Výstava představuje Listopad 1989 v Plzni objektivem Radoslava Kodery

Výstava v přednáškovém sále Západočeské galerie v Pražské ulici připomíná revoluční dění podzimu roku 1989 v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

Plzeň po většinu roku 1989 nezažívala podobně velké demonstrace, jaké se odehrávaly v Praze například při Palachově týdnu. Výjimkou byla demonstrace 6. května 1989 na náměstí Míru, která se díkybohu obešla bez zásahu předem připravených ozbrojených složek. Naopak opoziční aktivisté byli v Plzni pod větším drobnohledem SNB a StB, než tomu bylo v Praze. Tamní brutální zmlácení studentů 17. listopadu na Národní třídě bylo (nejen) pro Plzeňany nepříjemným probuzením. Orgány státostrany tímto zákrokem vygradovaly svoji snahu o udržení moci, byť z politické situace v SSSR a okolních státech socialistického bloku začínalo být patrné, že se jedná o labutí píseň.
Od 19. listopadu začalo v Plzni docházet k integraci a koordinovanému postupu studentů, divadelníků a nezávislých skupin a aktivistů. Zatímco v pondělí 20. listopadu se sešlo před Velkým divadlem cca 30 takto aktivních osob, v úterý již bylo založeno v Pivovarském muzeu Občanské fórum Plzeň a téhož dne vznikl stávkový výbor Škody Plzeň. Od středy 22. listopadu se pak náměstí Republiky pravidelně intenzivně plnilo nespokojenými Plzeňany a občany z blízkého okolí. Nad protestujícími se samozřejmě vznášely obavy, zda nezasáhnou Lidové milice a další ozbrojené složky nebo zda nebudou vyhozeni ze školy či zaměstnání. Ale i pro komunisty začínala být situace vážná. Probíhaly přípravy na generální stávku, v podnicích vznikaly stávkové výbory a zárodky podnikových OF, do Plzně jezdili informovat o situaci známí herci z Prahy.
 Generální stávka 27. listopadu byla v Plzni plně v režii stávkujících studentů VŠ. Třicetitisícová účast na náměstí Republiky a následný příchod přibližně 15 000 škodováků znamenal fenomenální úspěch, který (stejně jako jinde v republice) odstartoval skutečný dialog o podobě vlády v Československu.
                                                                         /Z úvodního textu Ondřeje Magliče/

Ve výběru fotografií Radovana Kodery jsou vystaveny záběry z některých exponovaných míst – vývěska před „Alfou“, ohrady u „Branky“ a před kostelem sv. Bartoloměje, plakát ve výloze městské knihovny v ul. Bedřicha Smetany, polepený KV KSČ. Nejvíc fotografií je z události v pravdě zlomové – generální stávky konané na území celé ČSSR v pondělí 27. listopadu od 12 do 14 hodin.

K výstavě je připojena série fotografií Tomáše Hausnera dokumentující demontáž pomníku z roku 1971, připomínajícího 50. výročí založení KSČ, z prostoru před tehdejším Gottwaldovým nádražím v Plzni.

Expozice zahrnuje18 fotografií Radovana Kodery a 6 fotografií Tomáše Hausnera. Autory textů jsou Ondřej Maglič, Radovan Kodera a Tomáš Hausner. Kurátorkou za ZČG je Marcela Štýbrová.

15/11/2019 - 15/12/2019

přednáškový sál, Pražská 13

Autor: Radovan Kodera, Tomáš Hausner, Ondřej Maglič.

Kurátor: Marcela Štýbrová.

Vstup zdarma.

Otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

S fotopříspěvkem Tomáše Hausnera

DOPROVODNÝ PROGRAM

17. 11. 2019 -18:30 h- Masné krámy 

Koncert k 17. listopadu – výročí svobody: Hudba velkého světa    Oscarové hity v podání cimbálové muziky Milana Broučka a Martina Vydry.

02. 12. 2019 -17:00 h -přednáškový sál, Pražská 13

Listopadový uragán. Období normalizace zakončené sametovou
 revolucí v dobových písních, projevech, literatuře a dramatu.





The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka