Jak uvádět znalost jazyků v CV: Řiďte se především svou schopností plynule hovořit

Při hledání nového zaměstnání se neobejdete bez psaného životopisu, který svému potenciálnímu zaměstnavateli obvykle budete posílat. Nejčastěji prostřednictvím e-mailové pošty. Proto je nutné mít kvalitně zpracované CV, které vám nové místo pomůže najít. Jak ale uvádět znalost cizích jazyků?

Cílená propagace v Plzni

Co vše by měl CV obsahovat

Životopis má obsahovat vše podstatné o vaší osobě – jméno, adresu, vzdělání, průběh zaměstnání a také vaše dovednosti. K nim patří třeba vlastnictví řidičského průkazu, znalost práce na počítači, ovládání různých programů a také jazyková vybavenost. Zde se nabízí otázka, jestli je vhodné do CV jazyk vůbec uvádět, jsou-li vaše dovednosti v něm na úrovni začátečníka.

Většinou záleží na tom, jak moc je cizí jazyk důležitý pro pracovní pozici, na kterou se hlásíte. Pochopitelně, budete-li chtít pracovat jako recepční v hotelu s mezinárodní klientelou, předpokládá se, že cizí jazyk budete umět minimálně na komunikativní úrovni. Je také možné předpokládat, že se o tom daný personalista bude chtít u osobního pohovoru přesvědčit na vlastní oči.

Hodnocení schopnosti plynule mluvit cizím jazykem

Znalost cizích jazyků lze ohodnotit stupnicí od 0 do 5. Na vás pak bude své dovednosti do této škály zařadit. Sami nejlépe totiž víte, jak na tom s cizími jazyky vlastně jste.

  • Stupeň 0 značí, že v cizím jazyce nejste ani začátečníkem, protože jste se ho nikdy neučili.
  • Stupeň 1 představuje základní znalost, kdy jste schopni se v zahraničí na dovolené zeptat na cestu nebo si koupit jídlo.
  • Stupeň 2 už znamená, že se cizím jazykem sice domluvíte, ale na odbornou diskusi to zatím stačit nebude.
  • Se stupněm 3 povedete v cizím jazyce sebevědomý telefonický rozhovor nebo představíte svůj projekt.
  • Stupeň 4 pro vaše nadřízené znamená, že jste schopni si samostatně poradit v komunikaci s firemními klienty. Lehce přecházíte z odborného stylu do osobního.
  • A stupeň 5 už je na úrovni rodilého mluvčího, dokonce možná budete druhým dělat překladatele.

Jak sami vidíte, podle jednotlivých stupňů znalosti cizího jazyka si můžete sami nastavit svoji vlastní úroveň. A kterou byste měli do CV uvádět? S jedničkou ani s dvojkou se příliš personalistům nechlubte. Ale znalost se stupněm 3 klidně do životopisu uveďte. Pro pracovníky personálních oddělení to bude signálem, že mají co do činění s člověkem, který se v cizím jazyce je schopný jakž takž domluvit, a může to být pro ně docela zajímavé. Pro vás to bude znamenat body k dobru a konkurenční výhodu oproti ostatním zájemcům o práci.

Jak uvést v životopise stupně znalosti cizího jazyka

CV se velmi často píše strukturovaně, to nejdůležitější udáváme na začátek. Je-li pro zvolenou pracovní pozici cizí jazyk nutný a vy se pyšníte stupněm znalosti minimálně 3, určitě dejte svému zaměstnavateli o tomto vědět. Je možné využít slovní popis, stejně jako použít ikony nebo stupnice s tím, že vyjmenujete postupně všechny jazyky, které ovládáte.

A jak jste na tom se znalostmi cizích jazyků vy?

Zdroj obrázku: Andre Boukreev / Shutterstock.com

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka