Výstavy prací Jiřího Trnky v Plzni

Jiří Trnka vybásnil do roku 1962, kdy poprvé vyšla, prózu Zahrada, kde udělal zahradou, probádávanou postupem času kluky, Mikulášský hřbitov, byť inspirací bývá více, což platí také tady.

Cílená propagace v Plzni

Není to zvláštní? Co se týká knížek, jde vlastně o jediný případ, kdy Trnkovi nestačilo kreslit, takže rovněž psal, a to úžasně.

Zahradou II se stala v Plzni 26. 2. 2015 expozice uchystaná Trnkovým vnukem Matyášem v Západočeském muzeu, nicméně už Galerie města Plzně a Trnkova galerie se několik měsíců předtím propojily a mají vlastní „zahradu“ Ateliér. Ta je zčásti podzemní, disponuje třemi sty exponáty a pravděpodobně vás tu uvítá „sama“ předloha Joriky, mé literární hrdinky číslo jedna (ty náhody!). Pravděpodobné ovšem je, že vám tady rozmístěné artefakty zastřou veškeré odpovědné kurátory, kustody a průvodce i včetně samotného Trnkova syna Jana, kterého jsem tam také potkal, a že vás tady potká přímo sen snů, jenž se „v den mezi psaním a čtením“ splní (abych parafrázoval západočeskou báseň).

Anebose vám vyplní v dni mezi samou lopotou, já nevím, avšak jistou lopotu přece podstupovával i Mistr Trnka, když tvoříval; a to ač byl jinak bohém, který si lítal do Vídně pro barvy letadlem v bačkorách.

Vlastně pamatuji, když odešel (30. 12. 1969), a to díky mamince, která mně o tom nevesele zpravila se Špalíčkem v ruce. Trnkou ilustrovaný Hrubín zemřel pak brzy po Jiřím (1.března 1971), ona mi to opět netajila (bylo mi ostatně už sedm let) a měla tenkrát dokonce za to, že se panu Hrubínovi bez pana Trnky nechtělo již ani pro děti nic psát.

Pravdy na tom bude dost.

Výstava, kde si můžete sami zkusit, jak se animuje, má skončit 10. května a byla připravena v rámci projektu Plzeň – město evropské kultury 2015.

Autor: Ivo Fencl Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 09.03.2015 12:39




8 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka