Nehoda není náhoda: 6 rad, jak přečkat zimu bez úhony

V zimním období je až 15 násobně vyšší riziko dopravní nehody jako v jiném ročním období. Připravili jsme pro vás 6 praktických rad, díky kterým můžete předejít zbytečným kolizím na cestách.

Cílená propagace v Plzni

V minulém roce Policie České republiky na tuzemských silnicích šetřila 85 859 nehod, které si vyžádaly takřka 630 mrtvých. Těžce zranění byli z celkového počtu zastoupeni číslem 2 409, lehce zranění pak představovali celkem 18 074 osob. Celých 64 805 osob z dopravní nehody vyvázlo „pouze“s hmotnou škodou, jež se ve finále vyšplhala na neuvěřitelných 493 323 000 000 Kč. Přesto, že je počet usmrcených druhý nejnižší od roku 1961, 630 osob přišlo o svůj cenný život zcela zbytečně a možná až příliš brzy.

Je obecně známé, že zimní období provázejí dopravní nehody častěji, než obvykle. Z nejnovějších průzkumů dopravních expertů vyplývá, že riziko dopravní nehody je během zimního období až 15x vyšší, než obvykle. Mezi nejčastější příčiny pak patří nepozornost řidiče, neodpovídající stav vozidla či jeho výbava, ale také konzumace alkoholu či jiných omamných látek. Problémem jsou také nedostatečné rozestupy mezi vozidly, nepřizpůsobení rychlosti dopravně technickému stavu vozovky nebo nezvládnutí řízení vozidla. Protože na silnicích rozhodují sekundy a dobře míněné rady, přinášíme jich hned šest. Tyto rady mohou zachránit život vám nebo vašim nejbližším.

Radač. 1: Zimní výbavu nepodceňujte

Zimní pneumatiky, nemrznoucí směs do ostřikovačů, výměna a doplnění brzdové kapaliny nebo kontrola akumulátoru a alternátoru – to je jen zlomek toho, na co se před nadcházející zimou připravit. Protože na silnicích platí – „kdo je připraven, není překvapen“, snažte věnovat svému plechovému miláčkovi před zimní sezónou více času a péče, než obvykle. Nezapomeňte ani na takové drobnosti, jakými je škrabka na led a sníh, přítomnost pomocných startovacích kabelů nebo pogumovaného koberečku, který vám v případě nouzového rozjezdu prokáže dobrou službu.

Radač. 2: Myslete ještě dřív, než vyjedete

Jestliže čekáte s přezutím pneumatik na první sněhové vločky nebo souvislou námrazu, pak vaše jednání a rozhodování určitě nepatří mezi nejzodpovědnější. Počasí, jako obtížně předvídatelný faktor, nám totiž dokáže na silnicích nepěkně zavařit. I přesto, že s vozidlem jezdíte již několik dlouhých let, mějte na paměti, že namrzlá, kluzká či zasněžená vozovka citelně mění jeho chování, ale i reakce vašeho okolí. A ty mohou být mnohdy dosti nepředvídatelné a nebezpečné. Proto myslete dopředu, udržujte dostatečné rozestupy a samotnou jízdu přizpůsobte stavu vozidla, počasí i povrchu vozovky. Vezměte prosím v potaz, že na silnicích neexistuje stoprocentně bezpečná vzdálenost, rychlost ani značka automobilu. Vždy záleží pouze na zkušenostech, dovednostech, zodpovědnosti a zejména reakcích řidiče, který má ve svých rukou řadu lidských osudů.

Radač. 3: Minimalizujte momenty překvapení

Ani sebedůkladnější příprava auta na zimu nezajistí jeho stoprocentní bezpečnost. Existují totiž situace, které vás překvapí vždy a to i tehdy, když se na ně sebedokonaleji připravíte. Nečekaným a mnohdy také nepříjemným překvapením může být střet se zvěří na silnici, padající větve nebo třeba nečekaná námraza.Proto perfektně zmapujte terén, zjistěte si aktuální meteorologické podmínky, jež v dané lokalitě panují, a nezapomeňte, že překvapení číhá i tam, kde byste jej třeba vůbec nečekali. Příkladem budiž námraza na mostech nebo lesních cestách či závěje sněhu, jež můžete očekávat nejčastěji na otevřených úsecích silnic, kde se navátý sníh hromadí velmi rád na horizontech menších či větších kopců.

Pozor si dávejte především na:

  • Silný vítr a padající větve

  • Volně pobíhající zvěř

  • Namrzlé úseky v lesích a na mostech

  • Změny posypového materiálu

  • Starý či nadbytečný posypový materiál

  • Odtávajícía namrzající sníh na okraji vozovek

  • Navátýsníh a sněhové závěje

Radač. 4: Nespoléhejte na systém, spoléhejte na sebe

Od 1. listopadu 2011 platí, že každé vozidlo, určené pro evropský trh, musí být opatřeno stabilizačním systémem (ESP), jenž může velmi účinně korigovat drobnější chybky a nedostatky začínajících či méně zdatných řidičů a nebo pomoci sřešením nenadálé krizové situace, která může velmi nepříjemně překvapit i řidiče zkušenější. Protože jsou ovšem moderní automobily vybaveny více systémy, než jen zmíněným ESP, často to na silnicích vypadá tak, že řidiči tyto „vychytávky“ využívají častěji, než je obecně nutné. Běžné používání ESP nebo pre-crash systémů totiž značně komplikuje pohyb na silnicích, ale i předvídatelnost reakcí jednotlivých řidičů i jejich vozů.

Radač. 5: Led a sníh vyžaduje vaše plné soustředění i cit

Namrzlá vozovka, zasněžená místa a silný vítr – to jsou podmínky, které nám dokáží na silnici nepěkně zavařit. Proto zapomeňte na zbrklost, rychlou jízdu, ale i hrubé zacházení. Zde více, než kdekoli jinde platí zlatá pravidla „všeho s mírou a méně znamená více“. Obezřetní buďte již při samotném rozjezdu. Dupat na plyn se opravdu nevyplácí. To samé platí také v případě agresivní či rychlé jízdy. Ta bývá v těchto nelehkých podmínkách bez pardonu potrestána. Jako první zjistěte, co si k danému povrchu můžete dovolit, otestujte brzdy, ale i pneumatiky. Každý povrch, každé místo i posypový materiál totiž reaguje jinak. Před zatáčkou zpomalte na bezpečnou rychlost a zabočte. V samotné zatáčce zbytečně neriskujte, nepři bržďujte ale ani nepřidávejte plyn. Jednoduše počkejte, až se silnice srovná a poté pozvolna akcelerujte.

Radač. 6: Máte uzavřeno odpovídající pojištění? 

Povinné ručení, neboli pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, musí mít ze zákona uzavřené každý provozovatel motorové hovozidla. Protože na našem trhu existuje nepřeberné množství nejrůznějších produktů a nabídek tuzemských i zahraničních pojišťoven, zorientovat se v nich není ani trochu jednoduché. Řada řidičů dělá jednu zásadní chybu, kterou je výběr povinného ručení výlučně na základě jeho ceny. Pokud i vy vybíráte to nejlevnější pojištění, mějte na paměti, že toto rozhodnutí vám může přidělat zbytečné vrásky. Nejlevnější se totiž nerovná nejlepší! Často je takové pojištění podhodnocené, nekryje řadu škod či událostí, nebo svými parametry neodpovídá vašim požadavkům. Proto doporučujeme porovnat jednotlivé nabídky na trhu, nenechat se zmanipulovat reklamou a vybrat takové pojištění, kterév dostatečném rozsahu pokryje nejrůznější druhy škod.

Náš tip: Od věcí ani není uzavřít havarijní pojištění, jež vás ochrání před škodami způsobenými živly nebo vzniklými v důsledku havárie, odcizení, vandalismu či neoprávněného užití vozidla.

Autor: Hyperia s.r.o. Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 16.12.2015 11:06



4 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka