MARIÁŠNÍCI SOUTĚŽILI O KOZIČKU

V Kladrubech U Koruny se o víkendu konal 1. ročník turnaje ve voleném mariáši o velikonoční kozičku. Soutěže se zúčastnilo celkem 43 soutěžících z různých míst západočeského kraje.

Cílená propagace v Plzni

Po sobotní 17. hodině bylo jasno, vyhrál stříbrský sedmačtyřicetiletý Roman Hnojský, který se mariáši věnuje už kolem čtyřiceti let. „Prakticky ho umím odmala a pak jsem se naučil ještě licitovaný mariáš, ten hraji tak třicet let. Zatímco ostatní chodili do hospody na pivo, já jsem v klidu sledoval i dění kolem. Opravdové základy jsem ale získal až na průmyslovce v Plzni o přestávkách,na vojně v Mostě a pak mezi přáteli v Merklíně,“ uvedl vítěz soutěže Roman Hnojský. 

Nyní hraje za MK Eutit Mariánské Lázně v extralize. „Byl jsem osloven Zdeňkem Liškou z Kladrub, zda bych jim nepomohl doplnit kádr. To pro mě byla opravdu velká výzva, zahrát si na takové úrovni, vlastně po pětadvaceti letech, kdysi jsem hrál za Merklín, tehdy šlo o druhou celostátní ligu. Já si rád zahraji i jiné karetní hry, ale licitovaný mariáš je prostě licitovaný mariáš,“ dodal hráč s úsměvem, který umí dobře předvídat, zariskovat, ale i prohrávat. „O to v té hře jde. Mariáš je pro mě koníček a relax, ale samozřejmě se věnuji i práci, rodině, mám rád klidnou přírodu na chatě v Louňové u Blovic. Degustuji vína a jak říkám, žiji tak, abych se nestyděl umřít,“ říká Hnojský. Jeho snem je zúčastnit se Mistrovství světa v mariáši. „Letos se koná na Slovensku osmého května, ale já se to dozvěděl pozdě, už mám na tento termín naplánovanou dovolenou s přítelkyní Jitkou. Myslím, že mě Zdeněk Liška s Pepou Míkou výborně zastoupí a já třeba pojedu příští rok.“
A co se stane s vyhranou kozičkou? „Ochránci zvířat mohou být klidní,zůstane u kamaráda Honzíka Šilpocha na Louňové a bude sloužit k pobavení moji vnučky Nelinky,“ smál se vítěz.

Fotogalerie
Autor: Martina Sihelská Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
út 21.04.2015 21:39




1 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka