Český západ pomohl vybrat v potravinové sbírce 628 kg potravin

Dne 22. listopadu proběhl v mnohých obchodech po celé ČR 2. ročník národní potravinové sbírky. V Kauflandu v Karlových Varech se do ní zapojil i Český západ. Jeho pracovníci spolu s dobrovolníky z řad svých klientů informovali nakupující prostřednictvím letáků o probíhající sbírce a vybírali od lidí potravinové dary. Tyto trvanlivé potraviny pak pomohou konkrétním lidem, například matkám s dětmi, mentálně či tělesně postiženým, nebo lidem bez domova.

Cílená propagace v Plzni

Dne 22. listopadu proběhl vmnohých obchodech po celé ČR 2. ročník národní potravinové sbírky. VKauflandu vKarlových Varech se do ní zapojil i Český západ. Jeho pracovníci spolu s dobrovolníky zřad svých klientů informovali nakupující prostřednictvím letáků o probíhající sbírce a vybírali od lidí potravinové dary. Tyto trvanlivé potraviny pak pomohou konkrétním lidem, například matkám sdětmi, mentálně či tělesně postiženým, nebo lidem bez domova.

Pětičlenná skupinka pod vedením pracovníků Českého západu spolu spracovníky Armády spásy pomáhala se sbírkou vprodejně Kaufland od 8 do 14 hodin. „Rozdávali jsme nakupujícím letáky, vysvětlovali, jaké potraviny je možné darovat a pak potraviny od lidí vybírali a třídili. Vybrali jsme asi 7 nákupních vozíků. Největší radost nám udělal pán, který nám daroval plný nákupní vozík. Když jsme mu vysvětlovali, že nám má do našeho vozíku přendat jen ty potraviny, které chce na sbírku darovat, smál se a říkal, že nic přendávat nebude, že je to celé pro nás,“ dělí se o své zážitky 13letá dobrovolnice Denisa zNové Farmy u Teplé.

„Do sbírky jsme se zapojili proto, protože i my často potřebujeme pro naše klienty vnouzi rychlou potravinou pomoc. A i když se to nezdá, získat potraviny není vůbec snadné, protože systém potravinových bank se vnaší zemi teprve rozjíždí. Vloni jsme získali ztéto sbírky asi 200 kg trvanlivých potravin, které jsme distribuovali našim klientům během celého letošního roku. Jednalo se zvláště otěstoviny, rýži, olej, cukr, luštěniny, instantní polévky nebo mouku. Pomohli jsme tak například lidem překlenout dobu na začátku roku 2014, kdy při změně systému výplaty dávek čekali na peníze skoro 2měsíce a neměli za co nakupovat jídlo,“ vysvětluje problematiku terénní sociální pracovnice Českého západu Anna Dunčeková. „Potraviny pomohly později i dalším našim klientům: matkám samoživitelkám, bezdomovcům, seniorům a dalším sociálně slabým, kteří se dostali do finanční tísně a neměli na jídlo,“ doplňuje Dunčeková.

VKarlových Varech probíhala letos sbírka na dvou místech. V Kauflandu bylo vybráno 628 kg potravin v?přibližné hodnotě 44 tisíc korun a v Globusu 1304 kg potravin v přibližné hodnotě 86 tisíc korun. Celkem tedy téměř 2 tuny potravin v hodnotě 130 tisíc Kč.

Národní potravinovou sbírku pořádá platformaByznys pro společnost vrámci projektu Potraviny pomáhajíspolu sČeskou federací potravinových bank aArmádou spásy. Snaží se reagovat naskutečnost, že vČesku je 15,4 % obyvatel ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením. Z obchodů poputují darované potraviny nejdříve do potravinových bank aodtud dále konkrétním lidem, například matkám sdětmi, mentálně či tělesně postiženým nebo lidem bez domova.

Český západ poskytuje lidem ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku (Dobrá Voda, Nová Farma, Poutnov, Horní Poutnov, Služetín, Pěkovice, Křepkovice, Hoštěc, Mrázov) sociální služby apomáhá jim řešit jejich nepříznivé životní situace zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání, bydlení, zdravotní péče akontaktu s majoritou. Český západ podporuje rodiny s dětmi v tom, aby děti úspěšně zvládaly školní docházku. Organizace dále provozuje vTeplé vlastní textilní dílnu, kde pracují ženy, které byly dlouhodobě nezaměstnané. Výrobky dílen je možné zakoupit vinternetovém obchodě www.eshop.cesky-zapad.cz. Více informací očinnosti organizace lze získat na www.cesky-zapad.cz.

Více informací: Anna Dunčeková – terénní soc. pracovnice, Český západ, o.p.s., mobil: +420602663 579

Autor: Eva Haunerová Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
28.11.2014 11:05




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka