Uvedení nového BMW 225xe Active Tourer na trh

Plug-in hybridní varianta městského univerzálního vozu nově s nejmodernější technologií bateriových článků.

Cílená propagace v Plzni

Nejnovější pokroky v oblasti bateriových článků plug-in hybridních modelů BMW vylepšují jejich schopnosti lokálně bezemisní jízdy – ve městě i mimo něj. Nová generace baterií v BMW 225xe Active Tourer prodlužuje dojezd městského univerzálního vozu na elektřinu o více než 25 procent na 55 až 57 kilometrů. Dále optimalizována byla také účinnost jeho plug-in hybridního pohonu. Nové BMW 225xe Active Tourer, které výkon svého spalovacího motoru a elektromotoru trvale a podle potřeby distribuuje na všechna čtyři kola, má nyní kombinovanou spotřebu paliva 2,1 až 1,9 litru na 100 kilometrů, což znamená pokles o více než 15 procent. To snižuje příslušné hodnoty CO2na 47 až 42 gramů na kilometr, přičemž kombinovaná spotřeba energie se pohybuje mezi 14,2 a 13,5 kWh na 100 kilometrů.

Výrazné prodloužení dojezdu na elektřinu je dáno zvýšenou kapacitou lithium-iontové baterie nového BMW 225xe Active Tourer. Přestože má stejné rozměry jako dříve, kapacita vysokonapěťové baterie nejnovější generace se zvětšila z 7,7 kWh na 10 kWh. Baterii lze nabíjet z běžných domácích zásuvek pomocí standardně dodávaného nabíjecího kabelu. Tímto způsobem je možné baterii plně nabít přibližně za pět hodin. Při použití nabíjecí stanice BMW i Wallbox trvá odpovídající nabíjení méně než 3:15 hodin. Nabíjecí zásuvka je umístěna pod krytem na levém předním blatníku. Vysokonapěťová baterie je z důvodu úspory místa uložena pod zadními sedadly, takže praktičnost a přepravní schopnosti se ve srovnání s konvenčně poháněnými verzemi BMW řady 2 Active Tourer zmenšily pouze minimálně. Objem zavazadlového prostoru BMW 225xe Active Tourer není hybridním pohonem nikterak omezený a dosahuje 400 litrů. Sklopná opěradla zadních sedadel se standardním dělením 40:20:40 umožňují zvětšit zavazadlový prostor podle potřeby až na 1350 litrů.

Plug-in hybridní pohon nového BMW 225xe Active Tourer se výborně hodí nejen pro jízdu na dlouhé vzdálenosti, ale také zaručuje lokálně bezemisní jízdu ve městě i mimo něj. Tvoří ho zážehový motor o objemu 1,5 litru s technologií BMW TwinPower Turbo o výkonu 100 kW/136 k, který je pomocí 6stupňové převodovky Steptronic přenášen na přední kola, a elektromotor s výkonem 65 kW/88 k pohánějící zadní nápravu. Výkon těchto dvou jednotek generuje celkových 165 kW/224 k a točivý moment 385 Nm. Inteligentně řízená spolupráce obou pohonných jednotek vytváří hybridní systém pohonu všech kol, který zajišťuje optimální trakci, jízdní stabilitu a agilitu nového BMW 225xe Active Tourer, a to dokonce i na kluzkém nebo nezpevněném povrchu pod koly. Rychlá odezva systému, ideální rozložení hmotnosti mezi nápravy a mimořádně spontánní nástup výkonu elektromotoru na zadní nápravě umožňují, aby byl přenos výkonu vždy ideálně přizpůsoben aktuální situaci. Díky tomu BMW 225xe Active Tourer nabízí úroveň bezpečnosti, komfortu a dynamiky, jaká je v daném segmentu naprosto jedinečná.

Hybridní model zrychluje z nulové rychlosti na 100 km/h za 6,7 sekundy. Elektromotor je navíc schopen zásluhou své asistenční funkce pomoci ve zrychlení například při předjíždění na okresních silnicích. Maximální rychlost nového BMW 225xe Active Tourer dosahuje 202 km/h. V čistě elektrickém jízdním režimu může tento vůz jet nejvýše 130 km/h.

Předvídavý systém řízení toků energií systému pohonu v novém BMW 225xe Active Tourer zaručuje maximální hospodárnost a radost z jízdy tím, že například pro ovládání provozního režimu používá navigační data a při aktivním navigování zohledňuje profil trasy. Řidič navíc může kromě volby jízdních režimů mezi nastavením SPORT, COMFORT a ECO PRO použít také tlačítko eDrive na středové konzole, a ovlivnit tak spolupráci mezi spalovacím motorem a elektromotorem. Ve standardním nastavení AUTO eDRIVE systém zajišťuje optimální interakci mezi oběma pohonnými jednotkami ve všech jízdních situacích. Režim MAX eDRIVE je k dispozici pro čistě elektrickou jízdu, zatímco režim SAVE BATTERY umožňuje udržovat nebo zvyšovat úroveň nabití vysokonapěťové baterie během jízdy, aby byla její kapacita k dispozici pro pozdější jízdu čistě na elektrický proud – například při pohybu po městě.

BMW 225xe Active Tourer je standardně vybaveno akustickým varováním chodců (očekávaná dostupnost pro model M Sport od listopadu 2019). Při jízdě čistě na elektřinu v rychlostech do 30 km/h vytváří systém vnějších reproduktorů nezaměnitelný zvuk, navržený speciálně pro elektrifikované modely BMW. Systém pohonu v nízkých rychlostech vydává zvláštní zvuk, aniž by jakkoliv obtěžoval posádku vozu. Pro tento model specifická standardní výbava zahrnuje mimo jiné 17palcová kola z lehké slitiny, navigační systém, 2zónovou automatickou klimatizaci a nezávislý klimatizační systém. Interiér vozu lze vychladit na dálku prostřednictvím chytrého telefonu a aplikace BMW Connected. Kromě základního modelu je nové BMW 225xe Active Tourer k dispozici také v provedení Model Advantage, jako Model Sport Line, Model Luxury Line a Model M Sport. Navíc pro hybridní model je k dispozici téměř celá nabídka volitelné výbavy jako pro BMW řady 2 Active Tourer.

BMW plug-in hybridní modely nabízejí při každodenním použití řadu výhod.
Plug-in hybridní pohonné systémy BMW nabízejí oproti tradičním řešením svým uživatelům řadu dalších výhod:

  • Šetří finance: Jízda na elektrický proud v městských oblastech je levnější než používání zážehových nebo vznětových automobilů za předpokladu, že je plug-in hybridní automobil nabíjen doma nebo na pracovišti elektrickým proudem s nízkým tarifem.

  • Interiér má vždy tu správnou teplotu ještě dříve, než posádka nastoupí: Nezávislé topení a na dálku ovládaná klimatizace je součástí standardní výbavy.

  • Brzdit se vyplatí: Brzděním se nabíjí akumulátor. U konvenčních vozidel brzdění generuje pouze teplo a brzdový prach.

  • To nejlepší z obou světů: Plug-in hybridní modely nabízejí elektrickou radost z jízdy v městských oblastech a klasickou BMW radost z jízdy na delších cestách.

  • Dláždí cestu směrem k budoucnosti: Protože plug-in hybridní automobil je schopen jízdy prosté emisí, je způsobilý vjet do nízkoemisních zón, má úlevy na parkovném a šetří peníze na mýtném.

  • Lepší kvalita života ve městech: Díky jízdě na elektrický proud mohou uživatelé ve městech aktivně přispívat ke snižování emisí a úrovně dopravního hluku.

Tip pro fanoušky nových automobilů

Pokud jste fanouškem automobilů různých značek a zajímáte se o automobilový průmysl, doporučujeme vám navštívit e-magazín o nových autech www.autonewsletter.cz. Jestliže patříte mezi prodejce automobilů a sháníte webovou aplikaci pro správu zakázek, navštivte stránky www.autoklient.cz.

Poznámka redakce: Pokud vás zajímají auto novinky, zvýhodněné cenové nabídky nových vozů, nová auta za akční ceny anebo zajímavé marketingové kampaně zaměřené na prodej nových automobilů, doporučujeme vám navštívit stránku nová auta v akci. Hledáte ověřená skladová auta s garantovanými parametry? Navštivte stránku skladové vozy ihned k dodání.

Autor: AutoSystem a.s. Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka