Kolik lidí právě teď letí?

Pokud si myslíte, že letecká doprava patří mezi exkluzivní záležitosti a najít levné lety je přímo zázrak, jste na omylu. Každý rok popularita osobní letecké přepravy roste a letenky si může dovolit téměř každý. Dokonce i senioři.

Jarní servisní akce AUTO CB

Tisíc letadel

Pokud se někoho zeptáte, kolik cestujících letí letadlem v průběhu jednoho dne, pravděpodobně nadejde okamžik zamyšlení. Mnoho lidí by stručně odpovědělo: „Nevím.“ Ti, kteří by se pokusili o správnou odpověď, by pravděpodobně řekli několik set, možná tisíc nebo dokonce dva tisíce. Představte si to překvapení při odhalení skutečných statistik. Právě ty svědčí o skutečně velké dynamice leteckého průmyslu. Důkazem je její rozmach, který svého vrcholu dosáhl 29. června 2018.

Co se v ten den stalo? Podle údajů, které poskytl jeden z největších portálů pro sledování letů FlightRadar24, vynesl počet osobních letů až neuvěřitelných 202 tisíc spojení. To je hodně! Navíc ve statistice nejsou zahrnuty všechny lety, které se toho dne uskutečnily.

Vytížený vzdušný prostor

Pokud se vám zdá množství letů poměrně vysoké a přímo neuvěřitelné, zkuste si představit, co se muselo dít v době s nejvyšším počtem letů. Dělo se toho hodně, protože nastal okamžik, kdy ve vzduchu bylo celkem 19285 letadel!

Toto číslo je působivé nejen v souvislosti s tím, kolik lidí musí cestovat, ale také v souvislosti s úrovní organizace letištních služeb.

Je jich čím dál víc!

To, co bylo v červnu v roce 2018 rekordem, je dnes už normou. Je zcela běžné, že je úroveň 200 000 letů pravidelně překračována. Například 27. září 2019 jich bylo dokonce 210 000. Ve skutečnosti bylo letů ještě víc, ale tento údaj jsme zaokrouhlili. Množství letů bylo vysoké i navzdory přeskupení na leteckém trhu a po skončení prázdninové sezóny.

Při pohledu na čísla můžeme očekávat víc možností a častější výlety. I navzdory krachu některých aerolinek se další společnosti rozhodly investovat do nových letadel nebo koupit menší konkurenční společnosti.

Levné lety

Letecké společnosti se také snaží přilákat co nejvíce turistů – ještě častěji nabízejí levné lety. Tomuto trendu se přizpůsobily i různé vyhledávače levných letů, které pomáhají seřadit letenky i pro trasy s několika přestupy – v některých případech i s různými leteckými dopravci. Stránky, které fungují na stejném principu jako eSky.cz, jsou vybaveny speciálním vyhledávacím mechanizmem, který optimalizuje výsledky vyhledávání. Umožňují vyhledat lety v nízkých cenách a navíc zkrátí dobu cestování díky vyhledání nejvíce synchronizovaných leteckých spojení.

Vzrůst popularity levných letů je zřejmý i při pohledu na čísla. Pouze v Česku počet letů v procentech rok od roku roste. Existují i země, kde je tento druh cestování mnohem populárnější, a to i v případě vnitrostátních letů.

Fotogalerie
Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka