Hotel Continental po 76 letech vzpomíná na květnové dny roku 1945

Z pootevřených oken hotelu Continental vylétnou první akordy svižného swingu a parket se brzy zaplní tanečníky – ženami v květovaných šatech a muži v uniformách. Československo je svobodné a Plzeňané slaví konec války společně s příslušníky americké armády, pro něž dlouhé boje skončily právě v západočeské metropoli.

Jarní servisní akce AUTO CB

Hotel Continental v samotném srdci Plzně se v květnových dnech stále vzpamatovával ze zásahu, který utrpěl při bombardování v prosinci 1944. Mladá vdova a majitelka hotelu, Eugenie Ledecká, které v sutinách zahynul muž, ovšem pilně pracovala na tom, aby byla budova co nejdříve plně opravena.

Válka se chýlila ke konci a všichni s nadějí vyhlíželi mír. Američané do Plzně přijeli 6. května 1945 brzy ráno. Ještě pár výstřelů, ještě několik bránících se německých vojáků. A konečně zbraně utichly, aby je vystřídala hudba.

Naplněné květnové dny 1945

Do západočeské metropole přišla s americkou armádou mimo jiné také slavná 2. pěší divize. U vojáků s typickou výšivkou hlavy Indiána na uniformě sloužil i generál John Hinds, který se vhotelu Continental ubytoval a zřídil si tu své velitelství. Eugenie zrovna 8. května 1945 slavila své třiatřicáté narozeniny. Seznámili se a květnové dny, plné opojné svobody, prožívali společně. „Byla jsem u toho, když v hotelu bydlel americký štáb v čele s generálem Hindsem, když s ním paní Ledecká sedávala na terase nebo s ním odjížděla do společnosti – ale vždy v černých šatech,“ vzpomínala paní Jaroslava Babková, které v té době bylo šestnáct let a se svými rodiči v hotelu přebývala.

Hoteliérka Ledecká a generál Hinds spolu strávili několik týdnů, ovšem poválečný román neměl happy-end. Do hry o srdce půvabné vdovy totiž vstoupil mladý československý diplomat Jiří Janeček a Eugenie se rozhodla pro něho. „Když se s Hindsem paní Ledecká rozešla, bylo mi ho líto, ale chápala jsem, že dala přednost panu Janečkovi, byl mladší, hezčí a k tomu Čech, takže nebylo čemu se divit,“ dodala paní Jaroslava Babková. Právě tuto epizodu z historie hotelu Continental si pro románové zpracování vybrala plzeňská spisovatelka Jana Poncarová a zachytila ji v knize Eugenie.

Marlene Dietrich zpívá Plzni

Přestože se hotel vzpamatovával z válečných šrámů, ubytovával hosty, a to nejen vojáky. Svého času patřil k nejluxusnějším zařízením v Plzni. Traduje se, že se v něm ubytovala i Marlene Dietrich při jedné ze svých cest do západočeské metropole. Kniha hostů se ale v bouřlivém dvacátém století ztratila, a tak se lze jen domnívat, zda tu slavná zpěvačka a herečka nocovala před válkou, anebo po ní.

Marlene Dietrich Plzeň navštívila několikrát, mimo jiné právě v květnových dnech roku 1945. „Se souborem USO navštívila naši republiku těsně po osvobození českého západu a konci války v Evropě a jsou známá její vystoupení v Plzni v kině Elektra, a především v Přešticích dne 17. května 1945, kterého se zúčastnili zástupci Spojeneckých vojsk USA a Sovětského svazu,“ uvádí Ivan Rollinger z muzea Patton Memorial Plzeň, v jehož sbírkách je magazín YANK, jenž je opatřen podpisem seržanta Elmera Connora, příslušníka velitelské baterie 38. polního dělostřeleckého praporu 2. pěší divize, nápisem Czechoslovakia a rovněž podpisem Marlene Dietrich.

USO je zkratka United Service Organizations, což byla charitativní nezisková organizace, která vznikla v únoru 1941 s cílem pořádat vystoupení pro příslušníky amerických ozbrojených sil. Vojáci, letci a námořníci sloužící v Evropě nebo v Tichomoří tak mohli vidět řadu živých vystoupení hollywoodských profesionálů, producentů, herců, zpěváků, hudebníků, komiků nebo tanečníků, včetně zmíněné Marlene Dietrich. „V pětačtyřicátém roce se proto na českém západě objevilo mnoho známých i méně známých osobností jako například Ingrid Bergmann, Jack Benny, Bob Hope, Jane Froman, Patti Thomas, Gale Robbins, Larry Adler, Jerry Colonnaa řada dalších,“ dodává Ivan Rollinger.

Taneční večer v hotelu Continental

Ve sbírkách plzeňského muzea, které připomíná úlohu americké armády při osvobozování západních Čech, pak je ještě jeden unikát, a to pozvánka na taneční večer v hotelu Continental. Ten 2. pěší divize pořádala 2. června 1945 – v té době se Eugenie Ledecká vídala s generálem Johnem Hindsem a je proto pravděpodobné, že se zábavy společně zúčastnili.

Na rozdíl od válečných útrap byly květnové dny roku 1945 pro Plzeňany i pro samotný hotel Continental plné naděje. Euforii z osvobození po šesti letech okupace si zejména mladší generace dovedou představit obtížněji – proto je důležité si vše připomínat, například s pomocí jednotlivých příběhů.

Letošní Slavnosti svobody, které každoročně oslavují vítězství svobody nad totalitou, sice nemohou proběhnout tak, jak jsme tomu byli zvyklí v předchozích letech, chystá se ale on-line program, v němž bude znít hudba i vzpomínky pamětníků.

Pozvánka do hotelu i kavárny

Pokud vás příběh hotelu, jenž se odehrál před šestasedmdesáti lety zaujal, přijďte posedět do kavárny, kterou zdobí obraz půvabné Eugenie, nebo se ubytujte přímo v apartmá, v němž přespala Marlene Dietrich, Jack Benny či Ingrid Bergmann. Nejen po těchto osobnostech jsou pokoje v hotelu Continental pojmenované.

Aktuální informace o otevírací době najdete na webu hotelu nebo jeho sociálních sítích.

Těšíme se na vás!

Autorka: Jana Poncarová

Fotogalerie
Autor: Hotel Continental s.r.o. Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka