V Radnicích bude zářit betlém, strom i kašna

Svůj vlastní betlém bude mít druhým rokem od první adventní neděle město Radnice. Expozici, která je složena z Josefa, Marie, Ježíška, pasáčka, tří králů a stáda zvířat, vytvořili sami občané města s Muzeem Josefa Hyláka v Radnicích, kde je betlém k vidění v muzejní zahradě až do 6. ledna 2020. V letošním roce se mohou návštěvníci těšit na novou postavu betléma. Kromě slavnostního rozsvícení betléma se chystá na první adventní neděli 1. prosince v Radnicích rozsvícení 7 metrů vysokého smrku a ka

Jarní servisní akce AUTO CB

Svůj vlastní betlém bude mít druhým rokem od první adventní neděle město Radnice. Expozici, která je složena zJosefa, Marie, Ježíška, pasáčka, tří králů a stáda zvířat, vytvořili sami občané města s Muzeem Josefa Hyláka vRadnicích, kde je betlém kvidění vmuzejní zahradě až do 6. ledna 2020. Vletošním roce se mohou návštěvníci těšit na novou postavu betléma. Kromě slavnostního rozsvícení betléma se chystá na první adventní neděli 1. prosince vRadnicích rozsvícení 7 metrů vysokého smrku a kašny na náměstí Kašpara Šternberka. To doprovodí vystoupení dětí zmístní mateřské a základní školy.

„Radnický betlém začal vznikat v listopadu loňského roku a první rok obsahoval 18 postav. Vletošním roce občané rozšířili expozici o anděla a jednu postavu, kterou slavnostně odhalíme na první adventní neděli. Marie, Josef a Ježíšek budou schovány pod střechou chléva, okolo se nachází tři králové, pasáček ovcí, oslík a stádo ovcí se psem vedené beranem, kterým jsme nově letos vybudovali přístřešek. Betlém bude každý den po setmění nasvícen a letošní novinkou bude hraní koled vkaždou sudou hodinu,“ přiblížil betlém Jan Altman, starosta města Radnic. Ozdoby na stromky vbetlémě připravily děti združiny Základní školy Radnice.

Betlém bude slavnostně představen vneděli 1. prosince ve 14 hodin společným zpíváním koled, poté bude odhalena nová postava betléma. Historii betléma přiblíží místní historik René Keller. Následovat bude autorská prodejní výstava keramiky Aleny Brožové vMuzeu Josefa Hyláka. Betlém se rozsvítí společně sradnickým vánočním stromem v 16:30 hodin.

Adventní program bude probíhat od 14 hodin také na náměstí Kašpara Šternberka, kde se otevřou trhy svánoční tématikou. V 15:15 hodin vystoupí se svým vánočním programem děti z Mateřské školy Radnice v kostele sv. Václava, v 15:45 hodin poté žáci Základní školy Radnice.

Radnický vánoční strom na náměstí Kašpara Šternberka se slavnostně rozsvítí v 16:30 hodin. „Strom bude nasvícen osvětlením bílé barvy. Skládá se zřetězu a bleskových efektů simitací padajícího sněhu. Dlouhé je 60 metrů. Vloňském roce jsme poprvé nasvítili také kašnu na náměstí, což mělo velmi pozitivní ohlas od občanů, proto bude nasvícena iletos,“ prozradil starosta Jan Altman a doplnil: „Program první adventní neděle vRadnicích zakončí vystoupení skupiny SUNNY GIRLS od 17 hodin vkostele sv. Václava.“

Na úterý 3. prosince připravilo město Radnice pro zájemce Vánoční výtvarné dílny, kde bude možné si vyrobit ozdoby z papíru, proutí, korálků či drátků. Dílna bude otevřena od 14 do 19 hodin ve společenské místnosti domu s pečovatelskou službou, náměstí Kašpara Šternberka 242. Vstup i materiál jsou zdarma. Občerstvení bude zajištěno.

Spolek divadelních ochotníků vRadnicích připravil na prosinec dva adventní koncerty. První Adventní koncert se uskuteční 8. prosince 2019 vkostele sv. Václava vRadnicích od 17:30hodin. Vystoupí Eva Charvátová (soprán), Jan Thuri (hoboj) a Jiří Hošek (violoncello, varhany). „Již 47.ročník Radnické divadelní přehlídky uzavře v sobotu 21. prosince od 17 hodin Adventní koncert Žihelského pěveckého smíšeného sboru v kostele sv. Václava na náměstí Kašpara Šternberka,“ doplnil za Sbor divadelních ochotníků v Radnicích René Keller.

Fotogalerie
Autor: Adriana Jarošová Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka