Před 4 lety spořicí účty nabízely úrok 2,5 %. Dnes se musíme spokojit se sazbou 0,5 %

Zlatá éra spořicích účtů je u konce. Doby, kdy banky nabízely úrokové sazby přes 2 %, už jsou nenávratně pryč. Vyplatí se dnes ještě sjednávat spořicí účet? Kam vložit naše úspory? A jak se aktuálně vyvíjí úrokové sazby?

Cílená propagace v Plzni

Spořící účet je skvělou alternativou běžného účtu a termínovaných vkladů. Peníze na účtu jsou ihned k dispozici a zároveň dochází k jejich zhodnocení. V roce 2012 banky, jako jsou Air Bank a ZUNO Bank, lákaly na úrokové sazby 2,5 %. Koncem roku 2012 Equa bank překvapila dokonce i úrokem 2,6 %.

Rok 2013 byl ale ve znamení snižování a úrokové sazby na spořicích účtech klesají dodnes. Úrok nad 1 % je tak již výjimkou. Většina bank nabízí v průměru úrok 0,50 %.

Úroková sazba není stejná pro všechny klienty

Stejná úroková sazba není pro všechny. Nižších úroků se dočkají většinou majetnější klienti, kteří mají úspory nad 250000 Kč. Naopak zvyšších sazeb se mohou radovat ti, kteří pravidelně využívají dalších bankovních služeb.

Banky nepotřebují peníze svých klientů

Se stále nižšími a nižšími úrokovými sazbami, by v budoucnu mohly spořící účty peníze úročit zápornými sazbami. Banky mají dostatek financí, a tak nepotřebují další a další úspory spotřebitelů. Naopak bankovní domy potřebují, aby lidé začali více utrácet a aby si místo spoření raději sjednávali úvěry.

Záporné úrokové sazby by se mohly týkat především vyšších zůstatků, ovšem i přesto by lidé nejspíš spořicí účty dále využívali. Možností, kam vložit bezpečně své peníze, mnoho není a peníze v hrníčku mezi bezpečnou variantu rozhodně nepatří. Případný sejf je zas nákladem navíc. Investice do akcií či dluhopisů jsou rizikové a především nejsou likvidní záležitostí.

Alternativami jsou stavební spoření i životní pojištění

Lidé šetří, a proto úrokové sazby na spořicích účtech klesají. Jsou ale spořicí účty opravdu jedinou možností, kam své úspory uložit? Například jako spoření pro děti je mnohem výhodnější stále populární stavební spoření. I to je v případě nouze možné vybrat téměř ihned. Naopak naspoříte-li cílovou částku za stanovenou dobu, potom se dočkáte poměrně slušného zhodnocení.

Pro ty, kteří ale ani stavební spoření nepovažují za vhodný finanční produkt, je možné vybírat také mezi termínovanými vklady. V neposlední řadě mnoho spotřebitelů jako investiční produkt volí životní pojištění.



Autor: Půjčka.co Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka