Úspěch v projektu Nemocnice ČR. Domažlice vyhrály dvakrát, Stod má nejlepší web

Nemocnice Plzeňského kraje dosáhly velkého úspěchu i ve 14. ročníku celostátního hodnotícího projektu „Nemocnice ČR 2019“.

Cílená propagace v Plzni

Zejména Domažlická nemocnice se ocitla mezi malými a středními nemocnicemi v čele hned několika hodnocených oblastí průzkumu a ovládla i dvě z hlavních kategorií – Bezpečnost a spokojenost ambulantních pacientů, Nemocnice pro život. A jednu z hlavních cen si převzali za celou Skupinu Nemocnice Plzeňského kraje i zástupci Stodské nemocnice. Jednalo se o prvenství v oblasti online komunikace, kde se hodnotí kvalita a uživatelská přívětivost internetových stránek a propojení na sociální sítě.      

Organizátor hodnotícího projektu organizace HealthCare Institute vyhlašovala nejlepší nemocnice v úterý večer v Praze v rámci prestižní odborné konference Efektivní nemocnice. Do projektu Nemocnice ČR je každoročně zapojeno zhruba 150 nemocnic akutní péče z celé republiky. Vyhlašovatel je dělí do kategorie velké fakultní nemocnice a kategorie střední a malé nemocnice.

Hlavními hodnocenými oblastmi jsou:
Bezpečnost a spokojenost hospitalizovaných pacientů, Bezpečnost a spokojenost ambulantních pacientů, Bezpečnost a spokojenost zaměstnanců, Finanční zdraví nemocnic, Online komunikace, a letos nově Nemocnice pro život.

Nemocnice Plzeňského kraje ovládly hned tři z uvedených oblastí a hlavně v hodnocení spokojenosti pacientů se ocitly i na dalších předních příčkách dílčích anket. Příklad? Rychlost a organizace přijetí pacienta do nemocnice, nejútulnější čekárna, spokojenost s přístupem lékaře nebo spokojenost s přístupem sestry aj.  

„Úspěch v tomto projektu je především úspěchem zaměstnanců. Děkuji jim za jejich obětavost, nasazení i empatii, kterou dnes a denně projevují vůči pacientům, vůči lidem, kteří za nimi přijdou se zdravotním problémem a očekávají od nich nejen pomoc, ale i citlivý lidský přístup,“ říká šéf nemocnic Plzeňského kraje Marek Kýhos.

Předseda představenstva Domažlické nemocnice Petr Hubáček doplňuje, že úspěch v projektu je týmová práce nejen zdravotníků, ale všech zaměstnanců. „Od lékařů, přes sestry, terapeuty, sanitáře až po kuchaře, techniky či pracovnice úklidu. Výsledek má pro nás o to větší význam, že pořadí nesestavuje třeba na základě namátkových kontrol tým porotců, ale vyplývá přímo z hodnocení samotných pacientů prostřednictvím dotazníkového šetření,“ uvedl Petr Hubáček. Dotazníky letos v prvních třech kvartálech vyplnilo v krajských nemocnicích 6,5 tisíce pacientů.  

Ambulantní pacienti hodnotí například dobu čekání, srozumitelnost informací od lékařů či sester, jejich přístup k nim, úroveň soukromí při vyšetření nebo i útulnost čekáren. Také hospitalizovaní pacienti hodnotí jednání zdravotníků včetně toho, zda pacienta seznámili s navrženým postupem léčby či zákroku, zda včasně reagují na pacientovo přivolání nebo zda ověřují jeho jméno před podáním léku a zákrokem. Hodnotí se ale také pocit bezpečí na lůžkovém oddělení, rychlost přijetí a ubytování při plánované hospitalizaci, čistota pokojů, strava nebo i to, zda pacient v nemocnici nepřišel k jiné nemoci či infekci, s nimiž nebyl přijat.

Kategorii Online komunikace nehodnotí přímo pacienti, ale komise, která je složená ze specialistů na digitální média, novinářů zabývajících se zdravotnictvím a dalších expertů. Komise se shodla, že oproti loňsku došlo v posunu kvality zpracování i obsahu nemocničních webů.

„Přestože je prvenství přiděleno Stodské nemocnici, považujeme ho za vítězství celé skupiny nemocnic, protože s kreativním studiem Beneš&Michl jsme vytvořili kompletní síť webů jednotlivých nemocnic a jednoho mateřského čili celkem sedm webových prezentací,“ říká Jiří Kokoška, který má v nemocnicích na starosti PR a komunikaci a podílel se přímo na tvorbě webů. „Kladli jsme důraz na strukturu i grafickou stránku, aby hledání všech důležitých informací bylo jednoduché, pokud možno na co nejmenší počet kliků, a zároveň přehledné a na první pohled zřejmé. Ocenění znamená, že se to podařilo,“ dodává Jiří Kokoška.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka