Bankovní a nebankovní půjčky: Co všechno byste o nich měli vědět?

Finančních produktů je dnes celá řada, a ačkoli na internetu najdeme nepřeberné množství informací, vyznat se v nich rozhodně není jednoduché. Ve školách se finanční gramotnosti věnuje stále jen minimum času a pozornosti, a tak není divu, že se často spálíme a využijeme služby, které pro nás nejsou právě výhodné.

Jarní servisní akce AUTO CB

Zkroťte letos konečně své finance a naučte se rozumět základním ekonomickým pojmům. Přinášíme slovníček těch nejdůležitějších odborných termínů, se kterými se můžete při vyřizování online úvěru setkat. Na co si dát pozor, a podle čeho se pozná ta nejlepší půjčka?

Spotřebitelský úvěr – často také hovorově nazýván jako půjčka. Jedná se o zapůjčení finančních prostředků na tzv. úrok nebo za poplatek, který náleží poskytovateli (tzv. věřiteli). Věřitelem může být fyzická nebo právnická osoba, banka nebo nebankovní instituce, která se půjčováním peněz zabývá jakožto předmětem svého podnikání.

Bezhotovostní/Hotovostní půjčka – jak už pojmenování napovídá, zatímco u bezhotovostní půjčky jsou vám prostředky zaslány na účet, v případě hotovostní půjčky vám budou peníze vyplaceny tzv. „na ruku“ v hotovosti. Hotovostní půjčky se obvykle pohybují jen v menších částkách, mívají vysoké úroky a jejich poskytování je typické spíše pro malé soukromé poskytovatele. Seriózní finanční společnosti, ať už bankovní nebo nebankovní, poskytují výhradně bezhotovostní úvěry a peníze vám zašlou elektronicky na účet.

Věřitel – poskytovatel úvěru. Věřitelem může být osoba, banka nebo nebankovní společnost, která poskytne dlužníkovi v rámci úvěru finanční prostředky. Vůči dlužníkovi má věřitel tzv. pohledávku.

Dlužník – je osoba, která si od věřitele peníze zapůjčila a zavázala se je v předem dohodnutém termínu vrátit.

Jistina – zapůjčená částka. Používá se pro výpočet úroku a poplatků, a splácením půjčky se postupně snižuje.

Ručení – právní pojistka, která věřiteli zaručuje návratnost zapůjčených financí i v případě, že dlužník svým závazkům nedostojí nebo se dostane do stavu neschopnosti splácet. Může být realizována formou zástavního práva na nemovitost nebo za pomoci tzv. ručitele (osoby, která v případě neschopnosti splácet přebírá dlužníkovy závazky).

RPSN – čtyři písmenka zkracují název „Roční procentní sazba nákladů“ a vedle úroku jsou v ní započítány také další poplatky. Čím nižší RPSN je, tím méně za úvěr celkem zaplatíte – díky tomuto údaji si tak můžete snadno porovnat, která půjčka je nejvýhodnější.

Bonita – někdy také nazývána jako úvěruschopnost. Vyjadřuje vaši schopnost dostát finančním závazkům. Během schvalování žádosti o úvěr prověřuje většina finančních institucí ekonomické zázemí klienta a jeho schopnost splácet. Zatímco v bance musí žadatel splňovat přísné podmínky, nebankovní instituce bývají mnohem benevolentnější.

Registr dlužníků – databáze, evidující finanční závazky osob a firem po splatnosti. Slouží finančním institucím jako ochrana před nespolehlivými klienty. Jejich smyslem je znemožnit dlužníkům, kteří nesplácejí své závazky, aby se ještě více zadlužovali. Čistý registr dlužníků je zásadní zejména při vyřizování úvěru v bance, nebankovní společnosti jej sice v některých případech rovněž využívají, v nárocích na finanční kázeň klienta bývají ale obecně mírnější.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka