Česká Kanada s dětmi: Do Slavonic, na hrad Landštejn i do Jindřichova Hradce

Česká Kanada je oblíbenou turistickou destinací, kterou vyhledávají motorizovaní a pěší turisté stejně jako cyklisté. Nachází se na pomezí jižních Čech a jižní Moravy mezi městy Nová Bystřice, Slavonice a obcí Kunžak. Pokud se sem vydáte společně se svými dětmi, určitě tu zažijete spoustu příjemných chvil a uvidíte hodně zajímavých míst. Která to třeba mohou být?

Jarní servisní akce AUTO CB

Česká Kanada je oblíbenou turistickou destinací, kterou vyhledávají motorizovaní a pěší turisté stejně jako cyklisté. Nachází se na pomezí jižních Čech a jižní Moravy mezi městy Nová Bystřice, Slavonice a obcí Kunžak. Pokud se sem vydáte společně se svými dětmi, určitě tu zažijete spoustu příjemných chvil a uvidíte hodně zajímavých míst. Která to třeba mohou být?

Do Slavonic za měšťanskými renesančními domy

Pokud si jako výchozí bod zvolíme moravské Slavonice, pak si nenechte ujít jejich historické centrum, které opravdu stojí za to. Díky renesančním měšťanským domům na náměstí Míru a Horním náměstí se městu přezdívá perla západomoravské renesance. Domy mají gotické jádro a renesanční výzdobu v podobě sgrafitů – geometrických i figurálních.

Slavonické podzemí jen pro odvážné

Až se do sytosti vynadíváte na historické budovy, navštivte zdejší podzemní systém chodeb a sklepení, který pochází ze 13. století. Sklepy neboli lochy v minulosti sloužily k ukládání potravin, sudů s pivem a vínem. V některých sklepech byly i řemeslné dílny – například na zpracování kůží. Postupem času došlo k zavalení sklepení a jejich znepřístupnění.

Od roku 1993 probíhá čištění. V současné době je délka pročištěných chodeb asi 1,5 kilometru. Pro návštěvníky je však přístupno pouze 130 metrů (červená trasa) nebo 400 metrů (modrá trasa), ale i to stačí pro dokonalý zážitek a vznik klaustrofobie. Pozor na ni, protože chodby jsou velmi úzké a nízké a dovolují pohyb pouze v předklonu. Výhodu mají malé děti, tedy v případě, že se tu nebudou bát. Naštěstí jsou ale chodby osvětlené, přesto jejich prohlídka vyžaduje určitou fyzickou zdatnost. Prohlídka probíhá v gumácích a pláštěnkách.

Slavonice leží jeden kilometr od rakouské hranice. Před druhou světovou válkou tu byl v roce 1938 vybudován systém opevnění, který je částečně k vidění i nyní. Pevnostní areál Slavonice se nachází asi dva kilometry od města směrem na Staré Město.

Zřícenina hradu Landštejn

Ve vzdálenosti tří kilometrů od Starého Města se ve výšce 650 metrů rozkládá zřícenina hradu Landštejn. Románské hradní jádro bylo rozšířeno v období gotiky a renesance. Roku 1771 byl ale hrad zničen požárem a opuštěný. Od té doby chátral.

Zřícenina je přístupná veřejnosti. Součástí prohlídky je i hranolová hradní věž zvaná Velká, která nabízí široký výhled do okolí. Při dobré viditelnosti je možné dohlédnout i vrcholky dolnorakouských Alp.

Okolí hradu je důležitou křižovatkou značených turistických tras. Vede tudy:

  • Červená trasa – ze Slavonic do Kunžaku.
  • Modrá trasa – z Českého Rudolce do Nové Bystřice.
  • Žlutá trasa – z Blažejova u Jindřichova Hradce tu končí.

Jste-li motorizovaní, můžete z hradu Landštejn pokračovat po silnici II/152 dále směrem na Novou Bystřici. Než do ní přijedete, zastavte se na prohlídku kostela Nejsvětější Trojice v obci Klášter. A pokud byste se chtěli vykoupat v příjemné vodě zdejších rybníků, nedaleko se nachází autokemp Osika s přístupným stejnojmenným rybníkem. Má pozvolně se svažující dno, takže si ho užijí hlavně malé děti. Ty si také mohou hrát na písčitém břehu.

Zámek v Jindřichově Hradci

Na závěr si necháme město Jindřichův Hradec. Jeho historie sahá dokonce až do 9. století, kdy tu bývalo přemyslovské hradiště. Dominantou města je zámek a hrad a také rybník Vajgar. Se svou rozlohou tři a půl hektaru je po Pražském hradu a zámku v Českém Krumlově třetím největším zámeckým komplexem v České republice.

Prohlídkových okruhů je pro návštěvníky zámku připraveno více:

  • Adamovo stavení – je základním okruhem, který prochází prvním patrem renesanční budovy.
  • Gotický palác – základní okruh ukazuje životní styl nejvyšších purkrabí a pánů z Hradce.
  • Interiéry 18. a 19. století – zařízení z loveckého zámku rodiny Černínů Jemčiny.
  • Černá věž a Černá kuchyně – lze ji navštívit bez průvodce.
  • Výběrový okruh – představuje větší část stavebního vývoje areálu zámku.
  • Výstava „Kabinety Stuchlé“ a expozice Černínové.

Výběr prohlídkových tras je bohatý, takže nakonec bude i problémem, který si vůbec vybrat. Všechny totiž stojí za zhlédnutí.

Česká Kanada je zajímavým místem s historií spjatou s Moravou i Čechami. Představili jsme vám ten základ, který byste měli vidět. Je tu však také spousta cyklistických tras, jež vedou zdejší krásnou přírodou.

Zdroj obrázku: michal.rady / Shutterstock.com

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka