Veletrh cestovního ruchu ITEP na Lokomotivě jde od čtvrtka po stopách filmu

Jedenáctý ročník veletrhu cestovního ruchu ITEP se letos uskuteční od 24. do 26. září, návštěvníkům bude otevřen denně od 10:00 do 18:00 hodin a v sobotu od 10:00 do 17:00 hodin v prostorách haly TJ Lokomotiva v Úslavské ulici č. 75 v Plzni na Slovanech.

Cílená propagace v Plzni

Záštitu nad letošním veletrhem převzala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a generální ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková. Veletrhu se zúčastní na 115 vystavovatelů, Motto veletrhu je Po stopách filmu, a tak se návštěvníci mohou těšit například na soutěže, besedy i autogramiádu protagonistů seriálu Policie Modrava. 

Veletrh cestovní ruchu Plzeňského kraje patří mezi nejvýznamnější regionální veletrhy České republiky. Účelně se snaží podporovat rozvoj cestovního ruchu, spolupráci regionů a českých i zahraničních partnerů. Na návštěvníky se těší rekordní počet 115 vystavovatelů a své zastoupení zde budou mít všechny kraje České republiky. Dále vystavují města, lázně, muzea, cestovní agentury, Zoo Plzeň nebo agentura CzechTourism. V expozici Plzeňského kraje bude hostovat Evropský region Dunaj - Vltava, který je svazkem sedmi českých, německých a rakouských regionů.  Nově vystavují Mariánské Lázně, Třebíč a Chorvatské turistické sdružení, tradičně bavorské město Zwiesel a rodinný pivovar Dampfbierbrauerei Zwiesel. K dispozici pro návštěvníky budou informační brožury, mapy, cyklomapy, letáky, nabídky pobytů, hotelů a další propagační materiály z oblasti cestovního ruchu.

Putování rodiny Klusálkových po stopách filmu

Maskoti veletrhu, rodina Klusálkových, představí své třetí vydání deníčku „Zápisky z cest Plzeňským krajem“ s podtitulem „Po stopách filmu“ obsahující tipy na výlety do míst, kde se natáčely filmy, pohádky i seriály.

„Další novinkou v rámci udržitelnosti projektu Do Plzeňského kraje za přírodou, tradicemi a gastronomií je DVD s pořadem Cyklotoulky z oblasti Šumavy, Českého lesa a bavorského příhraničí, které je doplňujícím produktem této řady k již vydanému průvodci Šumavy, vytvořenému v rámci projektu ROP,“ dodává náměstek hejtmana Plzeňského kraje Jiří Struček.

Jedním z nosných témat pro prezentaci Česka se v posledních letech stal filmový turismus. Tato snaha vyvrcholila v letošním roce, kdy agentura CzechTourism spustila mobilní aplikaci Czech Film Trips a marketingovou kampaň s názvem „Česko. Země jako z filmu“. V duchu této kampaně se agentura CzechTourism představí i na veletrhu ITEP. „Filmová turistika vytváří neotřelou motivaci pro cestování. Putovat po stopách filmových hrdinů a hrdinek místy, která znáte ze stříbrného plátna, má pro řadu lidí zvláštní kouzlo. Místa, kde vznikly oblíbené filmy, se ale vždy nestávají cílem filmových turistů sama od sebe, proto je potřeba aktivního zapojení v regionech,“ objasňuje Jiří Dužár, hlavní projektový manažer agentury CzechTourism pro filmový turismus.

Na stánku města Plzně bude hlavní pozornost věnována novince letošní turistické sezóny – komentovaným prohlídkám Loosových interiérů, které je možné navštívit od dubna tohoto roku každý čtvrtek, sobotu a neděli. Jedná se o unikátní bytové interiéry od světoznámého architekta Adolfa Loose. „Prohlídkové trasy návštěvníky seznamují nejen s unikátní architekturou, ale nabízí také zajímavý pohled do způsobu bydlení majetnější vrstvy obyvatel za první republiky. Návštěvníky zároveň jistě překvapí, jak nadčasové a především praktické Loosovy návrhy interiérů jsou,“ říká Zuzana Koubíková, ředitelka organizace Plzeň – TURISMUS, která prohlídkové trasy provozuje.

Policie Modrava, Křeslo pro hosta a Popelčina světnička

Veletrh ITEP kráčí po stopách filmu i úspěšného kriminálního seriálu Policie Modrava, natáčeného v horském prostředí Šumavy. Hosty veletrhu budou ve čtvrtek a v pátek herci z tohoto seriálu na stáncích TV Nova. V průběhu každého dne se budou konat soutěže o kompletní sadu DVD Policie Modrava, besedy a autogramiády s herci. Protagonisté oznámí návštěvníkům novinku týkající se seriálu. Ve čtvrtek v oblíbeném bodu programu „Křeslo pro hosta“ usedne významný český režisér Václav Vorlíček, který režíroval jednu z nejoblíbenější českých pohádek – Tři oříšky pro Popelku. Organizátoři veletrhu ITEP myslí i na nejmenší návštěvníky. Připravili zábavnou Popelčinu světničku, kde si děti budou moci vyzkoušet Popelčiny šaty, přebírat hrách, prohlédnout si kulisy z této pohádky a třeba se s Popelkou i vyfotit. Ve fotoateliéru se budou moci návštěvníci nechat vyfotografovat také s originálními filmovými rekvizitami a na památku si odnesou domů fotografii. Budou si moci prohlédnout automobil zapůjčený z Muzea na demarkační linii v Rokycanech, který si zahrál ve filmu.

Vyzkoušejte cyklobar a bavorské speciality

Ani letošní rok nebude chybět tradiční Bavorská sobota s paletou dobrého jídla a pití, jakým je vyhlášené bavorské pivo, klobásy a preclíky. To vše si budou moci návštěvníci vychutnat za doprovodu bavorské muziky.

Netradiční a zábavné projížďky na prvním pojízdném cyklobaru v České republice, jehož součástí je výčepní zařízení, uhasí žízeň po dobrém jídle až 12 lidí, kteří šlapou a zároveň pijí.

Tradiční řemesla u nás i zahraniční italská hudba a vína

Samozřejmostí jsou ukázky řemeslné výroby krajek, textilií, kraslic, perníčků, mýdel, řezbářských produktů a ochutnávky regionálních gastronomických specialit. Chybět tedy nebude Šumava originální produkt, Regionální potravina Plzeňského kraje, pivovar Plzeňský Prazdroj a pivovar Belveder ze Železné Rudy. Degustace vín ze severní Itálie a hudba originální italské kapely navodí atmosféru pohody i temperamentu tohoto kraje.

Další informace a podrobný doprovodný program naleznete na turistickém webovém portálu Plzeňského kraje www.turisturaj.cz. Na celý veletrh včetně všech doprovodných akcí je vstup zdarma. 

Přijďte si užít veletrh cestovního ruchu ITEP 2015 Po stopách filmu všemi smysly!


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 24.09.2015 08:09



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka