Šumavský Špičák zahájí letní sezonu v sobotu 3. června

Dva první červnové týdny lanovka v provozu jen o víkendech. Každý den pak od čtvrtka 15. června do neděle 17. září. Letní provoz končí o víkendu 28. - 29. října.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ve znamení samých jedniček se nese zahájení letošní letní sezony na šumavském Špičáku. V létě se rozjede sedačková lanovka pojedenácté a sportovní areál Ski&Bike Špičák bude mít otevřeno přesně 111 dnů, které jsou vymezeny daty 3. 6. (start) a 29. 10. (konec). „Prvních 14 dnů budeme mít otevřeno po dohodě s CHKO jen o víkendech. Od 15. června pojedeme každý den až do 17. září, a pak znovu jen víkendy až do neděle 29. října,“ představuje letošní termínovou listinu provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. V sobotu 3. června areál pořádá večerní párty včetně koncertu kapel Cheers a Swallow’s Rose (od 21 hodin).

Investice do letošního léta byly vyšší než 2,5 milionů korun. Kompletní přestavbou např. prošla nejobtížnější trať bikeparku Struggle, na níž se pravidelně jezdí a také letos opět pojede iXS European Downhill Cup (podrobnosti níže). „Hráli jsme si s ní celý měsíc a teď je slovníkem bikerů opravdu parádně „vyšejpovaná“. Kompletní údržbu včetně výměny kabelů má za sebou sedačková lanovka. Nakoupili jsme také do půjčovny úplně nová kola pro downhill i běžné svezení od značky Kona, ke které jsme přešli,“ vypočítává základní věci V. Kasík. Už samozřejmostí je možnost půjčení elektrokol.

Ve středisku si letos dali práci a sami vytvořili různé programy pobytu pro rodiny s dětmi. Na webu Špičáku nebo v infocentrech na pokladnách získají lidé zdarma tipy včetně plánků cest na nejzajímavější výlety po okolí, ať už pěšky nebo na kole. Po vzoru zimní lyžařské školy pojede letní Gravity Academy neboli výuka jízdy na bikovém kole pro všechny věkové kategorie. Letos se tady nově postarají i o celé skupiny včetně firemních akcí i naplánování aktivit pro ně na celý víkend/týden.

Návštěvnost léta hraje ve Ski&Bike Špičák důležitou roli ve výsledcích celého roku. „Počty letních turistů a bikerů už tvoří skoro třetinu návštěvnosti celého roku. Loňské léto jsme u nás přivítali přes 40 000 návštěvníků (z toho cca 8 000 bikerů) a v zimě 2016/17 okolo 100 000 lyžařů,“ porovnává obě období V. Kasík. Nárůst letní návštěvnosti se datuje od roku 2014, kdy byla otevřena rozhledna na vrcholu Špičáku. Jen loni i přes nepříznivé počasí byl v meziročním srovnání cca 3 procentní nárůst.

Zajímavostí je premiéra údržby sjezdovek před zimou. Jedná se o jeden z bodů environmentálního rozvoje střediska, jemuž se na Špičáku věnují od loňska. „Začali jsme v tomto týdnu upravovat jejich povrch navážením speciálního kompostu z nedalekých šumavských luk. Jeho složení jsme konzultovali se správou CHKO Šumava. Musí se kupříkladu dávat pozor, aby neobsahoval zárodky rostlin, které do naší oblasti nepatří,“ přibližuje novinku Kasík.

Lanovka v létě jezdí od 9 do 17 hodin, v pátek a sobotu až do 18 hodin. Základní ceny – jedna jízda na vrchol Špičáku 130,-Kč /dospělí, 60 Kč/dítě. Tam i zpět za 160 Kč dospělí a 70,-Kč dítě. V bikeparku přijde celodenní jízdenka dospělého bikera na 570 Kč, mládež (1997-99) a seniory (od ročníku 1951) na 470 Kč, děti (do ročníku 2009) pak na 240 Kč.

Ski&Bike Špičák také stále jako jediné středisko v ČR vydává a akceptuje tzv. Gravity Card, což je společná jízdenka pro už 16 nejlepších bikeparků v několika zemích Evropy (ta vyjde na 11890Kč / 439 eur). Léta spolupráce také letos přinesla dohodu na celosezónní společné jízdence pro léto s německým Geisskopfem (dospělí 7830 Kč, mládež 6750 Kč, děti a senioři 4320 Kč).

_________________________________________________________________________________

Významné sportovní podniky a další akce léta 2017

Po osmé v řadě pojedou na Špičáku bikerská esa v závodě iXS European Downhill Cupu (21. - 23. července 2017). O body do tohoto seriálu tady vždy bojují cyklističtí sjezdaři z téměř 30 zemí světa včetně např. Austrálie, Nového Zélandu, USA, Venezuely či Jižní Afriky.

Giant Enduro Race 17. září 2017. Na Špičáku se opět pojede jeden ze závodů tuzemského seriálu enduroserie. V areálu a jeho okolí se koná celkem 6 rychlostních zkoušek.

Den s Chráněnou krajinnou oblastí Šumava, 30. 9. 2017 od 9:30 do 16:00 na vrcholu Špičáku. Setkání s lidmi chránícími šumavskou přírodu (ze zdejší správy CHKO). Hry a zábavné aktivity střediska environmentální výchovy Správy NP Šumava pro děti.

Autor: Tereza Martinovičová Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka