PODZIMNÍ INSPIRACE V PIVOVARSKÉM MUZEU V PLZNI

Pivovarské muzeum v Plzni naváže i letos na tradiční tvůrčí dílny s názvem Podzimní inspirace, které budou probíhat od soboty 5. listopadu až do soboty 3. prosince. Podzimní inspirace nabízí veřejnosti možnost osvojit si rozmanité výtvarné a řemeslné techniky a vytvořit si vlastní originální výrobek. Tradiční cyklus kreativních workshopů probíhá v malebných historických prostorách valečky v Pivovarském muzeu v Plzni a je otevřen vždy v sobotu od 10 do 16 hodin.

Cílená propagace v Plzni

Pivovarské muzeum se svými historickými prostory zachovalého právovárečného domu opět otevírá návštěvníkům možnost, jak využít podzimní čas k tvořivé činnosti a osvojit si za pomoci zkušených lektorů výtvarné a řemeslné techniky. „Lidé všech věkových kategorií si mohou během pěti sobot vyzkoušet řemeslné a výtvarné techniky, které je zároveň pomyslně provedou postupem výroby piva. Nejdříve si vyzkouší tkaní pytle na ječmen a provaznictví, poté si osahají bednářské řemeslo a sestaví pivní soudek, ozdobí si pivní lahev, vyrobí bedýnku na pivo a na posledním workshopu v prosinci se budou věnovat kovařině a drátenictví. Oblíbenou a léty prověřenou aktivitou je zdobení voňavých perníčků, které mohou na místě přihlásit do tradiční Soutěže o nejkrásnější vánoční perníček,“ říká Rudolf Šlehofer, manažer turismu a tradic z Plzeňského Prazdroje.

Při prvním sobotním setkání 5. 11.
se zájemci mohou na chvíli stát tkalci a provazníky. Sladovníci totiž potřebovali, aby ječmen byl dobře uložen, nejlépe v pytlích. Výrobu pytlů návštěvníkům předvede tkadlec a sami si tkaní vyzkoušejí. Upletou si také provaz na zavázání pytle a oblíbenou tašku síťovku.

Druhou sobotu 12. 11.
se budou návštěvníci věnovat stavění pivního sudu a práci se dřevem. Zprvu se totiž pivo k zákazníkům dostávalo právě v sudech, které vyráběli pivovarští bednáři. S prací bednářů a truhlářů se návštěvníci seznámí blíže – vyzkouší si stavění pivního sudu a vyrobí si dřevěnou ozdobu.

Následující sobota 19. 11.
bude věnována pivním lahvím, které se k zákazníkům dostávají již 150 let. Návštěvníci si budou moci lahev ozdobit, a to jak drátováním, tak i barvami na sklo. Na lahev si budou moci nechat vygravírovat také vlastní text či věnování.

Sobota 26. 11.
bude věnována truhlářskému a perníkářskému řemeslu. Pivní lahve se totiž tradičně transportovaly v dřevěných bedýnkách, které si návštěvníci budou moci vyrobit. Oblíbenou aktivitou je také zdobení vánočních perníčků, které návštěvníci budou moci na místě přihlásit do tradiční Soutěže o nejkrásnější vánoční perníček, kterou Pivovarské muzeum v Plzni vyhlašuje každý rok.

Poslední část tvůrčích dílen 3. 12.
proběhne v duchu kovářského řemesla a drátenictví. Pro přepravu piva se dlouhá léta používali pivovarští koně s povozy. Kovář předvede, jak se vyrábí koňská podkova, a práci s kovem a drátenictví si návštěvníci také sami vyzkouší.

Vstupné

Vstupné na tvůrčí dílny Podzimní inspirace je odstupňováno dle počtu navštívených workshopů. První workshop stojí 100 Kč pro dospělou osobu, 50 Kč pro děti, studenty a seniory. V ceně workshopu je i možnost prohlédnout si Pivovarské muzeum v Plzni a ochutnávka čepovaného piva Pilsner Urquell podávaného přímo na valečce (pouze pro starší 18 let). Za každou další návštěvu workshopů zaplatí dospělý návštěvník pouze 50 Kč na osobu, opakované snížené vstupné činí 20 Kč.

Soutěž o nejkrásnější perníček

Na cyklus tvořivých Podzimních inspirací naváže již třináctý ročník tradiční Soutěže o nejkrásnější perníček. Soutěžící mohou v období od 26. 11. do 21. 12. 2016 přinášet své nejpovedenější kousky přímo na recepci Pivovarského muzea v Plzni. Soutěží se ve třech kategoriích: Tradiční vánoční perníček, Dětský perníček a Perníkový model s pivovarskou tématikou. Vyhlášení vítězů proběhne ve čtvrtek 22. prosince a oceněny budou první tři místa jednotlivých kategorií. Vánoční perníčky budou vystaveny v expozicích muzea do 6. ledna 2017.

Program

5.11.Z dílny mistra tkalcovskéhoTkalcovské řemeslo a provaznictvíSladovníci potřebovali, aby byl ječmen dobře uložen, nejlépe v pytlích. Tkaní takového pytle vám předvede tkadlec, pod jehož vedením si tkaní sami vyzkoušíte. Utkáte si také provázek k zavázání pytle nebo oblíbenou tašku síťovku - na plzeňské pivo.
12.11.A já pořád kdo to tlučeBednářské řemeslo a dřevěné ozdobyPlzeňské pivo se k zákazníkům dostávalo zprvu v sudech, které vyráběli a stále vyráběli mistři bednáři Plzeňského Prazdroje. Své řemeslo vám předvedou právě na této tvůrčí dílně. Zkusíte si, jak těžké je sestavit sud a vyrobíte si dřevěnou dekoraci.
19.11.Co s pivní lahvíZdobení pivních lahvíV lahvích se pivo k zákazníkům dostává více než 150 let. Ozdobte si lahev dle vlastního vkusu drátkováním, barvami na sklo, nebo si nechte vygravírovat vlastní věnování či nápis.
26.11.Když Vánoce zavoníTruhlářské řemeslo a perníkářstvíVyrobte si dřevěnou transportní bedýnku na pivo a užijte si vůni čerstvých perníčků, které budete tuto sobotu zdobit. Své nejlepší výtvory můžete rovnou přihlásit do Soutěže o nejkrásnější vánoční perníček.
3.12.Kovej, kovej, kováříčkuKovářské řemeslo a drátenictvíPivo tradičně rozváželi pivovarští koně. Přijďte se podívat, jak se vyrábí podkova, a vyzkoušejte si práci s kovem v naší muzejní dílně. Domů si odnesete drátovaného pivovarského koně.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka