10 rad jak udržet astma pod kontrolou

Máte astma a zajímá vás, co pro sebe můžete udělat, aby vaše nemoc zůstala pod kontrolou? Přečtěte si 10 užitečných rad, jak udržet astma pod kontrolou!

Cílená propagace v Plzni

Astma je častým onemocněním dýchacích cest, v ČR je asi 800 000 astmatiků. Ve vzniku astma hraje roli dědičná dispozice, stav obranyschopnosti a vnější prostředí. Astma je způsobeno chybnou reakcí imunitního systému, která vede k dlouhodobému zánětu průdušek a průdušinek (jde o jiný typ zánětu než v případě CHOPN) s jejich zvýšenou reaktivitou, kdy po kontaktu se spouštěčem jako je například srst, peří a mnohé jiné dochází k tzv. astmatickému záchvatu, což je přechodné zúžení průdušek a projevuje jako suchý dráždivý kašel nebo jako náhle vzniklá dušnost, se ztíženým výdechem provázeným pískoty, pocitem tíhy či sevření na hrudi

Spouštěčem astmatického záchvatu je nejčastěji srst, peří, plísně, prach, pyl, chemické látky, parfémy, laky, cigaretový kouř, stres, infekce, některé léky.

Co můžete jako astmatik udělat, abyste měl nemoc pod kontrolou?

  1. Pravidelně užívat lékařem doporučenou léčbu, zejména nevynechávat inhalační léčbu kortikoidy, máte-li je předepsány (obava z vedlejších účinků inhalačních kortikoidů není na místě – jejich výskyt je minimální a vysoce převažuje jejich pozitivní efekt, naopak jejich neužívání vede k trvalým změnám, které mohou pacienta zcela vyřadit z normálního života). Poznámka: Doporučujeme vám navštívit stránku s nabídkou inhalátorů.
  2. Vyhnout se spouštěčům astmatických záchvatů, které mohou být u každého pacienta individuální.
  3. Udržovat bezprašnou domácnost – luxovat, stírat prach vlhkým hadrem, pravidelně měnit lůžkoviny (optimálně 1x týdně), vyvarovat se lapačů prachu (závěsy, koberce), pravidelně větrat (vyjma smogu,pylové sezony, před deštěm).
  4. Omezit používání parfémů, osvěžovačů vzduchu.
  5. Nekouřit.
  6. Vyhnout se stresu, relaxovat.
  7. Vyhnout se v pylové sezoně pobytu ve vysoké trávě, omezit pohyb v přírodě.
  8. Vyvarovat se malířských a lakýrnických prací.
  9. Trávit co možná nejvíce času na horách, u moře.
  10. Pravidelně sportovat, což vede ke zlepšování funkce dýchacích cest – astma by nemělo být výmluvou k vyhýbání se sportu (mezi astmatiky patří i někteří vrcholoví sportovci – např. Tomáš Dvořák, Lukáš Bauer, Petra Kvitová).

ZDROJ: Tyto rady poskytla Všeobecná fakultní nemocnice v Praze se v rámci Roku prevence 2015.

DOPORUČENÍ: Navštivte odborný web o inhalátorech na adrese http://www.inhalator-zvlhcovac.cz/elektricky/.

Přejeme Vám pevné zdraví!

Společnost KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o

Přidejte se k nám na FACEBOOK a navštivte náš e-shop www.szo.cz.

Autor: Jan Vavřička Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
út 24.11.2015 10:44



7 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka