BMW Concept i4. Udávejte tempo stylově

BMW Group začíná psát novou kapitolu své historie odhalením čistě elektrického Gran Coupé.

Jarní servisní akce AUTO CB

BMW Concept i4 spojuje elektrický pohon s charakteristickými vlastnostmi modelů značky BMW a předznamenává tím novou éru čisté radosti z jízdy. BMW Concept i4 je předobrazem sériového provedení BMW i4, prvního čistě elektrického modelu prémiové střední třídy BMW Group, jehož výroba odstartuje v roce 2021. Jde o zcela nové pojetí dynamické dokonalosti, kterou je BMW proslulé, a kombinuje moderní, elegantně-sportovní design s prostorností a funkčností čtyřdveřového Gran Coupé – a to vše s nulovými místními emisemi.

Exteriér – elektrizující estetika
Moderní a elegantní exteriér souzní s dynamickým zážitkem z jízdy. Dokonale vyvážené proporce Gran Coupé vytvářejí autentický, moderní a sebevědomý vzhled. Dlouhý rozvor, svažující se linie střechy a krátké převisy tvoří klasický profil, oplývající elegancí a dynamikou. Čtyřdveřový koncept BMW Concept i4 nabízí nejen vysokou úroveň každodenní použitelnosti a praktičnosti, ale také mnohem prostornější interiér, než moderně a dynamicky tvarované proporce naznačují.

Čisté plochy a aerodynamické detaily
Svěží, plynulé linie a čisté plochy tvoří výraznou, ničím nerušenou skulpturu se srozumitelným designovým jazykem. Moderní odstín karoserie Frozen Light Copper dává vzpomenout na filigránský lak konceptu BMW Vision iNEXT a předvádí úchvatnou vizuální souhru jednotlivých ploch. Modré prvky v přední části, na bocích a na zádi odkazují na příslušnost k rodině BMW i. Nejen že zvýrazňují typické prvky rodiny BMW i, ale také vyzdvihují techniku ukrytou pod povrchem – například masku chladiče ve tvaru ledvinek v roli „průzkumného celku“, lišty v bočních prazích ukrývajících baterie či aerodynamiku zlepšující difuzory v zadní části, vyplňující prostor, který dříve patřil koncovkám výfuku.

Předek vozu – nepřehlédnutelná tvář nové doby
Přední část BMW Concept i4 obsahuje přepracované ikonické designové prvky BMW a propůjčuje přicházející elektrické éře vizuálně osobitou tvář. Výrazná, uzavřená přední maska poskytuje hmatatelné spojení mezi minulostí a budoucností BMW. Charakteristické ledvinky získaly novou funkci: bez spalovacího motoru, který by vyžadoval chlazení, maska nově slouží jako „průzkumný celek“, ukrývající řadu senzorů. Také světlomety spojují minulost a budoucnost: přední část s klasickou čtveřicí „očí“ je pojata velmi účelně a moderně.

Atraktivní záď vozu s aerodynamickými prvky
Široká záď konceptu BMW Concept i4 opticky podtrhuje nízké sportovní tvary vozu. Plochy na zadní části vozu jsou tvarovány plynule a propůjčují vozu velmi moderní a klidný vzhled. V nastoleném tématu pokračují nízká zadní světla ve tvaru písmene L. Pod nimi se po stranách nacházejí dovnitř prohnuté prvky, vytvářející aerodynamiku zlepšující ploutvičky, jejichž součástí jsou i vertikální výdechy vzduchu. Vertikálnost designu zde zdůrazňuje sportovní pojetí automobilu. Také zadní nárazník se vyznačuje energickým vzhledem a zlepšuje aerodynamickou účinnost vozu.

Interiér – inovace a minimalismus
Interiér BMW Concept i4 se zaměřuje na ty chvíle, ve kterých se řidič rozhodne, že bude auto řídit sám. Proto je také každý prvek v přední části kabiny zaměřen na řidiče. Nový BMW prohnutý displej tvoří spolu s volantem funkční celek, představující nové pojetí orientace interiéru na řidiče. Nabízí také pohled do budoucnosti, na sériová provedení BMW iNEXT a BMW i4. Rovněž zde se zobrazovací plochy přístrojového panelu a multimediálního displeje sloučí v jeden celek natočený směrem k řidiči. Toto seskupení optimalizuje zobrazování informací a usnadňuje dotykové ovládání.

Zaměřeno na to podstatné
Přední část interiéru kolem BMW prohnutého displeje se vyznačuje jednoduchým a čistým pojetím. Promyšlené použití různých typů materiálů i rozvržení ovládacích prvků vytváří moderní, avšak taktéž luxusní prostředí. S ohledem na to jsou objekty jako výdechy ventilace skryty za výraznými vzory a do celku téměř neviditelně integrovány.

Prostorná zadní část
Cestující na zadních sedadlech uvítá velkoryse dimenzovaný prostor, překračující obecné představy o prostornosti vozů s karoserií kupé zejména v oblasti hlavy a před koleny. Ke sportovnímu pojetí vozu přispívají také integrované opěrky hlav předních i zadních sedadel. Otvor v opěrách je elegantním detailem, který odkazuje na aktuální sportovní modely BMW.

Vylepšené uživatelské rozhraní s režimy Experience
Seskupení obrazovek do jednoho prohnutého displeje je digitální vstupní branou do elektrické doby u BMW. Vzhled a materiály jsou zřetelně ovlivněny nejmodernějšími elektronickými zařízeními a jejich provedení je záměrně méně „automobilové“. Provedení displeje zaručuje značnou vizuální hloubku a dobrou čitelnost. Právě kombinace BMW prohnutého displeje a nového přístupu k zobrazování poskytuje při práci s obsahem prvotřídní, dosud nepoznaný zážitek.

Zvuk BMW Concept i4
Koncept BMW i4 se vyznačuje nejen jedinečným designem, ale také vlastním unikátním a vizionářským zvukovým podpisem. Byl složen pod značkou BMW IconicSounds Electric světově proslulým skladatelem Hansem Zimmerem společně s Renzem Vitalem z BMW. Cílem BMW IconicSounds Electric je dodat elektrickým vozům BMW další dávku emocí a ozvučit jejich provoz pomocí jednotlivých zvukových světů. Zvuk BMW Concept i4 je toho dokonalým příkladem – kombinuje minulost a budoucnost BMW.

Technika vyhrazená pro připravované BMW i4
Technika BMW eDrive páté generace je určujícím prvkem BMW i4, a tedy i budoucí elektrické mobility. Prvním nositelem tohoto souboru nové techniky a technologií se stane BMW iX3, které se do sériové výroby dostane v roce 2020. Následně se objeví v řadě elektřinou poháněných vozidel BMW, jako je BMW iNEXT a BMW i4.

Sériová výroba nového BMW i4
Produkce modelu BMW i4 začne v roce 2021 v hlavním výrobním závodě společnosti BMW Group v Mnichově. To znamená, že v budoucnu budou na stejné montážní lince vyráběna vozidla se spalovacími motory, plug-in hybridním pohonem i čistě elektrické vozy.

BMW Group do sériové výroby BMW i4 v mnichovském závodě investuje celkem přibližně 200 milionů eur.

Tip pro fanoušky nových automobilů

Pokud jste fanouškem automobilů různých značek a zajímáte se o automobilový průmysl, doporučujeme vám navštívit e-magazín o nových autech www.autonewsletter.cz. Jestliže patříte mezi prodejce automobilů a sháníte webovou aplikaci pro správu zakázek, navštivte stránky www.autoklient.cz.

Poznámka redakce: Pokud vás zajímají auto novinky, zvýhodněné cenové nabídky nových vozů, nová auta za akční ceny anebo zajímavé marketingové kampaně zaměřené na prodej nových automobilů, doporučujeme vám navštívit stránku nová auta v akci. Hledáte ověřená skladová auta s garantovanými parametry? Navštivte stránku skladové vozy ihned k dodání.

Autor: AutoSystem a.s. Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 05.03.2020 10:38



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka