Zámek v Chudenicích láká na obrázky Josefa Lady

Zatímco s koncem října většina hradů a zámků ulehá k zimnímu spánku, Starý czernínský zámek v Chudenicích láká na poetickou výstavu obrázků malíře Josefa Lady.

Cílená propagace v Plzni

Ta v Chudenicích odstartovala 1. listopadu a skončí 15. prosince.

"Návštěvníci u nás uvidí dvacet reprodukcí obrazů Josefa Lady zapůčených jeho rodinou se zimní tématikou. Doplníme je sbírkou pohlednic s náměty obrázků Josefa Lady ze sbírky Jarmily Strakové a o hračky dob našich babiček a dědů," informuje pověřený správce zámku Ludvík Pouza.

Chudeničtí na výstavu čekali téměř dva roky, letos se konečně dočkali. "Máme rádi obrázky Josefa Lady. Patří k českým Vánocům i zimnímu období. Doprovázeli mnohé generace - znají je naši dědové a babičky, rodiče, ale i současné děti. A tak jsme moc rádi, že tuto výstavu můžeme nabídnout veřejnosti také na našem zámku," dodal Pouza.

Výstava také připomene i osobnost Josefa Lady. A tak na výstavu chudeničtí zvou jak děti z mateřských i základních škol, tak rodiny s dětmi.

Výstava bude otevřena od 1. 11. do 15. 12 a to ve čtvrtek a v pátek od 8.00 do 14.00 hodin /v jiný čas po objednání na tel. 724007576/ a o víkendu od 10.00 do 15.00 hodin.

V neděli 10. 11. od 14 hodin se uskuteční přímo na výstavě čtení z pohádek Josefa Lady. "Tuto akci připravujeme společně s Knihovnou Městyse Chudenice. Pokud se na čtení vypravíte, vezměte si se sebou polštářek na sezení," dodal Pouza.

Josef Lada se narodil 17. 12. 1887 v Hrusicích jako nejmladší ze čtyř dětí. Z Hrusic a okolí také čerpal řadu námětů svých obrazů. V roce 1901 odešel do Prahy, aby se na Královských Vinohradech vyučil malířem divadelních dekorací. O rok později vstoupil do učení na knihaře a zlatiče. V kresbě byl samoukem, postupně si vyvinul osobitý styl s typickou silnou linkou a zaoblenými tvary postav. Jako půlroční chlapec upadl na ševcovský nůž a poranil si oko. Proto viděl jen na jedno a chybělo mu prostorové vidění.

Působil jako karikaturista a ilustrátor a také jako spisovatel. Kromě mnoha pohádek a knih pro děti, které sám napsal (k nejznámějším patří Kocour Mikeš a O chytré kmotře lišce, ilustroval především Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (pro Švejka nakreslil 1339 kreseb) a další knihy Jaroslava Haška. Oblíbené jsou jeho ilutrace pro Erbenovy a Drdovy pohádky a další. Byl rovněž autorem výprav, scén a kostýmů k divadelním hrám i operám uváděným Národním divadlem v Praze a hlavním výtvarníkem úspěšného českého filmu režiséra Josefa Macha - Hrátky s čertem z roku 1956, natočeného podle stejnojmenné pohádkové hry Jana Drdy.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka