Vývoj cen starších telefonů: Má cenu kupovat si starší model?

Ne každý člověk si hned, jak si vzpomene, může dovolit koupit nový chytrý telefon, nebo alespoň ne ten nejnovější model.

Cílená propagace v Plzni

Má tak cenu kupovat starší telefony? Nemyslíme tím už použité přístroje z druhé ruky, ale starší modely, které se stále vyrábějí a nebo starší kusy , které mají obchody stále na skladech.

Pokud oželíte nejnovější vychytávky moderních technologií, můžete starším modelem získat kvalitní telefon za rozumnou cenu. Starší model má hned několik výhod:

  • získáte nový telefon za nižší cenu,

  • vyberete si podle velké množství relevantních odborných i uživatelských recenzí,

  • vyhnete se tak modelům, u kterých se obejvily různé výrobní vady.

K velkému zlevnění starších modelů dochází většinou, pokud značka ohlásí představení nejnovějších modelů. Takto před rokem byl akorát dokonalý čas na nákup chytrých telefonů, protože v druhé polovině roku všechny značky většinou postupně představují své mobilní

Americká cla na dovoz z Číny zřejmě zdraží nové modely

Například Apple na září tohoto roku už ohlásil, že představí tři nové přístroje. Jaká bude jejich cena, je však ještě v oblacích. Předpokládá se však, že nové modely budou stále relativně drahé. Stojí za tím i fakt, že americká značka zatím nestihla uskutečnit avizovaný přesun výroby z Číny do Indie. Výrobu v Číně momentálně trápí zavedení cla ze strany USA na komponenty dovážené z Číny, což by například současný model XS mohlo podle propočtů prodražit až o 160 dolarů.

Ceny nových modelů budou zřejmě také růst s příchodem nových technologií, jako je například flexibilní obrazovka. Telefony s touto funkcí už ukázaly a ohlásily jejich prodej značky, jako Samsung a Huawei. Skládací Huawei Mate X má stát necelých 60 000 Kč, Samsung Galaxy Fold má být jen o pár tisíc levnější. V Česku se zatím neprodává ani jeden. Očekává se ale, že s něčím podobným brzy přijde také Apple.

Pokud na tyto modely nechcete čekat a nemáte na ně ani finance, určitě zainvestujte do staršího modelu právě teď. Například nový iPhone 6S, který byl a je velmi kvalitním přístrojem, dnes koupíte od necelých 8 000 Kč a to s velikostí paměti 32 GB. IPhone 7, který už je voděodolný, pak můžete koupit za necelých 12 500 Kč.

Celkově ale bude zajímavé sledovat, jak se budou vyvíjet ceny telefonů. Nové, drahé modely od značek Samsung a Apple se totiž zatím hůře prodávají. List Financial Times na začátku tohoto roku uvedl, že se tyto dvě značky snaží vyrovnat vyššími cenami snížení prodejů nejnovějších modelů. Zatímco, levné čínské značky – Huawei, Oppo, Xiaomi – se v prodejích neustále zlepšují. S celkovými prodeji a tedy i cenami na trhu však ještě mohou zamávat problémy značky Huawei, která se potýká se skandály od konce minulého roku.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka