Štěnovickým žákům slouží nová školní jídelna

Základní škola ve Štěnovicích zrekonstruovala po 36 letech školní jídelnu s kuchyní, kterou využívá na 400 žáků základní školy, tři desítky dětí z mateřské školy a zájemci z řad veřejnosti. Díky rekonstrukci došlo k navýšení kapacity jídelny ze 400 obědů na 500 obědů denně. Náklady na celkovou rekonstrukci školní jídelny a kuchyně, jež byla rozdělena do dvou částí, činí více než 18 milionů korun, z toho dotace Ministerstva financí České republiky byla 10,3 milionu korun.

Cílená propagace v Plzni

Základní škola ve Štěnovicích zrekonstruovala po 36 letech školní jídelnu skuchyní, kterou využívá na 400 žáků základní školy, tři desítky dětí zmateřské školy a zájemci zřad veřejnosti. Díky rekonstrukci došlo knavýšení kapacity jídelny ze 400 obědů na 500obědů denně. Náklady na celkovou rekonstrukci školní jídelny a kuchyně, jež byla rozdělena do dvou částí, činí více než 18milionů korun, ztoho dotace Ministerstva financí České republiky byla 10,3 milionu korun.

„V naší obci díky mladým rodinám roste počet obyvatel. Od roku 2010 přibylo vobci 300obyvatel a vprosinci 2016 jsme poprvé překročili hranici počtu obyvatel 2000. Předpokládáme, že počet občanů bude i nadále růst díky novým obytným zónám KHájovně a Pod Malincem. Naše škola je spádovou i pro okolní obce, kde počty obyvatel též rostou. Naše škola po 36 letech užívání školní jídelny již nutně potřebovala kompletní modernizaci jak zdůvodu kvality, tak nedostatečné kapacity. Stavební úpravy školní jídelny probíhaly ve stávajícím stravovacím bloku areálu základní školy, a proto jsme mohli provádět rekonstrukci pouze o letních prázdninách a stavební akce musela být rozdělena do dvou let,“ uvedl starosta obce Petr Slavík.

O letních prázdninách 2018 se realizovala první etapa. Opravilo se zázemí školní kuchyně vpřízemí stravovacího bloku, který je dvoupodlažní. Došlo k opravě strojovny vzduchotechniky, novému výdeji jídel mimoškolním strávníkům, pořídily se nové chladicí boxy, přípravna zeleniny, vybudovala se nová učebna proti vstupu do školy a hygienické zázemí pro školníka včetně nového skladu učebních pomůcek.

Druhá etapa se realizovala o letních prázdninách vroce 2019. Zahrnovala kompletní rekonstrukci školní kuchyně a jídelny. Na konci června obec pomohla dodavateli s kompletní demontáží veškerého starého vybavení včetně všech instalací. Následně byly provedeny nové příčky, instalace – vodovod, kanalizace, elektro, rozvody vzduchotechniky a poté povrchové úpravy stěn, stropů a podlah. Došlo kvybavení školní jídelny novými stoly a židlemi.

„Po projektantech jsme chtěli, aby navrhli moderní a pěkné prostředí pro naše žáky, ale současně jsme jako dobří hospodáři chtěli využít i zánovního vybavení kuchyně. Využili se tedy dva konvektomaty, velkou pánev, myčku černého nádobí a výdajové ohřívací pulty. Projektová kancelář BRM se musela vypořádat s mnoha úskalími prostoru zejména s velkým potrubím vzduchotechniky pod stropem, kdy bylo nutné se napojit na trasy rozvodů a mezitím se vykličkovat s ostatními instalacemi. Potěšilo nás, že projektanti věnovali velkou pozornost i řešení interiérů nejen školní jídelny, ale také kuchyně včetně hygienického zázemí personálu,“ vysvětlil místostarosta obce Jan Polívka.

„Velmi nás také překvapilo, jak si projektanti poradili s hlukem vjídelně. Díky instalaci přírodního akustického marmolea na podlahu a zejména použitím akustických děrovaných podhledů došlo k výraznému útlumu, čehož si všimli všichni návštěvníci jídelny. Novou školní jídelnu vyzkoušeli žáci hned první školní den, pro rodiče a ostatní občany obce jsme připravili Den otevřených dveří 3. září,“ doplnil ředitel Základní školy Štěnovice Michal Zoubek.

Současně s letošními stavebními úpravami vedení školy zajistilo instalaci nových šatních skříní místo starých drátěných boxů a též zajistilo instalaci venkovního stínění dvou tříd vnástavbách orientovaných na jižní stranu, které se značně přehřívaly.

„Přestože je škola zateplena a má nová okna, i při stavebních úpravách byla věnována pozornost dalším úsporám, takže osvětlení je v LED provedení a dvě nové vzduchotechnické jednotky jsou s více než 70% rekuperací tepla,“ doplnil starosta obce Petr Slavík.

Součástí poskytnuté dotace byly finance na vestavbu nové učebny vpavilónu sučebnami, kde se nacházela volná plocha rozšířené chodby. Rozšíření učeben bylo nutné zdůvodu narůstajícího počtu žáků, kdy Základní školu Štěnovice navštěvuje vroce 2018/2019 480 žáků. Ta se vybudovala během první části rekonstrukce vroce 2018. „Rozdělením nevyužitého prostoru velké chodby oddělením pomocí prosklené stěny vznikla vestavba učebny o ploše 78 m2. Učebna má kapacitu 25žáků. Oddělení od chodby prosklenou stěnou bylo řešeno na přání vedení školy netradičním způsobem – prosklenou stěnou z bezpečnostního skla. Vestavba učebny je řešena bezbariérově,“ doplnil za projekční kancelář Miroslav Jaroš.

Základní škola již vroce 2014 vyměnila okna a dveře a zateplila obvodový plášť.

Za projektem opravy školní jídelny stojí projekční společnost BRM spol. s r.o zPlzně a dodavatelem byla společnost Stavební montáže s.r.o. Plzeň.

Fotogalerie
Autor: Adriana Jarošová Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka