Konec uhlí v Čechách

S rokem 2022 vstoupí v Čechách v platnost zákaz uhelných kotlů s ručním přikládáním a kotlů na dřevo bez lambda sondy, která řídí spalovací proces (přívod vzduchu). Obyvatelé plynofikovaných oblastí budou postaveni před volbu nového způsobu vytápění. Majitelé novostaveb vybaví dům pravděpodobně tepelným čerpadlem. Co ale domácnosti starší zástavby?

Cílená propagace v Plzni

Pro ty, kdo upřednostňují plnou automatizaci vytápění jsou nejlepší volbou dřevěné pelety. Pořizovací cena čistě peletového kotle je zhruba o 10 tis nižší než u kombinovaného. Prostřednictvím tzv. kotlíkových dotací, můžete získat nemalý státní příspěvek na pořízení peletového kotle až 127 tis. (u kombinovaného kotle je příspěvek zhruba o 45 tis. nižší).

Komfort, který se vyplatí

Image title

Čím více času jste ochotni vytápění věnovat, tím jsou vaše náklady na palivo nižší. Pro ty, kdo upřednostní vyšší automatizaci cena lehce stoupá, ale s ní mnohonásobně klesá i čas a námaha, kterou musíte topení věnovat. Můžete si zvolit vám vyhovující stupeň automatizace, zda si chcete sami přikládat, nebo si k novému kotli zřídit třeba i silo. Pak vaší starostí o vytápění bude pouze nastavení teploty, nákup paliva a jednou za tři měsíce vynést větší plechovku popela. Plně automatizovaný kotel se sám zapaluje i zhasíná, dávkuje si palivo a řídí proces spalování. Odpadá práce se skládáním paliva, jeho přikládáním a díky téměř nulové bezprašnosti pelet, i úklid skladových prostor.

Obnovitelný zdroj paliva

Při výrobě pelet se používají čistě přírodní zdroje - piliny, hobliny a štěpka z měkkého i tvrdého dřeva, které vzniká při zpracování dřevěné kulatiny na pile. Tento materiál se slisuje do malých dřevěných válečků slepených přirozeným obsahem ligninu. Vzniklá peleta má výhřevnost 18 MJ/kg čímž lehce převyšuje i některé druhy uhlí.

Pelety mají nulovou uhlíkovou stopu, při jejich spalování uvolňují do ovzduší právě takové množství CO2, které bylo potřeba k růstu stromů, z nichž jsou pelety vyrobené. Topení dřevními peletami je maximálně ekologické vytápění plně obnovitelným zdrojem. Při jejich spalování vzniká jen půl procenta popela, který je skvělým hnojivem pro vaši zahrádku.

Stabilní cena paliva

Image title

Cena pelet je dlouhodobě stabilní, nejvýhodnější je nakupovat pelety na jaře, kdy ceny dosahují mimosezónního minima. Pelety koupíte v každých stavebninách nebo hobby marketu, ale někteří výrobci pelet, jako Waldera, dováží pelety zdarma až přímo k zákazníkovi. Pelety se balí do sáčků a dodávají na paletách, nebo se v bezobalové variantě zaváží cisternou, která vám pelety “nafouká” přímo do vašeho sila. A když nemáte, složí vám palety pelet terénním vozíkem přímo kam si ukážete.

Fotogalerie
Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka