Banky kdysi a dnes: Kam sahají počátky bankovního sektoru?

Dnes stačí v obchodě přiložit plastovou kartičku k malému přístroji a máte zaplaceno. Kdysi ale bylo placení mnohem složitější – představte si, jak se pokaždé trmácíte k obchodníkovi s dobytkem na provaze. Jak vlastně vznikly první banky a kde úřaduje nejdéle otevřená banka na světě?

Cílená propagace v Plzni

Moderní doba staví na rychlosti a dostupnosti

Dnes řešíme abstraktní převody peněz z účtu na účet, používáme online mobilní bankovnictví, rozumíme pojmům jako inflace nebo kryptoměna. Hodnota naší měny se neustále mění podle kurzovních lístků. Institucí je tolik, že musíme používat kódy bank, a celý systém placení a převodů financí se neustále zrychluje. Stačí se však podívat o pár set let zpět a zjistíme, jak trnitá byla cesta k vydobytí uživatelsky jednoduchého a rychlého bankovnictví.

Novověk zavedl platidla bez obsahuvzácných kovů

Až do 19. století jste si v bankách mohli vyměnit drahé kovy za papírové bankovky nebo mince. Dříve totiž byla hodnota peněz vázána na směnu za vzácné materiály – bankovka byla vlastně směnka za bance odevzdaný majetek. Se směnkou alias bankovkou jste pak mohli přijít do jakékoliv banky, kde vám za ni vydali určenou částku v mincích s obsahem drahých kovů. První platidla nevázaná na reálnou hodnotu podle obsahu drahého kovu se začala používat už v 11.století v daleké Číně. Do Evropy se pak dostala s poněkud velkým zpožděním. Bankovky s pevně danou hodnotou využívají Evropané až od 17. století.

Ve středověku byly bankovními centry křižácké hrady

Nejstarší dodnes fungující bankou je italská Banca Monte dei Paschi di Siena, která byla založena v roce 1472. Dnes je však považovaná zajednu z nejslabších evropských institucí. Je ve ztrátě a s provozem jí musí pomáhat stát. Předcházely jí křižácké hrady, které poskytovaly bankovní služby, směnárenství a daly základ mezinárodnímu obchodu. Celý sektor v těchto rytířských dobách zastřešovala církev (ostatně jako i mnoho dalších odvětví).

Starověk ve znamení barterového obchodu a prvních mincí

Nejstarší údaje o bankovních procesech známe ze starého Egypta a Babylonu. První místa, kde jste si mohli uložit svůj majetek ve formě zvířat nebo obilí, byly sýpky nebo chrámy. Zpočátku se platilo směnným obchodem, tedy produkt za produkt nebo služba za službu. Protože však bylo velmi nepraktické s sebou stále nosit nůši obilí nebo mít u pasu přivázaného oslíka, přišly na řadu úlomky drahých kovů a jiných vzácných materiálů. Z těchto prvních systémových platidel se postupně vyvinuly cinkající mince v měšci a nakonec bankovky.

Nejstarší doložená banka stála v Babylonu

A jaká byla ta absolutně nejstarší banka, o níž máme důkazy? Nejstarší záznamy o půjčkách, tedy poněkud vyšší úrovni bankovnictví, než je pouhá směna, se nalezly na babylónských hliněných destičkách z období 18. století př. n. l. Bankovní sektor se vyvíjí po dlouhá staletí a tisíciletí – nikdy však nebyl natolik rychlý jako právě dnes.

(vav)

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
06.03.2020 22:43



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka