Práce v centru Plzně je zajímavá a rozmanitá, říká velitelka služebny Městské policie Plzeň - střed

Centrum naší západočeské metropole je jejím bijícím srdcem. Je místem, kde se stále něco děje a kam je přitahována pozornost našich občanů, turistů, ale také problematických osob. Je tedy logické, že obvodní služebna Městské policie Plzeň – střed má plné ruce práce. V jejím čele již sedm let stojí velitel, tedy vlastně velitelka, Il...

Cílená propagace v Plzni

Centrum naší západočeské metropole je jejím bijícím srdcem. Je místem, kde se stále něco děje a kam je přitahována pozornost našich občanů, turistů, ale také problematických osob. Je tedy logické, že obvodní služebna Městské policie Plzeň – střed má plné ruce práce. V jejím čele již sedm let stojí velitel, tedy vlastně velitelka, Ilona Gabrielová. Rád bych tuto skvělou policistku představil také veřejnosti, protože činnosti u městské police se věnuje již celých 27 let a svoji práci vykonává srdcem a s obrovským nasazením. Právě takové lidi mezi našimi strážníky potřebujeme a já pevně věřím, že se jejich řady budou rozrůstat.
David Procházka, starosta MO Plzeň 3.                                              Starosta MO Plzeň 3 David Procházka a velitelka obvodní služebny Městské policie Plzeň – střed Ilona Gabrielová.Vždy jste si přála být policistkou nebo nastala ve vašem životě nějaká událost, která vaši životní dráhu nasměrovala?
Policistkou jsem chtěla být asi od střední školy, zajímalo mě právo, hodně jsem sportovala, závodně jsem střílela, takže jsem chtěla svoji fyzickou kondici využíti při svém zaměstnání. Lákala mě také zajímavá a rozmanitá práce a vědomí, že dělám něco užitečného. V neposlední řadě hrála roli stabilita tohoto povolání. Kde jste začínala a čím vším jste si prošla, než jste vystoupala na pozici velitelky obvodní služebny?
Nejprve jsem pracovala na dopravní skupině jako strážník, dále jako velitel směny, poté jsem postoupila na operační oddělení, kde jsem pracovala až do roku 2016. Od té doby jsem tady, na obvodní služebně Plzeň - střed.Kde jsou hranice vašeho rajónu?
Náš rajón ohraničuje železniční trať od viaduktu v ulici u Prazdroje, přes Hlavní nádraží ČD, pokračuje tratí přes nádraží Jižní předměstí, kolem Techmanie až ke křižovatce ulic Tylova, Vejprnická a Skvrňanská. Dále jej lemuje řeka Mže za OC Plaza až k soutoku s řekou Radbuzou, táhne se podél řeky k pivovaru a zpět k vlakovému nádraží. Střed není rozlohou zas tak velký, ale je významným uzlem dopravy, protkaný sítí obchodů, restaurací, kaváren, zahrnuje historické centrum i sadový okruh.Pokud srovnám všechna plzeňská území, která mají obvodní služebny na starosti, troufám si říci, že právě Plzeň – střed je tím nejsložitějším. Jaká specifika má vaše práce v tomto obvodu, s jakými problémy se nejčastěji potýkáte?
Nejvíc se potýkáme s dopravou, to je jisté. O řešení této oblasti se dělíme s dopravní skupinou, která pracuje přes den, my pracujeme 24 hodin sedm dní v týdnu non stop. Další velkou bolístkou centra Plzně je veřejný pořádek. Patří sem například rušení nočního klidu, znečištění veřejného prostranství a podobně.Lze problematiku rozčlenit i podle ročních období? Je to v létě horší, protože lidé jsou více v ulicích než v zimě?
Rozhodně, v létě zaznamenáváme daleko více případů rušení nočního klidu, zejména u klubů nebo u restaurací, ať už na zahrádkách nebo protože jsou otevřená okna. Navíc „protikuřácký“ zákon vyhnal kuřáky před restaurace, často jsou již posilněni alkoholem, takže jsou velice hluční. Během prázdnin je ve městě také spousta turistů a všichni se nechovají tak, jak by se chovali doma. Další specifickou  činností strážníků centra, hlavně strážníků SÚSS, je práce s asociálními osobami a lidmi bez domova, kteří se sem z periferií, kde přebývají, stahují za obživou, za službami neziskových organizací, kde využívají sprchy, dostávají  jídlo, oblečení, je jim poskytnutu ošetření atd.Celá řada Plzeňanů vnímá centrum města, zejména oblast kolem Americké třídy a vlakového i autobusového nádraží, jako nejméně bezpečné. Můžete potvrdit, že to tak ve skutečnosti je nebo jde jen o pocit obyvatel?
Myslím, že to je jen pocit nebezpečí podpořený medializací. Občané mají ze skupinek asociálních lidí strach. Nelíbí se jim vizuálně, jsou hluční, obtěžují je, často jsou pod vlivem alkoholu, ale nebezpeční nebývají. K šarvátkám dochází hlavně mezi nimi.Pomohla v boji proti skupinkám opilých lidí protialkoholová vyhláška?
Pomohla, určitě. Minimálně v tom, že podnapilé osoby můžou o svůj alkohol přijít. Na základě této vyhlášky jsme oprávněni jim ho odejmout, vykázat je a tím pádem zamezit dalšímu protiprávnímu jednání.Kolik strážníků slouží na služebně Plzeň – střed?
Celkem je nás včetně mě a mých zástupců 36. Naše služebna se skládá ze služebny Plzeň - střed jako takové, která zajišťuje již zmíněný nepřetržitý provoz, ale i ze stanice územně strážní služby, která má momentálně sedm strážníků sloužících od pondělí do pátku od 7.00 do 21.30 hodin.Je to podle vás dostačující počet?
Je to naprosto nedostačující počet.Kolik dalších strážníků byste potřebovali?
Minimálně 50, což jsme dříve měli. Alespoň deset strážníků na stanici strážní služby a zbylý počet na středu. Máme sice k dispozici ještě dva asistenty prevence kriminality, kteří jsou vyčleněni pro práci s romskou menšinou, a dva strážné, civilní pracovníky, ti všichni jsou ale bez oprávnění, kterými disponuje strážník.Městská policie má zájem nabírat nové strážníky, daří se to? Rozjela už se náborová kampaň?
Velká náborová kampaň se nyní připravuje, ale jinak probíhá v podstatě stále, bohužel zájemců se hlásí pořád málo.Čím si vysvětlujete, že to je?
Všechny bezpečnostní složky se potýkají s nedostatkem lidí, přestože jak u městské, tak u státní policie, jsou opravdu výborné benefity i stabilita. Ale prostě ty mladé to sem nějak netáhne. Je to zřejmě i tím, že práce strážníků a policistů je psychicky i fyzicky náročná, vyžaduje velkou míru sebekázně, není pro každého. Ten, kdo ji dělá, musí ji vždy dělat srdcem, je to o přesvědčení, že dělám něco prospěšného, že pracuji pro společnost.Pokud se  člověk chce stát strážníkem Městské policie, co potřebuje znát a umět?
Musí splňovat základní předpoklady, to znamená být bezúhonný, spolehlivý občan České republiky, starší 18 let, mít ukončené středoškolské vzdělání maturitní zkouškou, musí být fyzicky zdatný. Aby byl přijat, musí projít fyzickými i psychologickými testy a absolvovat zdravotní prohlídku. Po úspěšném přijetí se musí zpravidla v tříměsíčním intenzivním kurzu naučit potřebné zákony pro výkon služby, získat zbrojní průkaz a před komisí Ministerstva vnitra složit zkoušku.Jaké je vybavení městského strážníka a pomáhají vám při práci i moderní technologie?
Každé vozidlo je vybaveno mimo standardní výbavu vozidla navigací, kamerami, tabletem nebo služebním telefonem, zdravotnickým batohem - ten se používá prakticky denně, protože strážníci bývají na místě různých zranění jako první). Ve vozidle, které je provozu každodenně, je umístěn automatický defibrilátor. Dvě ze tří našich vozidel jsou vybavena přístrojem na měření hladiny alkoholu z dechu, dále máme orientační přístroj na měření hluku, dále například startovací kabely, které se používají především v zimních měsících. Co se týká novějšího vybavení, všichni strážníci jsou nyní vybaveni osobními kamerami. Slouží jako ochrana strážníků před verbální útoky a také jako dokumentace zákroků či úkonů.Zmínila jste, že strážník je často jako první u zranění osob, pomáhá tedy i v jiných situacích, než je zjednávání pořádku. Co je takovým nejčastějším, možná i každodenním zásahem, se kterým se městský policista setkává?
Jsou to zejména ležící osoby na chodnících, většinou pod vlivem alkoholu nebo pod vlivem drog. Nezřídka se ale strážník setká s osobou se zdravotní indispozicí nebo s člověkem, který si chce sáhnout na život. K práci strážníků patří i podávání místopisných informací občanům, kde je jaký úřad, památka nebo například bankomat. Zajišťujeme rovněž bezpečnost při různých kulturních nebo sportovních akcích, protože centrum je na ně bohaté.  Probíhají zde častá shromáždění, startují nebo zde končí spousty závodů, pochodů nebo průvodů; v úzkém centru také dohlížíme na veřejný pořádek na všech trzích nebo při silvestrovských oslavách atd.  Služebna střed se podílí spolu s PČR na zajištění bezpečnosti na sportovním stadionu Doosan Aréna, kde se hrají jak ligové, tak evropské fotbalové zápasy. Mezi nejdůležitější a nejrozsáhlejší opatření se řadí Slavnosti svobody.Co byste si přála pro Městskou policii, kromě většího počtu strážníků, do dalších let?
Hlavně aby plzeňští strážníci pracovali profesionálně, aby se zlepšovali v tom, co dělají. Na tom neustále intenzivně pracujeme a věřím, že jsme na dobré cestě.

Autor: Úřad městského obvodu Plzeň 3 Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka