Opravník zoologických omylů a nesmyslů (OZON)

S dovolením uvádím vypozorované nejčastější nepřesnosti v textovém a fotografickém projevu ohledně zvířat a zoologických zahrad, u kterých by neškodilo se jich pro příště vyvarovat.

Cílená propagace v Plzni


Opravník zoologických omylů a nesmyslů (OZON)

   Váženíuživateli, toto je manuál nebo výpis o nejčastějších zoologických prohřešcíchpoužívaných na internetu nebo v médiích, laiky nebo i žurnalisty. Nejde tuo to zde někoho poučovat nebo urazit, spíše konstatovat, protože některápoužití trhají oči, uši  lidív oboru zoologie,  ve světě zoo aživočichů  zběhlých.

   Obecnárada, jak se těmto chybám vyhnout, je prověřovat, konzultovat (dokonce iv knihách!), jít do podrobných úplností.

   Snadse trochu pobavíte a trochu následující Opravník pomůže. Určitě nenívyčerpávajícím přehledem všech prohřešků a nepřesností.

 

o) Syndrom Lišky Obecné a papouška Lori

 

   Jednouz nejčastějších nesrovnalostí je psaní rodových a druhových názvůživočišných druhů v prostém textu velkými písmeny jako jméno a příjmení.Není k tomu žádný důvod.

 První,rodový, název má velké písmeno jen na začátku věty či nadpisu; druhové jménopotom, je-li druh pojmenován po člověku – zebra Grévyho, gekon Bibronův.

Poloviční podobou je potom věc spojovanáčasto spíše s malými či soukromými chovy a sice v případě papouškaLori, pštrosa Emu atp. Toto použití vypadá, jako by šlo o vlastní jména oněchzvířat (jako Karel). Navíc druh se nejmenuje pštros emu, ale emu hnědý.

Vzor: V lese žije výr velký, uletěl tam papoušek Bourkův. Jezevec lesní otom neví.

 

 

o) Prokletí ilustrační fotky aneb není lemur jako lemur

 

Často se stane, že český název rodu, čeledi iřádu je jednotný, Ale představuje různorodá zvířata. Jde například o klokany,pštrosy, lemury, opice, tučňáky, antilopy atp.. Tzv. ilustrační fotkaz profi- fotobanky však může doplnit článek v podstatě o úplně jinémzvířeti – žijícím v jiném světadíle, biotopu, s jinou biologií,velikostí, barvou, nežijícím v českých zoo atp., kterému se popisovaný příběhvůbec nemohl stát (a sice používán je např. pouze lemur kata, pouze tučňákcísařský; klokan rudý, pštros dvouprstý nebo emu hnědý, gorila atp.  

  Jinou věcí je podobný název a ve skutečnosti zcela odlišná zvířata. Peshyenový není hyena, vlk hřivnatý není podobný vlku obecnému, psík mývalovitýnení mýval. Panda červená a panda velká jsou rovněž zcela rozdílně vypadajícízvířata. 

 

o) Případ leopard (tarsier, eland)

 

Specifická věc provází články přebíranéz ciziny a kombinované se zahraničím. Dost často se přebere anglická čicizojazyčná podoba názvu živočicha, někdy i zkomolená, ačkoliv zvíře máoficiální český název, ať už relativně známý či neznámý. Příkladem je poloopices vyvalenýma očima nártoun, kdy bývá přebírán latinismus tarsier, antilopalosí – eland atp.

Specifikem je slovo leopard, adekvátní anglický či slovenský název zvířete, které se máv ČR jmenovat pouze levhart skvrnitý. Ani název leopard, ani pardál čipanter v obecné podobě neoznačují odlišný druh zvířete. Kromě levhartaskvrnitého a jeho asi 30-ti poddruhů (každý má své jméno např. perský,mandžuský) existuje i  odlišný druh,vysokohorský irbis horský neboli levhart sněžný a pralesní tropický levhartobláčkový, nazývaný nyní pardál obláčkový.

   Lahůdkoubyly v posledních letech např. otrocky přebíraný a publikovaný článek oželvě-mutantovi (snad z Číny), kde šlo o obyčejnou fotografickou podobuamerické vodní želvy kajmanky nebo dokonce o záhadném novém savci, se kterým sinikdo neví rady, na snímku však byl jeden z nejznámějších vačnatců světa –kuskus skvrnitý.

  Další dvě známé dvojice jsou škorpión (správně štír) a tarantule(správně sklípkan).

 

 

o) Věc narozeného krokodýla a vypěstovaných králíků

 

  Občas se objevují informace o narození pštrosů, tučňáků, krokodýlů..Ovšem u vejcorodých živočichů by příchod na svět měl být označován spíše jakovylíhnutí.

Pochopitelně pěstují se rostliny a chovajízvířata, takže pěstírna rybek nebo formulace pěstují tam ovce není na místě.

 

o) Problém obojživelného tlustokožce

 

   Dostčasto je hroch či krokodýl, kapybara a další živočichové označen zaobojživelníka. Jde o použití popisné, mající na mysli život ve vodě i na souši.Ovšem systematicky jsou obojživelníky pouze žáby, mloci a jejich příbuzní. Obdobněkopytník, býložravec, predátor... Rovněž slovo ještěr spojené s krokodýlemnení zcela na místě.

  Velkou samostatnou kapitolou je slovo tlustokožec. Přes časté domněnky patří sloni, tapíři, nosorožci ahroši do tří rozdílných savčích řádů a nejsou si blízce příbuzní. Hroch je členřádu sudokopytníci s příbuzností prasatům a dalším, nosorožec jelichokopytník příbuzný tapírům a koňovitým. Chobotnatcům jsou naopak nejbližšídamani a sirény. 

 

o) jediný kočkodan (gekon, nosorožec) v Čechách

 

I v tomto případě je velmi záhodnodoplnit plný rodový i druhový název živočicha. Může jít o jediného kočkodanaCampbellova, ale další zoo i soukromníci mají desítky jiných kočkodanů v 6druzích.

V případě odchovu nebo přítomnostizvířete, u něhož lze předpokládat rozšíření mezi soukromými chovateli, neuškodíupřesnění typu první (jediný) kočkodan Hamlynův narozený (žijící) v prostředí tuzemských zoo.

 

 

o) Vzpomínkyna gibbona  (medvídek mýval, koala atp.)a případ černé pumy

 

 Zoologické názvosloví i systém mají svůj vývoj. Například kdysi psané slovo gibbon už je dlouho používánojednoduše gibon. Rovněž lemur katta se nyní píše kata.

Problém může být se slovem chameleon achameleón a jeho spisovností, editoři rovněž bojují se slovem muntžak, kde sesnaží použít název mundžak. Podobný případ je s medvídkovitou šelmou kynkažu(kynkaju, kyngažu). Komoleno bývalo jméno gueréza a sice do podoby guaréza čidokonce gveréza.

  Australský vačnatec koala by neměl být doprovázen názvem medvídek, animýval by nemusel být oficiálně pojmenováván medvídek mýval, neb existuje mývalseverní, jižní atp.

 Dlouho používaným, ale z hlediska rozšíření zvířete opuštěnýmnázvem  je rovněž tygr sibiřský.  Tento poddruh tygra žije na Dálném Východě aproto je nazýván podle řeky a kraje tygr ussurijský.

  Jinou zajímavostí je rozšířená víra v černou pumu. Takto zbarvenášelma však nebyla odborníky ještě postřehnuta, ačkoliv není vyloučena.

 

 

o) Kouzlo nechtěného – aneb lidová tvořivost compu

 

Trochu mimo hlavní záměr některé ukázky, covšechno mohou způsobit nastavené automatické opravy textu: Takže důvěřuj, aleprověřuj a také kontroluj.

 

Tarbíci                       farníci

Galídie                       galérie

Zmije (Vipera)          čipera

Mangusta                 langusta

 

Mezi spíše ojedinělé překlepy a významovéposuny patří varan komodorský (místo komodský) a původ hrdličky sokorské(ostrov Sokorro vs. Sokotra).

 

o) Pavilon tchořů a jeho zřízenec

 

Někdy bývá problémem, jak pojmenovat bytovoujednotku zvířete v zoo a jejího zaměstnance. Nejlepší obecné názvy jsou expozice a zaměstnanec zoo.

Pavilonem je většinou budova a klecí potomexpozice s mřížemi, většinou i stropními. V zoo však přibývají volnévýběhy a lehké moderní voliéry. Klec je pomalu anachronismem faktickým ipojmovým.

Pečovatel o zvířata je potom ošetřovatel nebochovatel.

 

o) Lední medvěd v Antarktidě, tučňák na pólu

 

  Nepřesnosti dost často doprovázejí severská zvířata resp. obyvatelemrazových oblastí.  Zjednodušenévyjádření je všechny dost často posílá přímo na pól a navíc na opačnou stranusvěta. Tučňáci žijí pouze na jižní polokouli (ovšem na pobřeží řady světadílů),lední medvědi, sobi atp. zase na severní. Podobným omylem bývá i umisťovánítygra do Afriky, kde nežije, nebo lva do „džungle“, což je zase biotop čiliprostředí, kde se nevyskytuje.

  Biotop, světadíl jednotlivého druhu zvířete stojí za to prověřit.

 

 

Mgr. Martin Vobruba

Tiskový mluvčí ZOOaBZ města Plzně

Víceprezident CEAF (Středoevropské asociacepřátel zoo)

Milovník zoo a zvířat

 

(vytvořeno v roce 2012)

Fotogalerie
Autor: Milan Růžička Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka