Visio Art Gallery vystavuje Železnice a cesty Jiřího Boudy

Akademický malíř Jiří Bouda věnoval převážnou část své umělecké tvorby železniční tématice.

Cílená propagace v Plzni

Romantické obrázky krajiny s jedoucím i stojícím vlakem, detaily ze života různých železničářských profesí, nádraží velká i malá, v provozu i opuštěná, železniční přejezdy, hradla, návěstidla, strážní domky, ale hlavně parní lokomotivy zachytil ve svých kresbách s neuvěřitelnou věrností. Přitom technika litografie, kterou si zvolil, je nesmírně pracná, náročná na umělce i mistra tiskaře. Přesto se v obrazech Jiřího Boudy zračí naprostá lehkost a elegance. Byl také ilustrátorem řady knih o dopravě. Vždy jej spíše inspirovaly malé formáty.

Snad právě proto si oblíbil jednu charakteristickou formu drobné grafiky – exlibris. Vytvořil jich hodně přes tisíc a dodnes jimi těší sběratele celého světa, mezi nimiž je znám a ceněn. Toto jej nakonec předurčilo i ke známkové tvorbě.
Litografie z posledních let jeho života, kdy se hodně věnoval cestování, zejména cykloturistice, věrně vystihují atmosféru toulání na kole, radost z pohybu, volnost, svobodu. Mají realistickou podobu a čitelnou kresbu.

V dnešním světě plném dramat a zběsilé uspěchanosti jsou tyto motivy poetickými zastaveními a přispívají ke zklidněním našeho života.

Jiří Bouda se narodil 5. května 1934; zemřel 23. srpna 2015 ve věku 81 let. Tato výstava vznikla ve spolupráci s pány Martinem Boudou a Jiřím Říhou.

Jiří Bouda – Železnice a cesty

vernisáž: 4. 3. 2020 v 17 hodin
výstava: 3. 3. 2020 – 27. 3. 2020

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka