Sportování dětí ve školách se vrací do normálu

Může covid za rostoucí obezitu a lenost dětí? Jsou podmínky pro jejich sportování dostatečné? Tyto otázky často létají veřejným prostorem a odpovědi jsme hledali u Ladislava Harvánka z odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Plzeňského kraje, který v rámci Asociace školských sportovních klubů (AŠSK) zajišťuje mimo jiné školské sportovní soutěže, ale i u Boženy Světlíkové, ředitelky 22. ZŠ v Plzni, kde působí jediné Centrum sportu AŠSK v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

„Covid k útlumu sportování dětí a mládeže přispěl, ve školách se neučilo, byly zakázány kroužky, školní soutěže, tréninky sportovních klubů. Fyzická aktivita se snížila, ale už se vracíme zpět k normálu, i když určité početní ztráty kroužky a kluby zaznamenaly. Loni od září do poloviny prosince Česká školská inspekce ve spolupráci s AŠSK provedla šetření, které se týkalo tělesné zdatnosti žáků 3. a 7. ročníků základních škol a žáků 2. ročníků středních škol, výsledky se právě vyhodnocují a bude z nich vypracován výstup, který nám mnohé napoví,“ říká Ladislav Harvánek.

Školy v Plzeňském kraji nabízejí velmi dobré podmínky, u mnohých základních škol jsou k dispozici moderní tělocvičny i sportovní areály s umělými povrchy, ale podle Ladislava Harvánka se podmínky liší. „Někde se zkrátka tělocvična nenafoukne, jinde chybí venkovní prostory k rozšíření hřiště. Naopak, velmi dobré podmínky mají například 22. ZŠ Na Dlouhých a škola ve Chválenické ulici, kde mají dobré možnosti pro modernizaci sportovních zařízení. Ale obecně lze říci, že prostorové i materiální vybavení škol se posunulo v posledních letech výrazně nahoru. Záleží také na prioritách vedení školy, někde kladou větší důraz na sport, někde na informatiku, jinde na jazyky. Podobné je to u středních škol. Řešením nedostatečných možností výuky tělocviku je sdílení sportovních prostor.“

Tlačí AŠSK na zvýšení počtu hodin tělocviku? „Již několik let běží s podporou AŠSK projekt Hodina tělocviku navíc, do něhož se zapojila řada základních škol. Ale plošně zařadit třetí hodinu tělocviku do výuky nejde, právě vzhledem k omezeným prostorám a velkému množství žáků, limitem je i počet kvalifikovaných tělocvikářů a možnosti rozvrhu výuky. Ale některé školy s dostatečným prostorovým i personálním zázemím mají již ve vybraných třídách i třetí hodinu tělocviku týdně,“ říká Ladislav Harvánek.

Pod křídly AŠSK fungují při školách i Centra sportu. Od roku 1995 jich vzniklo v Česku 175, ale některé z nich již zanikly kvůli nedostatečným místním prostorovým i personálním podmínkám, svoji roli sehrál i fakt, že AŠSK ukončila finanční podporu těchto center. Důležitým těžištěm činnosti školních sportovních klubů jsou zájmové sportovní kroužky, které mají za úkol poskytnout pohybové aktivity dětem, které nejsou organizovány ve sportovních oddílech. Bohužel však některé školy redukují činnost školních sportovních klubů pouze na účast v soutěžích, naopak podle Ladislava Harvánka sportovní kluby vyvíjejí velice aktivní činnost například na 22., 25. a 33. ZŠ. Sportovních klubů je v Plzni celkem 43 a všechny se účastní školních sportovních soutěží, které jsou ovšem otevřené pro všechny školy. Nejoblíbenější jsou soutěže ve florbalu, hodně roste zájem o basketbal, na další příčce oblíbenosti je volejbal, ale jen na středních školách, zájem je o přespolní běh, atletiku, u mladších dětí o vybíjenou. Centrum sportu v Plzni ovšem dnes funguje jediné při 22. ZŠ, je přístupné nejen pro děti z této školy, ale i pro žáky ostatních škol.

Základním předpokladem, aby děti měly dobrý vztah k pohybu a ke sportu, je ale samozřejmě v rodině. „Naprosto souhlasím, děti, jejichž rodiče sami sportují, mají ke sportu přirozený vztah, já

vždy obdivuji na Olympiádách dětí a mládeže jejich touhu po co nejlepším výkonu. Nejdůležitější je motivace ze strany rodiny, učitelů tělocviku i trenérů,“ potvrzuje Ladislav Harvánek.

Jedním z nejhezčích a nejmodernějších školních sportovních areálů v Plzni disponuje 22. ZŠ Na Dlouhých. „Máme kvalitní sportovní zázemí asi hlavně díky tomu, že jsme byli nejrychlejší a podařilo se nám dosáhnout na dotace od ministerstva školství i od města. Pomohla nám tedy nejvíce rychlost,“ říká ředitelka školy Božena Světlíková. Nyní škola připravuje další rozšíření sportovních možností. „Je vypracována projektová dokumentace a v roce 2024 by se měla začít stavět vedle té stávající nová tělocvična. V nové tělocvičně by se mohlo začít sportovat již v roce 2025.“

Dvě tělocvičny pomohou nejen při zkvalitnění výuky tělesné výchovy, ale i Centru sportu při 22. ZŠ, které je v Plzni jediné. Letos se dětem v Centru sportu pod vedením kvalifikovaných trenérů nabízí florbal, atletika, tenis, street dance, základy moderního tance, bojová umění a volejbalová přípravka, nabídka se vyvíjí a mění podle zájmu dětí. „Protože již Centra sportu nejsou z AŠSK finančně podporovaná, většinu škol odradila povinnost platit příspěvky na činnost center. U nás ho podporuje škola prostřednictvím rodičů, proto můžeme v činnosti pokračovat,“ vysvětluje Božena Světlíková. Podle jejích slov činnost Centra sportu školu nikterak organizačně nezatěžuje, je soběstačné. Venkovní moderní sportovní areál 22. ZŠ je otevřený nejen pro školní výuku a činnost Centra sportu, ale v daných hodinách i pro neorganizované sportování veřejnosti.

Fotogalerie
Autor: Ondřej Sutnar Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 19.01.2023 11:25




1 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka