Vzpomínka na Bedřicha Smetanu zahájila 39. ročník Smetanovských dnů

Ve čtvrtek 28. února byl zahájen 39. ročník Smetanovských dnů.

Jarní servisní akce AUTO CB

První akcí mezinárodního festivalu vážné hudby, jenž potrvá do 28. března a nabídne pestrý program, byla vzpomínka na světoznámého hudebního skladatele Bedřicha Smetanu a jeho bratrance, plzeňského profesora Josefa Františka Smetanu. Zahajovací koncert 39. ročníku Smetanovských dnů bude patřit Mahlerově 4. symfonii v provedení Plzeňské filharmonie se sopranistkou Sophií Burgos v Měšťanské besedě pod taktovkou šéfdirigenta orchestru Ronalda Zollmana ve čtvrtek 28. února od 19 hodin.

„Bedřich Smetana a město Plzeň je spojení opravdu osudové, které zůstalo ve vědomí geniálního tvůrce a také v životě a tradici města Plzně, což také dokazuje již 39. ročník festivalu Smetanovské dny. Plzeň nezapomínala a nezapomíná na hudebního génia, který tu prožíval svá první milostná vzplanutí a rozdával ze svého nadání, a proto se Plzeň stále vrací k jeho geniálnímu hudebnímu odkazu,“ uvedla náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková, která uctila památku Bedřicha Smetany za město Plzeň položením květiny.

„Bedřich Smetana pobýval v Plzni v letech 1840 až 1843, kdy zde studoval gymnázium. V Plzni potkal v roce 1842 svoji lásku Kateřinu Kolářovou, se kterou se o šest let později oženil. Složil zde také řadu drobných klavírních skladeb, jako například Louisinu polku, Jiřinkovou polku či polku Ze studentského života,“ přiblížil pobyt Bedřicha Smetany v Plzni primátor města Martin Baxa. „Po dokončení studií se vzepřel Bedřich Smetana přání otce, aby se stal úředníkem či pokračoval ve studiích na univerzitě, a odešel do Prahy s úmyslem věnovat se výhradně hudbě. Živil se jako hudební učitel a začínal komponovat svoje první skladby,“ doplnila Květuše Sokolová, vedoucí magistrátního odboru kultury, který dané pietní setkání zorganizoval.

Připomenutí 195. výročí narození Bedřicha Smetany doprovodilo literárně-dramatické pásmo Plzeňského dětského sboru o životě tohoto světoznámého skladatele.

Po setkání u pomníku Bedřicha Smetany před plzeňskou konzervatoří proběhlo i druhé pietní shromáždění u pomníku Josefa Františka Smetany před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje, které pořádaly Česká astronomická společnost s Plzeňskou filharmonií za účasti zástupců města. Josef František Smetana byl profesorem fyziky na plzeňském gymnáziu, zakladatelem české knihovny v Plzni nejen pro studenty, ale i pro veřejnost a starší bratranec skladatele Bedřicha Smetany. Na jeho počest jsou v Plzni pojmenovány Smetanovy sady. V rámci Smetanovských dnů se uskuteční sympozium 24 hodin s J. F. Smetanou ve dnech 8. a 9. března ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje.

Festival Smetanovské dny nabídne bezmála 30 kulturních akcí různých žánrů – symfonické a komorní koncerty, renomované umělce a soubory, dopolední matiné, komponované hudebně-literární pořady, tvůrčí dílny pro děti i dospělé, autorská čtení i odborné vědecké přednášky. Do dramaturgie letošního festivalu se promítají čtyři témata: Zrození lidu v české kultuře 19. století, Bedřich Smetana a související odkazy, Vztah k Plzni a Plzeňskému kraji a Rok 2019 – slavná výročí & výročí slavných. Festival zakončí 28. března Plzeňská filharmonie Čajkovského 2. symfonií, na koncertě vystoupí vynikající harfistka Jana Boušková. Koncert se koná od 19 hodin v Měšťanské besedě. Město Plzeň podporuje festival částkou 1,5 milionu korun.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
01.03.2019 08:05



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka