Nová ŠKODA OCTAVIA: Prostorná, praktická a elegantní jako kupé

Vůbec poprvé bude nová ŠKODA OCTAVIA k dispozici jako plug-in hybrid i s mild-hybridní technologií; kromě nich jsou v nabídce také úsporné benzinové i naftové motory a mimořádně ekologický pohon na zemní plyn.

Cílená propagace v Plzni

S ještě větší nabídkou místa pro posádku i zavazadla, elegantními liniemi ve stylu kupé a s inovativními asistenčními systémy i infotainmentem otevírá bestseller české značky další kapitolu své úspěšné historie. Paleta pohonů je přitom pestřejší než kdykoli předtím. 

Se čtvrtou generací modelu OCTAVIA dosáhla ŠKODA nové dimenze. To dokazuje už pohled na paletu pohonů tohoto bestselleru: je nejrozsáhlejší v celé více než šedesátileté historii této modelové řady. Výkonové spektrum motorů sahá od 81 kW (110 k) do 150 kW (204 k). Plug-in hybridní OCTAVIA iV, schopná jízdy výhradně na elektřinu, vstupuje do éry elektromobility. Vůbec poprvé sází ŠKODA v nové generaci modelu OCTAVIA také na technologii mild hybrid, díky níž jsou nové benzinové motory ještě úspornější. U vznětových agregátů nové generace EVO klesly emise oxidů dusíku až o 80 procent díky novému procesu „twindosing“. Činidlo AdBlue® se přitom cílené vstřikuje před dva za sebou umístěné SCR-katalyzátory. U verze OCTAVIA G-TEC umožní 17,7 kilogramů stlačeného zemního plynu dojezd až 523 kilometrů v mimořádně ekologickém režimu CNG.

Nové dynamické proporce a ještě lepší prostorové poměry
Nová ŠKODA OCTAVIA ve srovnání se svou předchůdkyní vyrostla o 19 milimetrů na celkovou délku  4 689 milimetrů, do šířky vyrostla o 15 milimetrů na 1 829 milimetrů. V kombinaci s rozvorem 2 686 milimetrů je tak interiér ještě prostornější, než tomu bylo u předchozí generace. Nová generace modelu OCTAVIA nabízí ve verzi liftback největší prostor ve své třídě. Objem zavazadlového prostoru vzrostl o dalších deset litrů na současných 600. Změněné rozměry se promítly i do nových proporcí. V kombinaci s novým designovým jazykem značky ŠKODA působí nová generace liftbacku OCTAVIA ještě dynamičtějším a emocionálnějším dojmem.

Premiéra nových asistenčních systémů
Nová ŠKODA OCTAVIA je k dispozici s celou řadou nových asistenčních systémů, některé z nich se ve voze značky ŠKODA objevují vůbec poprvé. Nový vyhýbací asistent aktivním zásahem pomáhá řidiči odvrátit hrozbu kolize s chodcem, cyklistou a jiným vozidlem, když se jim kontrolovaně vyhne. Počínaje podzimem bude k dispozici také nový odbočovací asistent, který na křižovatkách při odbočování doleva včas rozpozná vozidla, jedoucí v protisměru, varuje před nimi řidiče a vůz dokonce automaticky zastaví. Systém varování při vystupování upozorní řidiče, chystajícího se otevřít dveře, na to, že se k němu zezadu blíží jiné vozidlo nebo cyklista. Funkce místní dopravní informace automaticky upozorní na dopravní problémy v bezprostředním okolí vozu, například na konec kolony.

Nejmodernější konektivita
Díky čtyřem nabízeným systémům infotainmentu (systém Bolero bude k dispozici na podzim)  z nejnovější generace modulární stavebnice infotainmentu a díky permanentnímu připojení k internetu prostřednictví integrované eSIM-karty disponuje nová OCTAVIA nejmodernější konektivitou. Centrální dotykové displeje mají úhlopříčky od 8,25 do 10 palců, ovládat je lze částečně i prostřednictvím gest nebo digitální hlasové asistentky Laury. Nejvyšší systém infotainmentu Columbus umí poprvé zobrazovat navigační mapy v odlišném přiblíženém rozlišení než ještě jednou vylepšený 10,25-palcový virtuální kokpit. Díky LTE-připojení eSIM-karty jsou vozu kdykoli k dispozici nejnovější online mobilní služby ŠKODA Connect, například v zemích Evropské unie povinná služba eCall, aplikace infotainmentu s online podporou nebo vzdálený přístup k vozu. Vedle bezdrátového nabíjení chytrých telefonů je na palubě až pět konektorů USB-C, jeden z nich je ve stropní konzole nad zpětným zrcátkem.

Tip na financování nových vozů

Pokud zvažujete nákup nového či zánovního automobilu na splátky či na leasing, doporučujeme vám navštívit stránku auta na splátky.

Fotogalerie
Autor: AutoSystem a.s. Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
17.04.2020 11:31



5 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka