Muzikálová legenda West Side Story poprvé v Plzni

Legendární muzikál West Side Story se vůbec poprvé objeví na repertoáru Divadla J. K. Tyla. Nová inscenace v režii Lumíra Olšovského, hudebním nastudování Kryštofa Marka a choreografii Lukáše Vilta vstoupí na Novou scénu DJKT 13. května a vzhledem k významu této události se premiéra tentokrát ponese v mimořádně slavnostním duchu.

Cílená propagace v Plzni

Muzikál West Side Story se vůbec poprvé objeví na repertoáru Divadla J. K. Tyla

Nová inscenace v režii Lumíra Olšovského, hudebním nastudování Kryštofa Marka a choreografii Lukáše Vilta vstoupí na Novou scénu DJKT 13. května a vzhledem k významu této události se premiéra tentokrát ponese v mimořádně slavnostním duchu.

Děj muzikálu, inspirovaný Shakespearovou tragédií Romeo a Julie, líčí drama nešťastné lásky Američana Tonyho a Portoričanky Marii na pozadí nenávistného boje dvou part, domácích Tryskáčů a portorických Žraloků. Nestárnoucí příběh spolu s hudbou geniálního skladatele Leonarda Bernsteina a náročnými tanečními čísly řadí West Side Story k vrcholům hudebního divadla. Od prvního uvedení tohoto muzikálu na Broadwayi letos uplyne 60 let, u nás se přitom dosud dočkal jen šesti inscenací a na jeviště plzeňského divadla se dostává vůbec poprvé. Na inscenátory totiž dílo klade nemalé nároky. „Je to vrcholné dílo svého žánru, které je naprosto ojedinělé a nebylo prakticky nikdy překonáno. Po herecké, hudební i taneční stránce je velmi náročné, navíc není snadné obsadit na tři desítky mladých interpretů, kteří těmto vysokým požadavkům vyhovují,“ říká dramaturg Pavel Bár. Stejně jako originální broadwayská produkce zaujala autentickým obsazením neznámých mladých herců, také plzeňská inscenace by měla představit řadu talentovaných a nadějných interpretů z celé republiky. V hlavních rolích se pak představí mladé hvězdy souboru muzikálu DJKT Pavel Režný a Kateřina Falcová.

Divadlo J. K. Tyla získalo licenci na původní divadelní verzi muzikálu, která se od známé filmové adaptace z roku 1961 částečně liší, divákům však kromě všech slavných hitů jako „Amerika“, „Maria“, „Zní tmou“ nebo „Já jsem hezká“ nabízí navíc například scénu „snu“ s věhlasnou písní „Jednou“ („Somewhere“). Funkční scéna Dragana Stojčevského vytváří iluzi New Yorku 50. let, ve stejném dobovém duchu jsou navrženy i kostýmy Kateřiny Bláhové.

Zcela mimořádné bude hudební nastudování Kryštofa Marka, renomovaného dirigenta, skladatele, textaře a mimo jiné i čerstvého držitele Českého lva. „West Side Story uvedeme v původní instrumentaci s téměř čtyřicetičlenným orchestrem. V dnešní době, kdy se počet hráčů vorchestru často redukuje, je to naprosto výjimečné,“ říká Kryštof Marek a dodává, že dílo samotné považuje po hudební stránce za zcela jedinečné.

Režisér Lumír Olšovský k připravovanému nastudování říká: „Je to opravdu ‘veledílo’ v nejlepším smyslu slova. Zpočátku jsem k němu cítil posvátnou úctu, postupem zkoušek ale poznávám, že jde o muzikál, který se skládá z příběhu, hudby, zpěvu, tance, zkrátka jako každý jiný. A jen tak se k němu asi má přistupovat, tedy jako ke každému jinému. Nebát se a ‘jen’ ho na jevišti oživit.“ Diváci by se podle režiséra měli s příběhem muzikálu ztotožnit, prožívat ho společně s herci. „Doufám, že to lidé budou prožívat s námi. Pokud se podaří, co máme v úmyslu, bude publikum svědkem příběhu, který je překvapivě aktuální. Vypráví totiž o lidech, kteří si chrání svoje životní teritorium, i o lidech, kterým láska otevře vesmír a kteří rázem žádná omezení nepociťují. Diváci se tak můžou těšit na silný emotivní zážitek, který budou chtít zažít znovu a znovu. Jak tomu je ostatně už od dob Shakespeara,“ doufá režisér.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka