50 let chovu šimpanzů v Plzni

Lidoopi jsou v Plzni s krátkou přestávkou chováni již 50 let. První dvojice přijela v prosinci 1964. První mládě se narodilo vroce 1978. Populární byl hlavně samec Tonda. V roce 2000 byl vybudován volný výběh a sestavena skupina, která měla chvíli již 8 členů. Nyní vládne triu samic samec Bask.

Jarní servisní akce AUTO CB

V roce 1964 patřili šimpanzi ke stálým chovancům pouze dvou českých zoologických zahrad - Prahy a Dvora Králové. Novinkami se tehdy stali v několik měsících v dalších tuzemských zoo, včetně plzeňské.
Zahradě tehdy z velkých zvířat dominovali lvi, medvědi či velbloud a šimpanzi se tak na nejméně tři desítky dalších let přiřadili mezi hlavní hvězdy zahrady a patří k nim vlastně dodnes.
Zejména první šimpanz Tonda byl velmi populární. Nejprve 10 let mládě, které chodilo na procházky a bylo hravé, potom 10 let silný samec, na kterého děti vzpomínaly díky ječení, bouchání na plechové předměty a extroverci. Málo se ví, že se vedle něj vystřídalo více samic. Po původní Pepině ještě Eva a Korina. Není zcela jasné, kdy a jestli vůbec byla mezi nimi i čtvrtá, Gábina.
Je to rovněž 30 let, kdy Tonda s Korinou umřeli. Předtím děti viděly několik měsíců i jejich jediné mládě, Alana.
Tři roky potom obsazovali uvolněné šimpanzí klece třeba oceloti, hyeny či medvědi.
S velkou radostí určitě uvítali příznivci příjezd Fredyho v roce 1987. Protože internet tehdy neexistoval, leckdo si myslel, že je to stále populární Tonda či jeho syn. Pojďme si o tomto pozoruhodném samci říci více. Narodil se v Sierra Leone 10.6.1978. potom žil dva roky v zoo Krefeld a 5 let v Zoo Duisburg. Po dvou letech samoty v zoo Plzeň mu dorazila v roce 1989 družka Gina. Ta nyní žije v Brně. Doba a okolnosti zavinily, že se vlasně neví, kolik je jí let a kdy a kde se narodila. Je to úžasný lidoop.
Proběhlo dalších 11 let, kdy šimpanzí dvojice žila ve dvou garsonkách a dvou klecích. V roce 2000 se staly neuvěřitelné věci - šimpanzi získali velký přírodní výběh se stromy, travou a rozhledem. K Fredymu a Gině přijeli z královédvorské zoo Bask a Uke a z Polska Maryša. Mimochodem od roku 1999 chová plzeňská zoo i gibony, nejprve gibony běloruké (lary), nyní gibony bělolící. I ti bývají někdy řazeni k lidoopům. O fotce s orangutanem bude řeč v samostatném článku.
Tlupa šimpanzů začala žít bohatý život, stali se hvězdami komentovaného krmení. Po dvou letech žel umřel Fredy či Ferda a v čase velkých povodní dorazily v srpnu 2002 z Arnhemu tři šimpanzice, matka Zwart a její dcery Zizwa a Zedoenja. Právě Zwart přivedla ve zralém věku 33 let v září 2003 na svět Baskovu dceru Bamiu. Od té doby slavíme její narozeniny i Štědrý den s dárky a překvapeními.

Fotogalerie
Autor: Martin Vobruba Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
26.12.2014 10:13




2 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka