Ceny garáží v kraji za rok vzrostly téměř o jedenáct procent

Medián inzertních cen* prodávaných garáží v Plzeňském kraji za poslední rok vzrostl na 220 000 Kč, což odpovídá zdražení o 11 %.

Cílená propagace v Plzni

V celém Česku přitom ceny garáží rostly jen o 7 %. Vyplývá to ze statistik webového portálu Sreality.cz.
Mezi roky 2017 a 2018 cena garáží v Plzeňském kraji rostla o více než 24 %, ze 160 000 Kč na loňských 198 500 Kč. Ve většině krajů rostly ceny garáží i letos, nejvíce ve Středočeském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Naopak o několik procent klesaly ceny jen ve čtyřech krajích – Zlínském, Pardubickém, Libereckém a Jihočeském.

V Plzeňském kraji je nabídka garáží malá
Nabídka garáží v Plzeňském kraji patří v republice spíš k průměru. Za prvních sedm měsíců letošního roku se jich zde prodávalo jen 101. Nejméně se jich nabízelo v kraji Vysočina, pouhých 36. V Moravskoslezském kraji jich naopak bydlo k dostání 372.
„Počet nabídek je ale reálně o 15 až 20 procent nižší než uvedená čísla z našeho systému. Zkresluje je totiž chování realitních kanceláří, které neprodané garáže pravidelně stahují a nahrazují je novými inzeráty stejných objektů,“ říká Ondřej Sochůrek, analytik Sreality.cz.

V Praze stojí garáž ve srovnání s Plzeňským krajem více než dvojnásobek
Nejlevnější garáže jsou letos k dostání v Moravskoslezském kraji, kde je jejich cena 140 000 korun. Z hlediska cen za metr čtvereční jsou pak nejlevnější garáže v Ústí nad Labem (6566 Kč/m2). Naopak nejdražší jsou v Praze, kde je jejich cena v porovnání s Plzeňským krajem více než dvojnásobná, a to 450 000 Kč. Garáže v Praze jsou nejdražší i z pohledu ceny na metr čtvereční, který zde stojí 25 561 Kč.

* Jedná se o medián cen všech nabízených typů a druhů garáží a garážových stání, přičemž převážnou část nabídky v Plzeňském kraji tvoří garáže zděné a uzamykatelné. Medián je hodnota, která dělí řadu vzestupně seřazených výsledků na dvě stejně početné poloviny.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 07.12.2019 14:16



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka