V rozhlase v rámci benefiční výstavy koncertoval Ondřej Smeykal

Ve středu se ve studiu Českém rozhlasu Plzeň uskutečnil veřejný koncert na didgeridoo a gong profesionálního hráče Ondřeje Smeykala.

Cílená propagace v Plzni

Patří k naprosté špičce, je řazen mezi 10 nejlepších didgeridoo hráčů na světě. Při velmi ambientním osvětlení si návštěvníci mohli užít působení podmanivého zvuku tohoto hudebního nástroje australských domorodců a mohli na sebe nechat působit nejjemnější zvukové odstíny Ondrovy hudby, od tichých tónů až po silné zemité vibrace. 

Po koncertě následovala beseda, kde Ondřej návštěvníkům vyprávěl nejen o vzniku a historii didgeridoo, ale také odkud vlastně z Austrálie pochází a kdo na něj hraje. Také přiblížil současný život australských domorodců, kteří jsou jednou z nejstarších dochovaných kultur světa. Mnoho aspektů zdánlivě zaostalé archaické společnosti však promlouvá i k dnešní době. A i když dnešnímu světu vládne pokrok, mohla by nás doba kamenná v lecčems inspirovat. 

Koncert byl uskutečněn v rámci výstavy fotografií Blanky Křikavové, která navštívila právě tuto část Austrálie odkud nástroj pochází. Jedná se o výstavu, která má i benefiční charakter. Za částku 1.000 Kč je možné si vybrat kteroukoliv z vystavených fotografií a podpořit tak život konkrétní aboriginské rodiny Gurruwiwi, která se snaží udržovat a předávat jejich tradice dalším generacím. Výstavu je možné shlédnout do 31.1.2020. 

foto: manželé křikavovi  

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka