Vybíráme ideální matraci pro bolavá záda

Bolest zad je jedním z hlavních důvodů, proč lidé začínají ztrácet ve středním věku pohyblivost. Bolest může bránit ve fyzické aktivitě, což ztěžuje udržování zdravé váhy, síly, vytrvalosti a rovnováhy.

Cílená propagace v Plzni

I když je vždy nejlepší poradit se s lékařem o chronické bolesti zad, příčina nepohodlí může být blíže k vašemu domovu než si myslíte: v matraci. Pokud je vaše matrace příliš měkká na to, aby unesla vaši váhu, může se uprostřed prohýbat, což zkřiví vaši páteř způsobem, který jí zabrání přirozeně se v noci vyrovnat - jejíž dopady se projeví příští den. Matrace, která poskytuje jak pohodlí, tak podporu zad, pomáhá zmírňovat bolesti, což umožňuje, aby struktury v páteři během noci opravdu odpočívaly.

Pokud jste se už rozhlédli, víte, že matrace mohou být opravdu, ale opravdu drahé. Ale upřímně řečeno, cenovka na vaše záda dojem nespraví.

Abeceda výběru nejlepší matrace pro problémy se zády

Najít nejlepší matraci pro problémy se zády již není nepolapitelný koncept. Mnoho let studií přineslo přesvědčivé výsledky a nyní je k dispozici řada účinných matrací pro bolesti zad - viz například přehled Dormeo matrací na tomto webu. A zde je návod, jak určit, který z nich bude nejlépe vyhovovat vám.

Co může přispět k bolesti zad?

Při výběru nejlepší matrace pro bolesti zad pomáhá především vědět, co tento druh bolesti způsobuje. Příčinou bolesti zad číslo 1 je špatné držení těla, ať už v práci během dne, nebo v posteli v noci.Vaše páteř se skládá z obratlů a meziobratlových plotének, které je třeba v noci rehydratovat. Když spíte ve špatné poloze, tak se to nestane. Navíc svalové skupiny kolem páteře, včetně trapézů a erector spinae, se zanicují a bolí, když spíte v ošemetných polohách. Mezi další každodenní příčiny bolesti zad patří hrbit se na židli, stát s rovným hřbetem, opírat se o jednu nohu nebo vystrčil bradu ven při práci na počítači. Stručně řečeno - různé malé posturální abnormality po dlouhou dobu vedou k bolesti zad.

Jak zvolit správnou matraci?

Při nákupu matrace pro prevenci bolesti zad a zlepšení držení těla mějte na paměti následující faktory:

  • podpora matrace - vyberte si matraci, která poskytuje nepřetržitou oporu a rovnoměrný povrchový kontakt, aby se rozložila váha těla a zmírnilo napětí na vaší páteři. Mezery mezi vaším tělem a povrchem mohou vést k bolesti kloubů.
  • konformita matrace - pevnost vaší matrace by měla odpovídat vašim potřebám a symptomům. Spíte na měkké matraci a zažíváte bolesti zad? Změňte na pevnější variantu nebo naopak.
  • životnost - životnost matrace závisí na vašich potřebách a na tom, jak často se používá. Bolest může naznačovat, že je čas investovat do nové matrace. Výzkum navrhuje výměnu cca. každých 7-10 let.

Jaké informace potřebuji k výběru nejlepší matrace pro bolesti zad?

Pokud jde o výběr nejlepší matrace pro podporu zad, moderní technologie je na vaší straně. Odborníci doporučují tři druhy matrací, z nichž některé mají více komfortních technologií. Tyto zahrnují:

  • technologie paměťové pěny - líná pěna je jednou z preferovaných typů u matrací na bolesti zad. Tento jedinečný materiál odpovídá tvaru a hmotnosti vašeho těla, poddá se a poskytuje podporu ve stejném měřítku, aby se usnadnilo rovnoměrné rozložení hmotnosti a vyrovnání páteře.
  • technologie kapesních pružin - se týká matrací, ve kterých jsou napínací pružiny kapesovány v individuálních oddílech z tkaniny. To umožňuje pružinám reagovat individuálně na obrysy a váhu vašeho těla, spíše než klesnout a nerovnoměrně ochabnout.
  • latexová technologie - latexové matrace jsou vybaveny prvotřídním materiálem, který jemně tlačí proti tělu, okamžitě zlepšuje přirozené kontury a zajišťuje plný kontakt s tělem ve všech dotykových bodech. To zase umožňuje výjimečné uvolnění tlakových bodů a optimální vyrovnání páteře.

Jak pevná by měla být ta nejlepší matrace pro trpící bolestmi zad?

Po mnoho let, když byli dotázáni, která matrace je vhodná pro bolesti zad, specialisté doporučovali velmi pevné matrace. Přesvědčení spočívalo v tom, že měkčí matrace se prohýbaly pod váhou spícího těla a neposkytovaly dostatečnou oporu pro zarovnání páteře. Postupem času byla tato tvrzení zpochybňována a vyvstala otázka, zda může tvrdá matrace způsobit bolesti zad. Z mnoha studií a specializovaných dotazů víme, že mírně, neboli středně pevná matrace, která poskytuje dostatečnou oporu, ale stále odpovídá přirozenému tvarování těla, je nejlepší možností, pokud jde o prevenci bolesti zad.

Podle studie zveřejněné v britském lékařském časopise The Lancet vědci zjistili, že pacienti trpící bolestmi zad dvakrát častěji hlásí zlepšení, když spí na středně pevné matraci, oproti těm, kteří spali na pevné matraci. Do studie bylo zařazeno 313 dospělých s chronickou bolestí zad a bolesti v oblasti dolní bederní páteře a křížů. V rámci studie byly subjekty náhodně zařazeny do dvou skupin. První skupina spala na středně pevné matraci místo své normální matrace a druhá skupina na pevné matraci.

Ve srovnání s pacienty, kteří spali na pevných matracích, pacienti, kteří spali na středně pevných matracích, hlásili snížené incidence bolesti zad v posteli, snížené bolesti zad při vstávání z postele a snížené bolesti zad související s postižením. Výsledky studie naznačili, že středně pevná matrace poskytuje lepší rovnováhu mezi oporou zad a pohodlím pro bolest dolní části zad než pevná matrace. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, spaní na příliš pevné matraci vyvíjí další tlak na záda, což vede k větší bolesti zad pro některé pacienty.

Cena se nerovná kvalitě

Když kupujete auto, můžete často spojit cenovku s kvalitou produktu. To není pravda, pokud jde o matrace. Nalezení matrace, která pomůže vaší bolesti zad, nemusí být drahý projekt. Jít do přírodní latexové matrace nebo matrace z paměťové pěny je skvělý začátek.

Je potřeba vědět, co je třeba řešit

Proč máte bolesti zad? To je otázka, kterou si musíte položit a v případě potřeby vyhledat odborný názor. Je to často kombinace věcí od sezení po většinu přes špatné držení těla až po slabé svaly. Necháte si záda vyšetřit a lékař vám poskytne neocenitelný pohled na možné příčiny bolesti zad a na to, co byste měli dělat, abyste se ji pokusili zmírnit. Může vám také poradit ohledně typů matrací, které byste měli hledat, a tyto informace můžete použít při nákupu.Skvělá matrace toho dokáže mnoho. Poznejte své slabiny a řešte je adresně.

Tip na závěr

Vědecký konsensus o tom, co dělá matraci ideální, je obecně nekonzistentní, ačkoli nedávné studie naznačují, že pro zmírnění bolesti v dolní části zad může být užitečná „středně pevná“ matrace. Pevnost matrace je však do značné míry subjektivní a může se u jednotlivých výrobců lišit. Proto by mali rozhodnout Vaše vlastní preference a představy o pohodlí. Matraci zkoušejte co nejdéle a vraťte ji, pokud neuleví vaši bolesti nebo nezlepší kvalitu spánku. A i když máte správnou matraci, není to jediná věc, která se počítá, pokud jde o zvládnutí bolesti zad při spánku. Stejně důležitá je i poloha spánku jako i druh polštářů, které používáte a kde je umístíte.

Zdroje informací:

Zdroj obrázků:

  • Wavebreakmedia/shutterstock.com
  • WhiteJack/shutterstock.com
  • Ljupco Smokovski/shutterstock.com

Fotogalerie
Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka