvořila studentka Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU Tereza Fialová ze samých srdíček – charakteristické součásti Havlova podpisu. 

„Těžko lze reflektovat třicáté výročí pádu komunistického režimu bez vzpomínky na Václava Havla. Kromě jiného bychom si při pohledu na něj měli připomenout, že svoboda a demokracie nejsou hodnoty trvale zaručené a jednou provždy jisté. Jejich úroveň závisí také na našem zájmu o správu věcí veřejných a na tom, jak o tyto hodnoty pečuje každý osobně - v okruhu své rodiny, přátel či kolegů,“ uvedl dnes rektor ZČU Miroslav Holeček během veřejného představení obrazu, kterého se zúčastnil také primátor města Plzně Martin Baxa a představitelé ZČU. Nejen studentům, pro něž je rok 1989 vzdálenou historií, je podle Miroslava Holečka důležité připomínat Havlův odkaz a jeho význam pro demokratické směřování naší republiky. „Václav Havel dovedl Českou republiku do Severoatlantické aliance, zásadním způsobem se zasloužil o její přijetí do Evropské unie a byl mezinárodně respektovaným politikem, jehož jméno přitahovalo k Česku pozornost celého světa,“ říká rektor ZČU.

„Odvaha, respekt, porozumění, důvěra ve vlastní vize, vzájemná úcta a zároveň význam svobody, štěstí a radostí obyčejného života, to jsou hodnoty, na které je důležité si čas od času vzpomenout. Jsou to také pojmy spojené s osobností Václava Havla. Snažil se vytvořit svět, kde každý člověk může dosáhnout skutečné svobody. Díky tomu se stal zosobněním těchto hodnot,“ říká studentka Tereza Fialová, která dílo vytvořila jako svoji semestrální práci v ateliéru Grafický design pod vedením Rostislava Vaňka a Kristýny Fišerové. „‚Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí ‘ - s touto myšlenkou jsem tvořila tento portrét Václava Havla,“ zmínila Havlův výrok, jenž ji inspiroval.

Obraz, jemuž se na ZČU začalo říkat Srdíčkový Havel, je natištěn na PVC desce o rozměrech 4x3 metry a je zavěšen na místě, odkud ho mohou vidět ti, kdo jdou či jedou přes Pražský most.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka