Jste připraveni? Přepínáme na DVB-T2

Set-top box nové generace připravený pro budoucí pozemní vysílání DVB-T2

Jarní servisní akce AUTO CB

Možná si myslíte, že se Vás změna digitálního pozemního vysílání televizního signálu, ke které dojde začátkem příštího roku, příliš netýká, nebo jste na ni připravení. Máte možná i relativně nový televizor a vyhovující televizní anténu. Určitě však nebude na škodu, když si přečtete následující článek, který jsme připravili, abychom odpověděli na nejčastější otázky, které nám při seznamování se s novým vysílacím formátem kladete. Možná zjistíte, že připraveni na změnu nejste.

DVB-T2 H.264 – nový standard televizního vysílání. Je to technicky vylepšená verze prvního digitálního systému DVB-T. V tomto kodeku se u nás vysílat nebude!

DVB-T2 H.265/HEVC (High Effciency Video Coding) – nový vysílací standard s úspornějším kódováním, který snižuje datový tok při zachování porovnatelné obrazové kvality v porovnání se starším kodekem H.264. Tento standard bude používán v České Republice.

Proč se přechází z DVB-T na DVB-T2?

Důvodem modernizace přenosu TV vysílání je nutnost reagovat na prudký nárůst poptávky po rychlém mobilním internetu LTE. Pro potřeby mobilních operátorů je potřeba uvolnit další pásmo. V prvním období se pro nové digitální technologie uvolnilo pásmo od 60 do 70 kanálu, nyní přichází uvolnění pásma od 50 do 60 kanálu. Menší prostor pro televizní vysílání vyžaduje modernější technologie s novými kompresními standardy, které zmenšují objemy přenášených dat. Bez přechodu na DVB-T2 by nebylo možné přejít z klasického SD vysílání (staré CRT televize) na moderní Full HD a později Ultra HD vysílání, které podporují nové ploché TV, kterými je vybavena většina našich domácností.

TERMÍN PŘECHODU v Plzeňském kraji NA DVB-T2 HEVC

Na Plzeňsku zahájí vypínání DVB-T Česká televize, jejíž muliplex 1 skončí k 4. únoru 2020 na vysílačích Plzeň-Krašov a Domažlice-Vraní vrch. Ze sušického Svatoboru pak multiplex 1 přestane vysílat 26. února 2020. O den později vypne všechny vysílače v Plzeňském kraji multiplex 4. Během března 2020 bude následovat multiplex 2. Nejprve 2. března 2020 na Krašově a Vraním vrchu, 30. března 2020 pak také na Svatoboru. Jako poslední bude DVB-T vysílání vypínat multiplex 3, a to 1. dubna 2020 na Krašově a 5. dubna 2020 na Svatoboru a Vraním vrchu.

KOMPATIBILITA TELEVIZORŮ

Bohužel ne všechny televizní příjmače, které jsou označeny logem DVB-T2 budou po přechodu schopny přijímat nové DVB-T2 HEVC. Některé modely prodávané kolem roku 2014, mají tuner DVB-T2, ale jiný kodek H.264 AVC. Jen malé procento těchto starších přijímačů je vybaveno čipem, který po přehřátí firmwaru bude umět zpracovat nový kodek HEVC. Velká část starších přijímačů tento kodek umět nebude a bude nutno k nim po roce 2020 dokoupit DVB-T2 HEVC set top box.

O Váš TV příjem na Klatovsku a celém Plzeňském kraji se staráme už více jak 20 let a dozvíte se u nás vše. Zda je Váš televizor kompatibilní, zda Vaše antény potřebují úpravu, atd.

Máme velmi zkušený tým odborníků, kteří pro Vás staví a udržují televizní antény a satelity od A do Z: opravy, montáže, výroba, projekty a poradenství, to vše je naše práce už více jak 20 let. Zajištujeme televizní a rozhlasové antény pro byty, rodinné domy, společné televizní antény, atd. U nás dostanete prvotřídní kvalitu za předem dohodnutou cenu. Slouží Vám naše kamenná prodejna i e-shop. Jsme TOP partner Skylink. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis elektroniky, TV a satelitních příjmačů. Obraťte se na nás, rádi Vám pomůžeme.

POTŘEBUJETE PORADIT? KONTAKTUJTE NÁS!

Náš proškolený personál se Vám bude plně věnovat a pomůže Vám najít nejlepší možné řešení, které bude vyhovovat Vašim potřebám a požadavkům.

ELEKTRO EFEKT S. R. O.
SPORTOVNÍ 783
339 01  KLATOVY

E-shop
+420 725 907 946
eshop@elektroefekt.cz
marketing@elektroefekt.cz

Prodejna:
+420 376 322 653
+420 724 824 420
info@elektroefekt.cz

Web: www.elektroefekt.cz

Facebook: www.facebook.com/efektelektro

Autor: ELEKTRO EFEKT s.r.o. Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
út 08.10.2019 17:05



1 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka