Povinné ručení - proč jej platím?

Každý majitel motorového vozidla to zná, pravidelně totiž musí toto povinné ručení platit. K čemu ale slouží a co to vlastně je? V první řadě se jedná o smluvní pojištění odpovědnosti, které je zákonem povinné, a vztahuje se skutečně na všechny. Toto povinné ručení má jasný cíl, a to ochranu zdraví a majetku třetích osob, kterým může být způsobena škoda právě provozováním motorového vozidla. Povinné ručení se ale vztahuje také na vozidla, která jsou pouze odstavena na pozemních komunikacích.

Cílená propagace v Plzni

Abyste s sebou nemuseli vozit například smlouvu o uzavření takového povinného ručení, obdržíte od pojišťovny tzv. zelenou kartu. Ta potvrzuje, že je povinné ručení sjednané. Řidič, který vozidlo užívá je pak povinen tuto zelenou kartu vozit ve vozidle. Zelenou kartu tak nemá u sebe majitel motorového vozidla, ale řidič tohoto vozidla. Na zelené kartě naleznete také výčet zemí, na které se vztahuje povinné ručení uzavřené na území České republiky, a tím pádem také místa, kde vám pomůže asistenční služba dané pojišťovny.

Cena, aneb jezdím rychle, platím víc

Každý řidič, resp. majitel motorového vozidla může platit různě vysoké povinné ručení, a to dokonce od stejné pojišťovny. Tato cena má totiž mnoho aspektů, od kterých se může odvíjet. Mezi tyto aspekty patří:

  • Limit pojistného plnění

  • Typ vozidla

  • Pořizovací cena vozu

  • Objem a výkon vozu

  • Stáří vozidla

  • Věk žadatele

  • Trvalé bydliště žadatele

Zde je ovšem potřeba podotknout, že každá pojišťovací společnost hledí na jednotlivá kritéria různě, přikládají jim tedy jinou váhu a mohou tak být také různě oceněné. Není totiž státem stanovená fixní cena jednotlivých aspektů, které tvoří celkovou cenu povinného ručení.

Limit pojistného plnění si volíte vy, jako zákazníci. Minimální výše je ovšem 35 milionů Kč. Typem vozidla je myšleno především, zda se jedná o combi, dodávku aj. Objem a výkon vozu snad není třeba zmiňovat. Čím vyšší výkon, tím zpravidla bývá povinné ručení dražší. I stáří vozidla může do ceny promlouvat dosti výrazně, a to především díky tomu, že modernější a mladší vozy jsou spolehlivější, než právě ty starší.

Asistenční služby, pomoc i v zahraničí

Asistenční služba je samozřejmě nedílnou součástí každého povinného ručení. Drtivá většina pojišťoven nabízí asistenční služby zdarma již v základním povinném ručení. Pokud byste měli zájem o širší asistenci, můžete sáhnout k takzvanému připojištění, kde je šíře asistenčních služeb mnohem větší.

Takové asistenční služby můžeme rozdělit na asistenční služby v České republice, a na asistenční služby v zahraničí. Nejdříve si řekneme více informací o té první variantě. Zde máte v ceně povinného ručení odtah vašeho vozidla max. do 50 kilometrů vzdáleného servisu. Pokud ale máte tzv. připojištění, můžete si nechat vůz odtáhnout až do 500 km vzdáleného servisu. V ceně je samozřejmě také příjezd asistenčního vozu k vašemu nabouranému či porouchanému vozidlu. Některé pojišťovny navíc umožňují také opravu vozidla přímo na místě.

Pokud často jezdíte do zahraničí, měli byste se více zajímat o asistenční službu právě v zahraničí.  Je velmi důležité dbát na rozsah asistence, kterou pojišťovna nabízí. Druhou zásadní informací, kterou byste neměli pohrdnout, jsou limity pojistných událostí právě v zahraničí. Asistenční služba dané pojišťovny je platná vždy tam, kde platí vaše výše zmíněná zelená karta. S operátorem se navíc vždy domluvíte v češtině, a můžete tak nenadále vzniklou situaci řešit přímo s ním. Operátor vám poradí, jak postupovat a prozradí všechny důležité informace.

Jak sami vidíte, povinné ručení skýtá mnoho výhod, které nejsou příliš drahé. Pokud uvažujete o novém sjednání povinného ručení, určitě můžete využít mnohých online srovnávačů. Jednoduchá kalkulačka povinného ručení vám vyhledá povinné ručení, které bude jako šité na míru právě vám.

Limit pojistného plnění – za kolik můžu způsobit škodu? 

Limit pojistného plnění se dá popsat jako částka, kterou pojišťovny maximálně vyplatí v případě nějaké pojistné události. V České republice stanovuje zákon minimální limit pojistného plnění, který si může zákazník zvolit, na 35 milionů Kč, maximálně pak 100 milionů Kč. Tento maximální limit nabízí Česká pojišťovna.

Autor: Hyperia s.r.o. Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 6 roky

    Dobrý den zajímalo by mě jak jsou na tom srovnator.cz? A podobné srovnávače?
    Doporučíte?

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
12.05.2017 13:14



1 (1)
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka