EXPEDICE EVEREST 2022: ZÍSKÁNÍ KORUNY SVĚTA

Plzeňský horolezec Štěpán Bečvář útočí na získání Koruny světa. S parťákem Josefem Šimůnkem jim chybí poslední krok, nejvyšší hora světa. Sledujte postup expedice, nejnovější zprávy i fotky z Nepálu. Zítra dobrodružství začíná.

Cílená propagace v Plzni

Dva čeští horolezci si plní sny a sbírají skalpy nejvyšších vrcholů všech světadílů. Ke zkompletování slavné Koruny světa jim chybí poslední krok – zdolat nejvyšší horu světa, Mount Everest.

Jedním z nich je ambasador nové značky Grenadier a dlouholetý zákazník autosalonu Dajbych, šumavský farmář Štěpán Bečvář. Se svým kamarádem, horským vůdcem Josefem Šimůnkem mají za sebou argentinskou horu Aconcagua (6962 m. n. m., nejvyšší vrchol Jižní Ameriky), Mount McKinley (6194 m, Severní Amerika), tanzánské Kilimandžáro (5895 m, Afrika), ruský Elbrus (5642 m, Evropa) a Mount Vinson (4892 m, Antarktida) a Carstenz (4884 m, Austrálie a Oceánie). Chybí už jen Mount Everest (8848 m, Asie). Na ‚Antarktidě došli také jižní pól na lyžích, což se předtím povedlo jen dvojici Čechů.

Sledujte aktuální postup expedice, zprávy, fotky i vzkazy domů v události na Facebooku: STRÁNKA AKTUALIT EXPEDICE >

Na podzim 2022 vyrazí z Čech do Nepálu na výpravu, která má završit jejich dobrodružství, které začali před 13 lety. Klukovský sen v podobě nejvyšší hory světa si nechali na konec. Neznamená to, že Štěpán Bečvář je v Himalájích nováčkem. Na osmitisícovce Čo Oju zažil před léty největší krizi, kterou zvládl i díky zkušenému osmitisícovkaři Šimůnkovi.

Klub Seven Summits poprvé pokořil v roce 1985 Američan Dick Bass a od té doby je pomyslným elitním klubem vysokohorských lezců.

Image title


PLÁN EXPEDICE

Expedice odlétá 2. září z Prahy do Káthmándú, hlavního města Nepálu. Pak pokračuje do Lulky, jednoho z nejnebezpečnějších letišť. Dále pak už po svých do základního tábora ve výšce přibližně 5300 m n. m. Tam čeká horolezce asi týdenní aklimatizace.

Po ní se Bečvář s Šimůnkem vydají průchodem v ledopádu Khumbu, velmi nebezpečnou část cesty, při které je třeba překonávat velké trhliny v ledovci hluboké až několik set metrů. Na ním pak čekají ještě další tři výškové tábory. Časově nejnáročnější ale může být čekání na okno. Dobré počasí se také ale dostavit vůbec nemusí.

Pokud budou mít Češi štěstí, vydají se v půlce září na vrchol přes jižní sedlo mezi Everestem a Lhotse. Držte jim s námi palce a sledujte s námi jejich dobrodružství.

 

Štěpán Bečvář

Plzeňský horolezec má blízko k horám i terénním autům. "Jsem ze Šumavy, ale nějakou dobu jsem podnikal v Plzni. Pak jsem firmu s velkým ziskem prodal a řekl si, že si začnu plnit klukovské sny. Jedním z nich byla farma, druhým Mount Everest," vypráví zemědělec, který dnes vlastní tisíce krav. 

Josef „Šimon" Šimůnek

Jeden z našich nejzkušenějších horolezců, předseda Asociace Horských vůdců ČR, pořadatel festivalu horských filmů Banff World a majitel CK Himalaya, který od roku 1995 působí jako vedoucí expedic po celém světě. 

INEOS GRENADIER – PRO PRÁCI I DOBRODRUŽSTVÍ

Proč je partnerem expedice Grenadier? Zcela nová značka terénních vozů, která staví na principech odolnosti a užitku. Grenadier bude vůz určený lidem, kteří potřebují spolehlivý pracovní nástroj. Který byl bez zbytečnosti vyvinutý tak, aby plnil účel, tedy #builtonpurpose, jak zní jeho heslo.

Proto tolik zaujal i Štěpána Bečváře, který se stal jedním z prvních zákazníků v Čechách, který si nové 4x4 objednal. „Podnikám v zemědělství a stavebnictví, takže spolehlivé terénní auto je pro mne nutností. Navíc bydlím na horách a tedy 4x4 vozy mě provází celý život," říká dlouholetý zákazník autosalonu Dajbych. V jeho „flotile" se proto vystřídali desítky Land Cruiserů, Hiluxů a jezdí posledním klasickým Defenderem, který opustil brány plzeňského autosalonu. „Už proto se nemohu dočkat Grenadieru. Myslím, že to je přesně auto pro mne, které na evropském trhu chybí," potvrzuje člen výpravy, která možná už za pár týdnů dobude nejvyšší vrchol planety.

Více o vozech INEOS Grenadier >

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
02.09.2022 14:11



2 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka