Kdy a jak začít řešit refinancování hypotéky?

Refinancováním hypotéky můžete výrazně ušetřit, avšak má to jeden háček. Celý proces je zapotřebí nepodcenit. Důležité je začít včas plánovat a zajímat se o konkurenční nabídky. Pojďme se podívat na to, kdy je nejlepší doba na refinancování a jak s refinancováním začít.

Jarní servisní akce AUTO CB

Správné načasování je alfou omegou celého procesu refinancování hypotéky. Chcete-li získat výhodnější podmínky, pak je rozhodně lepší začít se zajímat o převedení úvěru na bydlení dříve. Vše se odvíjí od konce doby fixace.

Refinancování řešte již 4 měsíce před koncem fixace

Zhruba 4 měsíce před koncem fixace se již začněte pídit po lepších podmínkách hypotéky. Refinancovat můžete úvěr buď u stávající banky, nebo u konkurenční. Nejprve se vyplatí zajít do vaší banky a poptat se na návrh nové úrokové sazby. Pokud vám banka nesdělí novou výši úroku, nebo budete nespokojení se sazbou, zajděte do jiných bankovních domů.

Mnohé banky klienty nechávají vyčkávat a novou úrokovou sazbu jim sdělí až na poslední chvíli. S takovým jednáním se ale nespokojte. Na finančním trhu jsou i banky, které vám garantují úrok již rok před fixací. Navíc banky o klienty svádí nelítostný boj, a tak ten, kdo je na koni, jste právě vy. Nebojte se přitlačit na pilu a domluvit pro vás tu nejvýhodnější hypotéku.

3 měsíce před koncem fixace zajděte ke konkurenci

Uděláte-li si 4 měsíce před koncem doby fixace obhlídku trhu, pak zhruba 3 měsíce předem začněte jednat. Zajděte do banky a zajímejte se o konkrétní podmínky. Pamatujte na to, že jen o úrokové sazbě to není. Ptejte se na možné vstupní poplatky a předčasné splacení. Některé banky nutí klientům i sjednání dalších mnohdy zbytečných a drahých produktů. Jedná se například o kreditní kartu a životní pojištění.

Můžete zkusit také smlouvat a říci, že jinde vám nabízí takové a takové podmínky. Uvidíte sami, zda o vás bude banka stát a nabídne ještě lepší parametry či nikoliv. Vše si hlavně důkladně propočítávejte a porovnávejte. Pomoci vám může hypoteční kalkulačka a nezávislé online srovnávače.

Nejpozději měsíc před koncem fixace vše rozsekněte

Dva měsíce před koncem fixace je správný čas zajít do vaší stávající banky slepší nabídkou od konkurence. Samozřejmě dá-li vám vaše banka stejné či výhodnější podmínky, je pro vás snazší refinancování u konkurence se vyhnout.

Zhruba měsíc a půl před koncem doby fixace je zapotřebí mít jasno. Na řadu přichází dvě možnosti řešení.

  • Zůstáváte u stávající banky

V tomto případě 14 dnů před koncem fixace písemně své bance oznamte, že akceptujete její návrh a souhlasíte se stanovenými podmínkami hypotéky.

  • Hypotéku převedete k jiné bance

Měsíc před koncem fixace požádejte svou banku o možnost přistoupení nové banky na druhé místo v zástavě. Zároveň si vyžádejte od ní příslib o vymazání zástavního práva k nemovitosti, zrušení vinkulace pojistného plnění pro uhrazení pohledávky a vyčíslení zůstatku úvěru. Bance sdělte, že budete hypotéku refinancovat a že využijete možnosti mimořádné splátky. Novou hypotékou splatíte stávající.

Nové bance dodejte vyplněnou žádost a všechny potřebné dokumenty, které po vás bude vyžadovat. Dále je zapotřebí podat zástavní smlouvu do katastru nemovitostí a potvrdit vinkulaci pojištění nemovitosti od pojišťovny. V neposlední řadě vás čeká podepsání nové smlouvy o hypotečním úvěru a požádání o čerpání peněz.

Autor: Ušetřeno.cz Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka