Připravte ložnici na jaro

Pro většinu z nás jsou jarní měsíce tím nejkrásnějším obdobím roku, v němž nám dělá radost probouzející se příroda a stále se zvyšující teploty. Ovšem patříte-li mezi pacienty trpící silnou jarní alergií, pak se pro vás tento čas může změnit v nefalšované peklo. A to tím spíš, že první příznaky nepohodlí vás začnou provázet už v březnu a vydrží leckdy až do poloviny léta.

Jarní servisní akce AUTO CB

Jarní alergie ovšem neovlivňuje jen bdělou část našeho dne, ale také náš spánek. A to velmi významným způsobem. Ráno se tak budíme neodpočinutí a rozmrzelí, což má vliv nejenom na naše každodenní chování, ale také na imunitní systém. A trvá-li toto období nedostatečné noční regenerace po delší dobu, můžeme si zadělat na vážné zdravotní problémy.

Alergie může vést až k depresi

Ruku v ruce s rýmou, slzením a pálením očí tak mohou jít například i problémy psychické. Odborníci totiž nedostatek spánku spojují právě s depresí či obávanou jarní únavou. Je-li totiž spánek neustále něčím narušován (typicky kýcháním, dušností, kašlem apod.) rozhodně ho nelze považovat za plnohodnotný. Chybí vyváženost spánkových cyklů i jejich správná doba trvání (kupříkladu nejhlubší fáze spánku, během nichž se naše tělo i mysl regenerují nejvíce, se leckdy nedostaví vůbec).

Nejhůře reagujeme na alergeny, které si přineseme do bytu

Asi nikoho nepřekvapí, když začne alergik kýchat při projití okolo rozkvetlých bříz nebo trav. Proč však tento stav pokračuje i poté, kdy se vrátíme domů? Odpověď je jednoduchá – své malé nepřátele v podobě pylových zrnek si totiž přinášíme s sebou. A jak se jim bránit?

Především se snažte, aby se co nejméně svrchního oblečení dostalo do kontaktu s vaším obytným prostorem. Kabáty tak nechávejte v předsíni nebo ještě lépe na chodbě. A pokud je to jen trochu možné, sundejte na stejném místě i kalhoty a všechny další svršky.

Nezapomeňte také na to, že si velkou pylovou nálož přinášíte ve vlasech. Každodenní mytí je tedy pro eliminaci vašich potíží dobrým základem. A do třetice nezapomínejte ani na místo, kde spíte. Jakmile je totiž jednou váš imunitní systém rozdrážděn, mohou mu vadit i opravdové maličkosti – například roztoči ve vašem ložním prádle.

Začněte svůj nový boj s alergií pěkně od podlahy

Image title

Nebo spíš od postele. Pokud jste až doteď nevěnovali příliš pozornosti výše uvedeným bodům, pak se vaše poležení nejspíše změnilo v semeniště pylu, prachu a nežádoucích příživníků. Dobrým prvním bodem ve vašem tažení za příjemněji prožité jaro bude tedy určitě výměna matrace.

Ruku v ruce si však pořiďte i kvalitní potah na matraci – a to více než jeden. Ochráníte tak své lůžko před pronikáním špíny, alergenů apod. A zároveň se budete moci pravidelně zbavovat nežádoucích patogenů prostřednictvím pračky. Potah na matraci totiž do bubnu strčíte snadno, o matraci samotné se však totéž říct rozhodně nedá.

Soustřeďte se na eliminaci alergenů na více frontách

Image title

Ovšem ani takto se nemusíte doma cítit zcela v pořádku a v bezpečí. A proto je nutné v úsilí ještě přitvrdit. Vaše okna si tak zaslouží speciální protipylové síťky, což společně s častějším otíráním prachu a vytíráním podlah opět napomůže vyhnání alergenů z vašeho domu.

Tím však jarní úklid teprve začíná. Ložní prádlo a pyžamo se snažte prát každý týden (pyžamo klidně častěji). Prádlo nikdy nesušte venku a pokud je to možné, investujte do čističky vzduchu. Z přírodních prostředků vám pak může pomoci eukalyptový olej (nejlépe v aromalampě) a sprej do nosu. Leckdy vám prospěje i obyčejná mořská voda, ovšem k zahození nebývají ani speciální spreje na alergii.

A pokud máte psa nebo jiného mazlíčka, nikdy si ho nepouštějte k sobě do postele. Pokud začnete tato patření pečlivě dodržovat, uvidíte, že letošní jaro bude pro vaši psychickou i fyzickou pohodu mnohem přívětivější než kdy dříve.

Fotogalerie
Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka