Benefiční večer ZApraLES podpoří zastavení kácení Bělověžského pralesa

Polská vláda nechává kácet navzdory rozhodnutí Evropského soudního dvora poslední zachovalý nížinný prales v Evropě. Čeští obránci pralesa pořádají ve čtvrtek 31. srpna 2017 od 19 hodin v plzeňské Moving Station (Koperníkova 56) benefiční večer ZApraLES pro všechny, kterým není lhostejný osud tohoto jedinečného přírodního celku na východě Polska.

Cílená propagace v Plzni

Plzeňská benefice má za cíl podpořit úsilí dobrovolníků z “Tábora naobranu pralesa” a také informovat všechny zájemce o aktuální situaci v Bělověžském pralese. Součástí programu je divadelnía hudební vystoupení – mj. mezinárodně známé duo DVA, vystoupení plzeňské improvizační skupiny KŘIK, slam-poetry, přímé video-vstupy z pralesa, rozhovory sčeskými obránci pralesa nebo videa z blokád těžební techniky. Chybět nebudou ani velkoformátové fotografie zachycující tamní přírodu. Vstupné na akci je stanoveno na 100 Kč, jakákoli vyšší částka je vítána. Vybrané peníze poputují na konto Nadace Divoké Polsko, která koordinuje činnost Tábora.

Edita Kočandrlová, jedna z organizátorek benefičního večera, vysvětluje: “Těžba dřeva v Bělověžském pralese probíhá odkonce května 2017. Nepomohlo ani jasné stanovisko, které vydalo UNESCO na začátku července, ani rozhodnutí Evropského soudního dvora z konce července. Na aktivní obranu pralesa se postavily stovky lidí nejen z Polska. Formy blokády těžební techniky jsou různé – od přímé blokace stroje v lese nebo na cestě do lesa po zablokování výjezdu z parkovacího stání. Obránci pralesa si postupně vybudovali na pozemku jednoho z místních odpůrců kácení “Tábor na obranu pralesa”. Každý, kdo se rozhodne prales aktivně bránit, tu může spolu s ostatními libovolně dlouho nocovat, jíst a diskutovat o možnostech a plánech na obranu pralesa. Nejde ale jen o bezprostřední blokádu, nýbrž i o vzdělávání určené místní komunitě, informace pro média a veřejnost a především hlídky monitorující práci těžařů. Rádi bychom tyto důležité aktivity společně podpořili.”

Aby polský ministr životního prostředí Jan Szyszko nařídil zastavení kácení cenného přírodního skvostu, je třeba silněji protestovat. Nejde jen o záchranu sto- a víceletých stromů, ale io zachování tohoto pralesa jako celku, neboť je životním prostorem pro ohrožené nebo vzácné druhy živočichů a rostlin. Nížinný prales tohoto typu a v takovém rozsahu se nikde jinde v Evropě již nevyskytuje. Pokud bude zdevastován, škody se zacelí až v řádu stovek let.


Kontaktpro další informace:

EditaKočandrlová – jedna z organizátorek benefiční akce

edita.kocandrlova@gmail.com,tel.: 728 889 092


Přílohy:

Událost na FB: https://www.facebook.com/events/1030700747065307/

Informace o blokádě na FB: https://www.facebook.com/podporujiblokadu/

Bělověžský prales na Wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/B%C4%9Blov%C4%9B%C5%BEsk%C3%BD_prales

Moving Station: http://www.johancentrum.cz

Fotogalerie
Autor: Eva Haunerová Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
25.08.2017 09:52




2 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka