Air Jordan – legendární boty Michaela Jordana se dostaly do povědomí všech

Jde o ikony. Geniálně sestavené a navržené boty, díky nimž se v devadesátých letech mohla vyvinout a zformovat populární sneakers kultura (byť samozřejmě nebyly jediným určujícím faktorem).

Jarní servisní akce AUTO CB

S oblibou je nosíme, libujeme si v jejich pohodlném vnitřku, rozplýváme se nad perfektně vyváženými barvami – a přitom jen málokdy víme, jak pestrý příběh se za nimi skrývá. Jejich cesta k úspěchu totiž opravdu nebyla jednoduchá.

Od basketbalu až k běžnému nošení

Slavného basketbalistu Michaela Jordana zná dnes nejspíš každý. A jeho kolekci sportem inspirovaných módních kousků také. Spolupráce se značkou Nike však začala zcela fádně. Chtěl zkrátka nějaké vyšší boty, které by mu umožnily podávat fascinující a co nejlepší sportovní výkony. Jeho odvážné návrhy však nakonec svět basketbalových bot pořádně rozvířily a dodnes se řadí k tomu nejpopulárnějšímu obutí napříč všemi generacemi.

Rozhodně totiž nejsou určeny jen na pohyb po parketách. Naopak. Užijete si je prakticky s jakýmkoliv outfitem. Nezáleží na tom, jestli jste prostořeký raper nebo něžná princezna v sukních. Tyhle perfektně vysoustružené módní kousky se zkrátka neztratí.

Tak takhle ne, řekli v NBA – A Nike na tom postavil celou reklamu

Skočme si teď na chvíli do roku 1985. Michael Jordan svírá v rukou první Air Jordan 1. Jde o dodnes oblíbený model v barevné kombinaci Bred (červená a černá). Líbí se mu, což o to, ale nosit je prý nemůže, protože to jsou „ďáblovy barvy.“ Jakmile však vystartoval za Chicago Bulls v černo-červeném dresu, šly s ním pod basketbalový koš i tyhle boty.

To se však nelíbilo NBA. Velmi brzy mu z jejich ústředí přišel dopis, který tyhle dnes legendární krásky na oficiální utkáním zapovídal, protože se prý „neshodovaly s barvou dresu.“ Nike toho využil po svém a mírně upravený dopis se pak objevil ve speciální (a velmi úspěšné) reklamní kampani. A Michael? Ten si je bral na zápasy dál – ovšem jen na ty, které nebyly pod oficiální taktovkou asociace. A rebelské boty byly na světě.

Vybrat si můžete z osmi barevných kombinací

Jen u černočervené však Peter Moore (oficiální návrhář Nike) při uvedení Air Jordan 1 na trh nezůstal. Milovníci rozmanitosti měli k dispozici hned osm různých variant – od jednoduchých bílých a po odvážně černo-červené, s nimiž si Michael tolik „užil.“ Později se přidávaly i další odvážné i umírněné variace - a o rok později vznikla i odlehčená verze KO s plátěným vrškem a celkově nižším tvarem.

Do dnešního dne spatřilo světlo světa celkem 23 verzí a jejich oblíbenost stále neupadá. Aktuálně jsou oblíbené třeba u komunity skaters. Máte dojem, že by se tyhle jedinečné boty strefily do outfitového stylu i vám? Vyberte si ideální variantu na Footshop a nezapomeňte zamířit i na jejich blog, kde se dozvíte spoustu dalších perliček ze světa slavných značek.

Zdroj obrázku: Footshop.cz

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka