Nechte si v rámci veřejné cyklodílny opravit kolo a zaevidovat ho do mezinárodní databáze

V úterý 20. října 2015 proběhne od 17 do 19 hodin v kreativní zóně DEPO2015 v Presslově ulici 14 letos již pátá veřejná cyklodílna. Pořádá ji opět iniciativa Plzeň na kole s cílem poskytnout servis cyklistům a koloběžkářům, kteří potřebují pomoci s odstraněním technických závad svého kola/koloběžky. Během akce si mohou zájemci také nechat označit své kolo syntetickou DNA a zaregistrovat ho tak do mezinárodní evidence, která usnadňuje jeho nalezení při případném odcizení.

Jarní servisní akce AUTO CB

Cyklomechanici během akce pomohou s opravami běžných závad kola a jeho seřízením. Mohou také zodpovědět případné dotazy týkající se pravidelné údržby kola i městské cyklistiky v Plzni. „Něco vám na kole/koloběžce rachtá? Přehazovačka nepřehazuje? Brzda brzdí spíš symbolicky? Otáčí se něco, co by se otáčet nemělo? Přij(e)ďte si pod vedením zkušených cyklomechaniků seřídit kolo či koloběžku na konci sezóny a dozvědět se tipy, jak na to. Za dobrovolný příspěvek pomůžeme, poradíme!,“ takto láká na akci iniciativa Plzeň na kole a ještě doplňuje: „Cyklisté, kteří budou mít kromě běžného seřízení kol zájem také o opravy, by si měli s sebou přinést veškeré potřebné díly, které chtějí namontovat, případně vyměnit - řetěz, brzdové špalíky, novou duši, tachometr ap. Na místě není možné nakupovat náhradní díly.“


Stejně jako na zářijové cyklodílně si budou moci zájemci nechat své kolo/koloběžku zdarma zaregistrovat do mezinárodní databáze. Forenzní značení kol provádí Městská policie Plzeň za pomoci syntetické DNA. Jízdní kolo je na několika příslušných místech označeno mikroskopickými tečkami s jedinečným kódem a zaregistrováno do mezinárodní databáze výrobce forenzního značení, což zjednodušuje pátrání po odcizeném jízdním kole. Organizátoři cyklodílny upozorňují, že označení jednoho kola trvá cca 15 minut a během akce se dostane maximálně na 8 zájemců. S sebou je třeba mít občanský průkaz a čisté kolo. Kdo má zájem, může se hlásit na tel. 603 772 309 nebo emailu plzennakole@gmail.com. Ti, na které se na místě nedostane, si mohou domluvit individuální termín v jiné dny přímo s Městskou policií.

Cyklodílna navazuje na předchozí úspěšné veřejné dílny, které iniciativa Plzeň na kole pořádala v dubnu, květnu, červnu a září rovněž v DEPO2015.  


Iniciativa Plzeň na kole

Plzeň na kole je volné seskupení lidí v Plzni, kteří fandí jízdnímu kolu coby rovnoprávnému prostředku individuální dopravy ve městě a chtějí se zasadit o lepší podmínky pro městskou cyklistiku. Iniciativa prosazuje zájmy městských cyklistů při jednání s úřady, pořádá cyklojízdy, cyklodílny a v Plzni koordinuje kampaň Do práce na kole. Více informací je k dispozici na www.plzennakole.cz.


Značení kol syntetickou DNA

Forenzní značení kol provádí Městská policie Plzeň za pomoci syntetické DNA. Jízdní kolo je na několika příslušných místech označeno mikroskopickými tečkami s jedinečným kódem. Tyto mikrotečky jsou pouhým okem téměř neviditelné. Jejich vyhledávání na jízdním kole se provádí pod UV světlem, kde mikrotečky světélkují. Vlastní kód na mikrotečce se pak jednoduše přečte za pomoci zvětšovacího zařízení. Takto označené jízdní kolo je zaregistrováno nejen do databáze Městské policie Plzeň, ale i do mezinárodní databáze výrobce forenzního značení, což zjednodušuje pátrání po odcizeném jízdním kole. Více na webu Plzeň na kole.

Fotogalerie
Autor: Eva Haunerová Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka